28 juli 2015

Dag 209 - #camino2015 Dag 4 Golegã - Tomar 33 km 7 t 50 min

Vände på mig i sängen och det blev alldeles ljust. Hittade upp och såg att det var ljust ute. Men känsla av försovning kollade jag klockan, 0622. Väckaren ställd på 0645. Lika bra att kliva upp. Kunde ändå inte somna om. Sovit 4 timmar och 25 minuter så ikväll måste jag komma i säng tidigt.

Efter att jag gjort mig i ordning kollade jag mitt pilgrimspass. Som jag misstänkte, han stämplade inte igår. Gick till receptionen och han som jobbade på morgonen fixade.

Glömde visst att dricka i går kväll. Läpparna svullna. Hade tänkt att dricka mycket på frukosten som som fanns till mig kl 7 i hotellrestaurangen. De serverar normalt först kl 8. Blir med andra ord en sen start idag. Men fick bara ett litet glas juice. När han skulle hämta maten påminde jag om att jag inte behövde något bröd. Han kom med en fruktsallad och juicen och sa att jag kunde ta av marmeladen på bänken en bit bort. Han hasplade även ur sig att det fanns ost och skinka men det äter du väl inte? Öh jo! Jösses blandar de ihop glutenfritt med vegetarian? Han kom med ett fat ost, kokt skinka och en lufttorkad som var jättegod. Tog fram tre av mina knäckebröd.

Efter frukosten som kändes helt ok så var jag beredd att gå kl 07:19. Men kom iväg först efter att jag sett till att ladda ner kartan för etappen offline.

Idag skulle jag äntligen in i skogen lite och gå i backar. Det senare lockade dock inte alls. Jag började med att använda den gamla vägen ut ur stan för att gå 2.9 km på grusväg istället för 3 på asfalt. Stora träd skuggade mig och det blåste nästan kallt. Rejäla vindar. Men det kändes redan så här tidigt att det skulle bli varmt idag så jag försökte mana på kroppen så gott det gick men fick ingen respons. Den löjligt långa etappen igår satt fortfarande i. Så jag accepterade och drog ner tempot. Morgonen var fin men som sagt varm så efter en timme gick jag in på en bar och köpte en iste med mycket is. God is så där perfekt lite seg att tugga på. Lånade toan och sen var jag iväg på några minuter.

Gick de 4,6 kilometrarna till områden som guideboken beskrev som besväligt för att man sågat ner träd och dragit om stigar efter en skogsbrand. Följde instruktionerna och hittade den stora pilen som ledde upp rätt väg och såg bra markeringar. Men sen gick allt snett. Min GPS-logg jag följer hade gått fel på ett ställe det visste jag och hade inga planer på att göra likadant. Vägen svängde kraftigt på ett ställe och jag såg inte ens att vägen delade sig där och blev glad över nedförsbacke. Skuttade glatt nedför eftersom jag kämpat som en blå. Ja jag var nog blå. 20-40 steg sen stå och flämta länge innan kroppen ville gå med på att fortsätta uppåt. Extra jobbigt som idag på breda vägar i skogen där vinden inte riktigt kommer åt och solen skuggas inte av träden. Verkar som järnvärdena verkligen är i botten. Fortsätter det vara så jobbigt så kan det hända att jag faktiskt avbryter denna gång. När jag kommit en bit ner kom jag att tänka på en episod på Camino Francés där jag hade skönt flyt nedför en låååång backe och sen visade det sig att jag hade gått fel och fick gå upp igen. Nere fortsatte jag men nu såg jag spår som gick uppåt också. Några med kängor hade varit här och vänt. Men vad fan. Kollade GPS-loggen och jo det var ju precis här som även de gått fel. Upp igen så jobbigt. Nu såg jag svängen till vänster den som även guideboken skrev att man skulle nerför. Sen skulle man direkt till höger och se ner i en dal. Boken hade en bild. Men det fanns inga pilar och såg inte riktigt ut som på bilden. Kollade loggen igen. Nä de hade inte gått här de hade fortsatt på vägen till vänster. Tillbaka igen. Ner för en ny lång backe för att upptäcka att de som loggat nog blivit less och gått ner till stora N-10. Upp igen. Pust och stön. Satte mig på en liten sten och pustade ut en stund och drack det sista vattnet ur ena flaskan. Nu bara 7 dl kvar. Kände doften av eukalyptus och insåg att bladen på nya träd ser annorlunda ut och det är de som har oljan gissar jag. Gnuggade några blad i handen och det doftade gott men blev väldigt klibbigt. Klantigt. Fick ta några droppar vatten och torka av mig på kepsen.

Nu tog jag vägen boken beskrev. Sket i att jag inte kände igen bilden. Pratade med en man som kom gående som ivrigt pekade neråt. Så nerför igen. Inte ett märke och förbi en sopstation. Inte ett ord om den i boken. Ja ja gubbens oförståeliga prat men vinkande sa mig att det var rätt. Och tillslut kom jag ut vid en bondgård som var med på kartan. Satte mig i skuggan. Blanda resorb i den tomma flaskan och drack lite. Nu skulle det vara en massa uppför. Som tur var kom här lite skugga. Tog 50 steg eller in i nästa skugga. Flämtade framåtlutad innan jag fortsatte. Fasiken så jobbigt. Tillslut bar jag uppe och möttes av en 60-talskyrka med väldigt tidstypisk design. Kul att inte alla kyrkor är typ 1000 år gamla. Nu gick det neråt igen. Tjoho. Men det var bara ner i en dalbotten. Nästa by låg givetvis inte där nere utan nu skulle jag uppåt igen. Väl uppe kom jag fram till Asseiceira fyllde jag vattenflaskorna i fontänen (supergott vatten) och skuttade (eller släpade mig) in i första bästa bar där satt engelsmännen som startat 2 timmar före mig. Behövde mat men att hitta något glutenfritt gick inte. Fick bli iste, yoghurt och jordnötter. Killarna berättade att de hade varit helt vilse i skogen. Gått på varenda väg där uppe. Jag hade irrat ca 2 km, de 5 km. Helt sjukt.

Blev sittande och pratade med dem inne i skuggan i en timme. Sen satte jag av i värmen igen. Vi sa ses i Tomar. Men då blev det inte sen då vi tog in på olika ställen. Får se om vi ses igen. De skall göra en längre sträcka än mig i morgon. Om de klarar det. Deras fötter var trötta från allt väggående. Men de har ett datum som de måste vara i UK på. Lite tight plan kanske.

Nu var beskrivningarna i boken detaljerade och markeringarna oftast tydliga men ändå kändes det som jag var vilse hela tiden men fortsatte att gå. Dags för en jordstig igen. Så skönt efter att ha gått på asfalt. När det var 5 km kvar så var det dags för ett nytt barbesök. En 7Up men utan is på en bar mitt emot en fontän. Tänkte att när jag druckit upp skall jag stoppa huvudet under kranen. Försökte det sen men det kom inget vatten. Stor besvikelse.

Nu var vägbeskrivningen knas tyckte jag. Först skulle jag gå ner för en lång backe bara för att behöva klättra upp igen och sen ner. När det tydligt syntes att det fanns en närmare väg utan stor backe. Men men jag följde markeringen. Jag kunde ju ha fel. Nu var det galet varmt men vindarna var ganska hårda. Min keps blåste av mig då och då och jag fick en gång springa ikapp den. Jobbigt. Vägen in till Tomar var lika trist som vanligt i större städer. Men väl inne i stan syns deras stolthet över tempelriddarna som grundade staden och överst hängde flaggor.

Hittade det hostel jag tänkt bo på och det fanns plats. Vilken tur. Tog en lång dusch och lämnade in kläderna på tvätt och torktumling, dyrt €7,50 men värt att slippa särskilt med tanke på att jag inte kunde tvätta igår.

Tog mig sedan ut på stan. Riddarborgen och klostret fick man tydligen inte missa här. Men ingen sa något om en jobbig uppförsbacke. Betalade €6 för att komma in. Väl värt pengarna. De stängde snart så jag fick välja ut lite att se. Klostret som består av flera är enormt. Fantastisk kyrka där inne.

Sen tog jag mig ner i stan igen. Fotade en katt som stod och tittade på pilarna blå till Fátima och gul till Santiago. Gick in på affären och kollade vad de hade. Kom på att jag inte kollat om det gick att steka och koka på mitt hostel så jag gick dit och kollade jodå ett fullt utrustat kök med saker från Ikea. Fick tillbaka mina kläder lite fuktiga och hände dem på vår balkong. Delar rum med en holländska som går "halva etapper" och 2 tjejer från Frankrike dom verkar tågluffa.

Handlade så jag kunde göra tonfisksås och potatis. En rätt som mättar och går fort. På vägen till affären hade jag frågat en restaurang när de öppnar, kl 19 bar svaret och klockan var bara 18 då. Klockan var inte många minuter efter 19 när jag lassade upp min middag. Åt med god aptit och blev mätt. Sen var det disk och fixa med packningen för att inte störa när jag skall gå o morgon. Och skriva detta.

Inga kommentarer: