04 april 2015

Dag 94 (#035/#blogg100) - Lång och grå dag

Sovmorgon idag oxå, det är så sjukt skönt att få sova efter att man varit upp lite för länge och dumsurfat.

När jag kom upp stod det ett meddelande från Påskharen på köksbordet.
Påskharen måste ha varit lite trött, några krypton var underligt stavade när man löste dem.
Idag visste jag att jag behövde gå en promenad på minst 1,5 mil eller 1 mil och då tvingas till 2 mil i morgon. Men ute var det dödens grått, varken gå eller fotografera lockade. I det grå är bara allt tråkigt. Kom mig inte ur stolen efter att ha läst lite nyheter mm men tog i alla fall fram gmap-pedometer och plottade lite olika rutter för att se hur långa de var. Fick ihop en på 14 km, det får duga tänkte jag och gick och bytte om. Katterna som hade fått vara ute i snön en stund jamade och ville in. Emilian tittade på mig mycket anklagande för att jag inte kommit på 2 röda sekunder när han börjat jama. Men behövde ju kläder på mig för att kliva ut och ta in dem.

Packade ner mina fotogrejer och drog på mig ryggan, velade om stativet skulle med eller inte, tog med det tillslut men det kom aldrig att användas idag till mer än att avslöja att jag var ute och fotograferade. Drog på mina Salomon Synapse Mid som inte använts sen jag avr på caminon 2014 och gick i dem 1,5 dagar. De är väl ok att gå i men gav skav på lite konstiga ställen. Saknar sommaren och mina sandaler. Insåg igår att mina Älskade Salomon Speedcross 2 Gore-tex är helt slut, de är inte vattentäta ett dugg längre. Bara att kasta. Sörjer för det går inte längre att få tag på Speedcross 2 och Speedcross 3 är inte alls lika sköna, de ha byggt på dem inuti med en massa stoppning som klämmer på min känsliga hälsena. Nu måste jag alltså påbörja jakten på ett par liknande. Gud vad jag hatar att köpa skor till mina dumma fötter. Skall jag kanske chansa på ett par SC3 ändå och hoppas att de fungerar?

Vägen bort till Trångfors brukar kännas jättelång men med en ljudbok i öronen - just nu Camilla Läckbergs Lejontämjaren så gick det rätt snabbt (har plöjt en massa ljudböcker de senaste veckorna). Snart kunde jag korsa Norrbottensvägen och vika in på den leriga vägen ut i sommarstugeområdet. Jag vet att jag gått där ute en gång förut men då kom jag från andra hållet. Upptäckte att jag inte kunde gå hela vägen ut som jag tänkt mig för sista biten var tänkt av snö och en stor snöhög. Gissat att fritidshusen längst bort inte har någon som besöker dem på vintern och då är det ju ingen idé att skotta upp vägen. Vände därmed tillbaka igen. Fick syn på en knallgrön dörr på en lada. Var bara tvungen att fotografera.
Passade även på att dricka min medhavda God morgon Berry Ginger som är så galet god iskall. Tog även kort med mobilen på björkallén jag gick i. 
Den här vintern känns som den aldrig kommer ta slut. Lika bra att ställa in sig på minst 1 månad till av det här.

Fotade även videkissar (fast det nog är sälg eller annat träslag som oxå har kissar) som växte mot en vägg innan jag fortsatte ut till vägen igen. Kändes väldigt påskiga.
Började gå tillbaka och nu kändes det som om vägen skulle bli lång så istället för att gå samma väg som jag gått hit valde jag att gå över Ågärdan, där jag fotade lite uppställda tåg, och sen svänga tillbaka via Boden Södra. 
Gick sedan till Coop på Sveafältet och köpte mig en glutenfri energibar att äta. Fortsatte sen hemåt, ett snabbstopp på Statoil där jag köpte lite torkad frukt. Kände mig helt orkeslös så då är det lika bra att fylla på för att orka med resten av dagen.

När jag kom hem hade jag avverkat 15,3 km och fötterna ömmade av skovalet. Nöjd med att ha tagit mig ut. I morgon blir det nog en tur i Luleå, enligt väderprognosen skall det där bli växlande molnighet medan här skall det vara gråmulet. Måste avverka mist 1,5 mil i morgon oxå för att nå mitt 7 milsmål i veckan men på det stora hela ligger jag just nu 1,35 mil plus så skulle jag få för mig att slöa så går det förs sig det oxå. På måndag har jag planerat att gå en riktigt långpromenad på över 2 mil alternativt vara hemma och städa. Vi får se hur vädret är, vad som lockar mest. Undra om det finns några bra rundor i ex Piteå att gå.
Sambon satt på trainern när jag kom ner i källaren. Hoppas hans nyfunna träningsiver håller i sig, han behöver röra på sig.

Hade tänkt att gå och duscha men magen krampade som attan, gjorde så ont att jag inte kunde resa mig från stolen jag slagit mig ner på. Redigerade istället bilderna som jag tagit under promenaden innan jag släpade mig in i duschen. Efter det fixade jag påskmaten med hjälp av Henrik som fick skala räkor. Han dock inte göra efterrätten som jag tänkt, den får bli i morgon istället. Herman kom hem från kompis lagom till att duka och sen åt vi. Önskar så att vi kunde sitta ner i lugn och ro och äta lite oftare, prata lite men ungarna är extremt fåordiga nu för tiden. Man får dra ur dem varenda stavelse. Irriterande. Jag och Vincent lyckades äta en rödbetssallad som låg i kylen oöppnad men som hade gått ut för 2 månader sedan. Den smakade INTE gott. Måste nog rensa kylen ordentligt.

Löste mitt påskkrypto först efter maten, hittade tidningen FOTO och ett lakrits-kanelte i mitt ägg. Tidningen doftar fantastiskt gott nu. Skall koka mig en kopp te och krypa upp i soffan och läsa detta sista nummer av FOTO, trist att jag upptäcker tidningen bara några nummer innan den läggs ner och skall gå upp i Digitalfoto för alla en tidning jag hittills inte har gillat alls. Det är svårt med fototidningar tycker jag, särskilt för tekniktipsen de förutsätter alltid att man har Nikon eller möjligtvis en Canon och att alla har Photoshop hemma. Jag kör ju en Sony och försöker hålla min redigering till Lightroom.

Medan jag skrivit detta har jag även debatterat Luleå kommuns utbyggnad av bostäder på twitter och vi kom fram till att Boden och Luleå borde slås ihop :-) Idag har jag även funderat över om folk på Öckerö är helt jävla gamla, de eldar bildäck/traktordäck för att fira påsken. Varken brandkår eller polis vågar rycka in. Det är en tradition. Alltså hallå, det borde rimligen vara ett miljöbrott att elda upp hundratals bildäck. För att inte tala om hur farlig brandröken blir. Nu på kvällen har det i alla fall gått ut en varning. Men varför i hela friden stoppade man det inte innan, medan det fortfarande byggdes, fanns ju bilder på att det pågick byggen. Ni kan läsa mer om det hos @Offerkofta på twitter.http://twitter.com/offerkofta. Hoppas innerligt de stoppar det i tid nästa år.

Min kropp är knäpp. När klockan närmade sig den tiden jag brukar ta mig ut och gå på vardagar så var det som om dagens 1,5 mil var bortglömda. Kände mig rastlös, kroppen ville ut och röra på sig. Som sagt knäppkropp, jag skall inte ut mer idag. Men det gör också att jag har flera timmar över till annat idag vilket gör att det känns som en ovanligt lång dag.

Inga kommentarer: