06 april 2015

Dag 96 (#037/#blogg100) - Promenadlöst och bildvelande

Idag har jag haft sovmorgon fastän jag borde ha klivit upp tidigt med tanke på att det är jobb i morgon. Satt alldeles för mycket vid datorn samt städat och handlat. Funderat på promenad men en massa annat har kommit i vägen förutom städningen.

Lagade en hästfilé till middag, det är så sjukt gott kött, mört som attan. Hällde över en chimichurri på köttet för lite extra smak. massor med grönsaker till. Gott var det. Sen ställde jag mig och bakade den tarta de santiago som jag skulle gjort på påskafton men aldrig han med. Den kakan är så sjukt god och så förbaskat enkel att göra, bäst är att den är helt mjölk- och glutenfri. Det enda den består av är mandelmjöl, ägg, socker, citron- och apelsinskal. Vi brukar servera med laktosfri grädde och vindruvshalvor. Så gott. Eftersom kakan skulle stå 40 minuter i ugnen så han jag ju inte gå ut då heller.

Svalningstiden ägnade jag framför datorn, kollade in de andra bidagen i Exposure Gallery and Competition Edition: 29th March – 5th April 2015 många fina foton och jag tittade lite extra på den här kattbilden, föll för ögonen och började fundera på att skippa promenaden helt idag och inte gå ut med kameran. Katterna är för trötta idag för att ställa upp på bild. Googlade runt på lite ögonbilder och hamnade via Light Stalking slutligen i Suren Manvelyans projekt “Your Beautiful Eyes”. Extrama närbilder på ögon, så jäkla coola. Något sådant skulle jag knappast lyckas med med min utrustning, har varken objektiv eller passande ljus men en bild som någon av de hos Light Stalking kanske jag skulle kunna få till. Testade först med Henrik, men vi hade för lite ljus och jag fick inte till skärpan och satte jag sambon närmare lampan så blev ljuset för starkt på vissa ställen. Svärt att fota med bara vanliga lampor och lite naturligt ljus från fönster.

Experimenterade för första gången med att använda zebrainställningen för exponering dessutom, hade sett en video från Cyberphoto om det. Verkar ju vara riktigt trevlig funktion. De har även en bra kort video om focus peaking något som jag som nästan bara använder manuellt fokus gillar att ha påslaget. Önskar bara att min kamera hade lite fler inställningsbara knappar.

Gav upp med ögonfotograferingen och släppte iväg sambon men kom sedan på att lite ljus uppifrån kanske skulle fungera så jag frågade Herman om han kunde tänkta sig att ställa upp. Brukar ju sällan få fotografera honom men vet att han är rätt stolt över sina fina ögon. Och visst han kunde ställa upp. Letade fram en ficklampa och så satte vi igång. Han var aningen otålig, hade slitit honom från kompisarna på Skype och Minecraft. Efter 3 bilder var han less men en av dem blev "good enough" inte perfekt men dög att leka lite med. Här har ni resultatet som dagens bild. Fokuset hamnade lite galet.
Fast kanske är det bättre utan vibrance uppdragen. Jag experimenterade som sagt var med de där kattögonen som utgångspunkt. En sak jag ser nu i efterhand är att jag borde dragit ner rött/lila/magenta så han inte blev så röd under ögat. Jämför med bilden nedan. Nu ser det ut som om han är på väg att få ögoninflammation.

Funderar på om ändå inte det mer naturliga ögat skall vara dagens bild trots allt. Jo det får det vara jag byter. Bilden nedan är alltså dagens bild. Vilken velepotta jag är ibland.

Så här ser hans ögon ut utan uppdragen färg. Det är så min son ser ut på riktigt när inte mamma gått loss på reglagen i Lightroom. Men som +Mikael Sjösten kommenterade gällande bilden ovan, ser ut som ett norrsken i ögat och det är ju en liten cool tanke. Allt måste ju inte vara naturliga avbilder ibland får man leka också. Så nu velar jag igen men nä den naturliga bilden får vara den som ligger i mitt årsalbum.

Vad tycker ni vilken är bäst, den övre eller den undre?
Tror jag skall gå och lägga mig, har en del att göra på jobbet i morgon och tänkte försöka komma ihåg att ta med lunchlådan så att jag sen hinner gå ut och gå en halvmil i alla fall på lunchen. Ta med kameran och försöka hitta något. Är sugen på att låta även resten av veckan gå i människotecken, våga mig på lite gatufotografering. Varken den ena jag projektleder eller chefen är på jobbet i veckan så jag hoppas på lite lugn och ro att beta av saker. Skall ägna en massa tid att läsa in mig på grejer också samt fixa min dator så att jag får igång virtuella maskiner på den.

Men åhhh min tanke var ju att blogga om att jag undrar hur sjutton vi kan skaka på huvudet åt andra länders behandling av kvinnor när någon av våra svenska män skickar sådant här till en kvinnlig sportjournalist. Men det får bli någon annan dag. Egentligen är jag fortfarande för upprörd för att skriva om det.

Inga kommentarer: