09 september 2008

Sluta klumpa ihop oss, vi är inte en homogen massa bara för att vi har bröst och snippa!

Nu har en tidning gjort det igen. Klumpat ihop alla kvinnor till en massa. Aftonbladet lanserade igår Wendela.se med buller och bång, nu skall kvinnor äntligen kunna få läsa om det de vill läsa om, typiska kvinnosaker som hur man bäst säljer sig på dejtingsajter, hur man boostar sig på jobbet, får barnen i säng.

Hur tänkte man? Vi skapar en kvinnosajt och så sätter vi dit samtliga kvinnofällsgrejer på ett och samma ställe för att riktigt markera att det är kvinnans uppgift att natta barnen och vara säljbar på Internets köttmarknad.

Om vi tittar på innehållet då? Än så länge är det mest gammalt ihopplock från Aftonbladet Kvinna och nöjessidorna, relationssidorna och säkerligen familjesidorna. Inte fan hittar jag något som rör mina intressen musik, friluftsliv film och teknik. Typiska intressen för en kvinna som mig.

Om man läser den chatt som var vid Wendelas öppning blir man ju mörkrädd.
Hanna säger: Hej! Vad har hänt med kärlek & sex? Det var min favoritdel på aftonbladet.se!
Wendela-redaktionen säger: Hej Hanna! Det du hittade på kärlek & sex hittar du nu på wendela.se/relationer.
Gubbe säger: Vänder ni er bara till kvinnor? kommer ni inte att skriva om män alls?
Wendela-redaktionen säger: Visst vill vi att män ska besöka wendela.se! Män som är pappor, som lever ihop med kvinnor, som gillar kvinnor, är nyfikna på kvinnors liv... Ni är alla varmt välkomna!
Pia säger: Varför behövs det en Wendelasajt?
Wendela-redaktionen säger: Hej Pia! Vi tycker att det behövs en bred mötesplats för kvinnor, där vi tillsammans med alla läsare kan hjälpas åt att reda ut hur kvinnor bäst ska kunna förverkliga sina drömmar och få så bra liv som möjligt. Hur balanserar man jobb och fritid? hur får man en relation att fungera? Hur gör andra för att få högre lön? Det är bara några frågor vi kan hitta svar på tillsammans.
sollan säger: Hej! Kul med nytt - men vad är det som är annorlunda med Wendela i förhållande till era andra avdelningar?
Wendela-redaktionen säger: Hej! Med Wendela vill vi främst nå en viss grupp personer, kvinnor mellan 28 och 45 år. Andra Aftonbladet-sajter riktar in sig på vissa ämnesområden. Vi hoppas att det på Wendela ska bli lättare att tala direkt till läsarna, nu när vi vet vilka vi talar med. Men självklart är alla välkomna till Wendela! Egentligen saknar Wendela kön och ålder, det handlar mer om ett förhållningssätt:).
Hur kan den ha kvinnor i åldern 28-45 som målgrupp men samtidigt säga att den inte har något med kön och ålder att göra? Är det så seriöst att svara det med en smiley bakom?

De har bland annat flyttat artiklar som handlar om myten om mödomshinnan till Wendela, det är väl en artikel om någon som borde läsas av män/fäder särskilt de från hederskulturer men även unga killar som stenhårt tror på mödomshinnemyten. Hur kan man då placera den i en speciell kvinnoavdelning?

Kärlek & Sex måste väl beröra fler än kvinnor mellan 28 och 45? Eller?

Och hur man får bukt med lössen på barnen, på vilket sätt riktar sig den artikeln främst till målgruppen? En stor del i att kunna förena jobb, kärlek och barn är ju att man hjälps åt med sysslor inom familjen och att då sätta allt som rör barn på "kvinnosidorna" motverkar ju syftet. Funkar förvisso bra om det är en familj med bara kvinnliga föräldrar.

Och en artikel om att fler män borde sterilisera sig för att få ner abortantalet i Sverige borde väl även den rikta sig mot männen?

Visst finns det intressant material under Wendela som den pågående diskussionen om det finns åldersgränser inom mode, det är en fråga jag själv ställt här i bloggen men på vilket sätt är den en kvinnofråga?

Och varför måste allt som riktas till kvinnor var ROSA? Jag hatar ROSA!!!! Vänta jag kanske inte är en kvinna?

Jag förstå inte denna nysatsning på kvinnosajter lite här och var så som E24 som delade upp i Man & Kvinna med cookies (men som sen backade lite) och IT-tjej. Hur kan det plötsligt ha blivit så viktigt att särskilja på kön samtidigt som allt fler kämpar för jämställdhet och att det skall vara helt ok att vara som man själv vill vara och dela på sysslor som tidigare varit traditionellt förbehållna för ena könet? Jag får inte ihop det helt enkelt!

Så jag säger som vanligt, snälla förklara, någon ge mig ett enda vettigt argument till varför Wendela skall finnas.


Uppdatering: Måste tipsa om Witchbitch träffande text om Wendela som är riktigt bra skriven. Hon har även fått svar av Malin Kaldo som är featurechef på Aftonbladet Nya Medier och en av de ansvarig bakom Wendela.

Fann du detta intressant kanske du även vill läsa andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

eatfrog sa...

Jag skulle vilja vända lite på ditt argument här: Ge mig ett enda vettigt argument till varför aftonbladet ska finnas? ;)

Satt igår för skojs skull och letade upp alla rubriker - med bindestreck. Konstpaus - i textform. Riktigt fult och missbrukat av aftonbladets redaktion.

Nej nog har aftonbladet blivit bland det sämsta i nyhetsväg på internet. Tacka vetja dn.

Béatrice Karjalainen sa...

Det skulle jag väl inte kalla att vända på argumenten direkt. Men visst Aftonbladet läser man inte idag för att få några vettiga nyheter, Det är väl mer som att man läser skvallerblaskorna hos frisören, dvs förströelse. Men jag känner många som har Aftonbladet/Expressen som huvudsakliga nyhetskälla. DN tycker jag inte speciellt bra om sen de började bojkotta vissa bloggare genom Twingly, de pysslar med att tysta kritiker. Jag försöker läsa och lyssna på nyheter genom flera kanaler för att bilda mig en redare bild av det som sägs.

Anonym sa...

jag älskar rosa, men är kanske annars alltför okvinnlig för att passa in i wendela? ...som ensamstående fixar man ju det mesta här i livet som en hel karl:D

Vi på Kantarellen sa...

Halleluja! Jag har skrivit ungefär likdant en gång, fast om en annan s.k. "kvinnossajt"

Béatrice Karjalainen sa...

Men språkpolisen missade att jag skrivit heterogen när jag menade homogen :-)

Ändrade nyss när jag såg mitt lilla misstag, innan någon sliter halsen av mig för denna språkmiss.

Anonym sa...

Hahaha.............jag delar dina åsikter om dessa "hopklumningar". Jag har dessutom som du funderat många gånger om jag kanske inte är kvinna? Jag har aldrig gillat detta "pladder-utbud" som finns i alla damtidningar/kvinnotidningar. Endera handlar det om sex och relationer/barn/X-män eller så smink/mode - sen sticks det in nån enstaka "seriös artikel" om nån som bestigit Mount Everest eller liknande...............
Jag är såååååååå less.

Anonym sa...

Hej Bea,
hör gärna av dig till mig med idéer och tankar kring vad du skulle vilja läsa på Wendela framöver. Finns så mycket kvar att skriva om och du verkar ha förslag. I måndags kom vi upp på banan. Det är nu jobbet med att göra en riktigt bra sajt ihop med våra läsare börjar. Mejla mig gärna!: malin.kaldo@aftonbladet.se
Må gott!
/Malin

Béatrice Karjalainen sa...

Malin: Jag vill inte läsa något alls på Wendela, jag vill inte se en avdelning som riktar sig till en av er bestämd grupp. Förstår inte vitsen med speciella sidor. Dessutom gör den rosa/lila färgen att jag inte vill ha sidan framme ens.

Jag vill läsa en tidning som inte gör skillnad på vilket kön man har.

Anonym sa...

http://marianova.com/ är ett bloggforum där det är bloggarna själva som styr innehållet. Kolla vad de skriver om, det är intressant. Jag tycker att bloggen http://marianova.com/users/annikamarusarz/blog sticker ut där och det kanske också speglar hella kvinnosläktet.

Béatrice Karjalainen sa...

Anonym: Tack för tipset. Skummade igenom nämnd blogg lite och den verkar ju helt ok (även om jag är mer en privatpersonbloggsläsare). Gillar att se hur andra tänker och funderar. Där var det inte så mycket sånt på första sidan i bloggen i alla fall. Huvudsiten känns alldeles för rosa och glättig för min smak.