30 april 2015

Dag 120 (#061/#blogg100) - Dag 2 på //Build/

Dagen började med att jag vaknade klarvaken kl 5:03 efter att ha somnat om efter att min telefon hade ringt och väckt mig vid 01:26 men när jag svarade lade de på i andra änden. Ett samtal från Sverige så säkerligen någon Knytteförälder som ringde för att anmäla sitt barn. Tror vår annons är ute redan fastän jag bad om att de skulle vänta tills jag var hemma igen

Passade på att svara på mail mm medan klockan sniglade sig fram till gå-upp-tid. Samling samma tid idag som igår för att hinna äta "frukost" på konferensen. Idag blev det tillsammans med lite folk från Ascom i Skellefteå. Trevligt att prata med andra Svenskar på plats, utbyta tankar och idéer om det man hört dagen innan.

Idag var det också keynote, dag 2 keynote tycker jag är bättre än dag 1 då allt bara är en rejäl överflygning utan substans men idag fick vi se lite mer tillämpningar även om exempelvis den med 3D-printing nästan fick mig att somna.

Idag visades bland annat Propellerheads lösning för att skapa och distribuera musik. Kul för det är några svenskar som byggt det och de har vi träffat här på konferensen. Vilken grej att få vara feature på keynote. De berättade hur de fick packa ihop sin app på en WP och skicka på posten till MS för att MS skulle kunna göra filmen. Än så länge finns inte deras app för WP i store. Men har du en iOS-enhet tycker jag definitivt att du skall kolla in deras lösning om du gillar att göra musik.

En annan cool tillämning vad den för IoT, jag brukar ju ofta gnälla om att IoT-exempel är så tråkiga och icke användbara så som menlösa leksaksrobotar eller blinkande lampor men här visade de hur ett Japanskt projekt som satt pedometrar på kossor både kunde förutspå vissa sjukdomar baserat på hur kossorna rörde på sig men de kunde även förutspå när de var brunstiga och insemintion skulle ske och dessutom en tid som passar om man vill ha ett visst kön. IoT tillsammans med data analyst och machine learning i Azure verkar vara en trevlig kombination. Läs gärna mer om det ex hos Archtechnica som skrivit en bra artikel.

Big Data fick också sin tid på scenen idag där man visade hur machine learning och analys kan användas för att förutspå framtiden. Vi fick se hur man gissar vem som skall vinna en match men också hur genetiskt data analyserades och förutspådde sjukdomar. Det senare lite väl läskigt. Rendrering i spel visades också i anslutning till Big Data, mängden data för att göra exempelvis en karaktär fotolik är gigantisk och det behövs rejält med datakraft och smarta, sanbba beräknignar för att hinna rendrera exempelvis ett hår i realtid.

Ett annat exempel använder Project Oxfords ansiktsigenkännings-api och det data som finns bakom det för att förutspå kön och ålder på en person på en bild. Du kan testa själv på how-old.net, jag laddade upp en 2 år gammal bild och fick veta att jag såg ut att vara 43, dvs det jag fyller om 1 år. Måste nog skaffa mig nya ansiktsprodukter :-/

Blev otroligt sugen på att få jobba med dataanalyser, smarta beräkningar odl. Får hoppas att någon kund vill ha sådant snart.

Idag skippade vi lunchen på konferensen och käkade på Super Duper Burgers istället, lika gott som jag mindes det.

Mina sessioner idag bestod av:
  • Enterprise Data Protection: Building Universal Apps That Keep Work and Personal Data Separate and Secure som jag tyvärr misstolkade lite så det handlade inte om det jag trodde. Nu handlade det om hur man gör appar "enlightened" så att de kan separera privat- och företagsdata och hur de skall hantera att data kommer in och ut ur appen på ett säkert sätt. Intressant men inte direkt användbart då vi mest bygger LOB-appar där privat data inte skall vara alls.
  • Building Solutions with Office Graph var en bra session med ett riktigt intressant innehåll. Delve ser lockande ut för att göra roliga tillämpningar. Gäller bara att hitta en mogen kund som ser nyttan av att hämta data utifrån machine learning och presentera på ett lite nytt sätt.
  • Single-sign-on with Secure Authentication var intressant men kanske lite väl teknisk för mig men jag förstår konceptet och ser nyttorna så det här får jag dyka djupare ner i och se hur vi kan nyttja. Många av deras nya grejer kräver ju att kunderna vågar lägga en del saker i Azure också och det är alltid en utmaning att få kunder att sluta krama den egna hårdvaran för allt. Just autentisering är ju dessutom ett känsligt ämne.
  • Managing Cloud Environment and Application Lifecycle Using Azure and Visual Studio Online ja tack gärna. Jag kör en hel del grejer i Azure under utveckling och test och att hålla reda på vilka saker som hör ihop, vilka resurser de använder och vad det kostar är besvärligt så jag kommer definitivt titta på Azure Resource Manager och det Dev/Test Lab som kommer snart. Ser riktigt intressant ut för att kontrollera Azurremiljöer.
Sista passet skippade jag faktiskt, hittade inget som kändes lockande plus att jag kände mig helt slut. Istället besökte vi flera av utställarbåsen och sen tog vi oss till hotellet för att byta om till festen. Men istället för att bara slappa och hoppa i duschen så valde jag att stryka min kjol och min top och sedan gå ut på stan en sväng. Gick över Market St och bortåt ett par kvarter tills jag knappt visste var jag var. Insåg plötsligt att jag helt tagit fel på tiden och var tvungen att springa som en galning tillbaka till hotellet. Duschen var bara att glömma. Raggardusch vid handfatet. Drog på mig kläderna och skulle dra upp dragkedjan, då fastnaden den. SMS:ade kollegan om att jag skulle bli lite sen. Försökte få upp dragkedjan utan att lyckas, fick inte ner den heller. Till slut fick jag bara dra ner kjolen med våld och då hoppade dragkedjan ur. Trist då kjolen är ny. Får se om jag kan få den fixad. Fick hoppa I min långa neoprenklänning istället, den var alldeles för varm för vädret som var 25 grader varmt och sol.

Vi gick bort till Metreon där festen var. Kön gick runt hela kvarteret men det gick rätt snabbt att komma in. Hittade inte så mycket att äta tyvärr, de som serverade hande ingen aning om vad som det var gluten i och inte så jag fick ta lite färsk frukt och några köttbitar. Lyckades hitta en cola och popcorn också. De flesta som var på Metreon skulle se på bio Avengers: Age of Ultron som här i USA skall gå upp på bio i morgon men i Sverige kom den redan 22 april. Ingen av oss var sugen på bio så vi gick till festen som var på baren bredvid istället. Där kunde vi vara på uteplatsen i den sköna värmen. Träffade några andra svenskar från Alecta som vi pratade med i timmar. Riktigt trevligt!

Fixade den bild jag tagit på SFMOMA från ett fönster på Metreon som dagens foto innan det var dags att lägga bort datorn. Inte den roligaste bilden från SF men jag gillade färgerna som var och det runda "periskopfönstret".

Måste försöka sova är rätt utmattad men hungrig. Insåg att jag inte ätit någon riktig mat på 2 dagar förutom en liten lunchburgare.

I morgon är sista dagen på konferensen, lite djupare sesssioner i mångt och mycket. Får se vad jag går på.

Inga kommentarer: