24 januari 2015

Dag 24 - Luleåpromenad

Vaknade klockan 11 av väckarklockan och en pigg sambo som undrade om jag skulle sova mer. Hade huvudvärk när jag vaknade och ansiktet kändes helt konstigt, kunde knappt prata och fick försöka formulera mig flera gånger att jag inte visste om jag ville sova mer, ville ligga helt stilla och försöka få upp ögonen till att börja med. Upplevde honom som sur när han då klev upp, men han sa att han inte var det. Hade någon svag minnesbild av att han försökt kramas med mig innan men att jag vände mig bort i sömnen, men är inte säker. Han har säkert legat vaken och väntat på att jag skall vakna. Var inte bara huvudet som värkte märkte jag när jag försökte röra på mig. Varenda led gjorde ont. Fingrarna värst. Misstänker att jag fick i mig gluten för några dagar sedan, en restaurang var svarade lite luddigt på allergifrågan.

Vincent ropade från köket att nu skulle han äta frukost, då hade klockan hunnit bli över 11:30. Jag masade mig upp på stela ben. Som vanligt hade Vincent bara dukat fram det han ville ha, fick koka te och sambon tog fram lite mer pålägg och sådant. Men när väl mitt bröd var rostat hade Vincent redan glufsat i sig sina mackor och lämnat bordet. De andra var också nästan klara och snart satt jag ensam. Dukade av det sista och satte mig vid datorn för att kolla in kommentarer mm. Försökte prata med Herman om veckans veckobrev från skolan som meddelade att språkbruket i klassen var under all kritik, mycket svordomar, könsord, fuck off, fuck you mm. Vet att min son just nu är i en sådan period. Han blev skitsur för att jag tog upp det, verkar ha noll lust att sluta använda sådant språk och tyckte att det var hans rätt när en lärare var dum i huvudet. Ibland blir jag bara så uppgiven, vad skall man göra som förälder? Verkar spela noll roll vad jag säger och gör.

På tal om något roligare så glömde jag ju berätta en sak igår, ett av mina foton blev "Photo of the day" i en av IG hubbarna (EUROPE_GALLERY/EURO_SHOTZ), det var en rolig överraskning när jag kom hem från kickoffen. Där har min bild gillats 779 gånger, när jag själv lade upp den 68 gånger.
Skickade iväg ett meddelande till vänner i Luleå och frågad om de ville ta en fika idag men inget svar. Tittade ut och konstaterade att idag var en sådan där grå dag där man inte knappt vet om man råkat ställa om kameran att bara ta svartvitt. Vincent surade för att jag inte hade lust att skjutsa honom de 2 kilometerna till Boden Arena, vänta 1,5 timme och åka och hämta honom igen. Boden Handboll hade match som han ville se. Verkar dock som han kom iväg med hjälp av kompis förälder som skjutsade. Jösses ungen skall väl för sjutton orka ta sig de där 2 kilometrarna. Han har blivit så jäkla lat. Förra vintern cyklade han utan att knorra dit på träning minst 1 gång i veckan. Nu surar han ihop totalt om jag inte skjutsar. Lite irriterad på alla andra föräldrar som verkar skjutsa barnen överallt. Gör min son lat då han ser hur alla andra slipper gå/cykla.
Drog på mig promenadkläder, packade fotoryggsäcken och åkte iväg till Luleå, min tanke var att promenera och sen åka på Storheden och kika på gardiner och tvättkorgar. Jag parkerade utanför jobbet och gick ner mot isbanan i norra hamnen. Där funderade jag på att låna en av Tyréns lånesparkar och sparka mig runt till andra sidan men jag ångrade mig. Sparkarnas handtag brukar sitta så långt ner och med ont i lederna så värker även ryggen. Började gå istället. Det var rätt lugnt på isen, ett ryskt gäng som jag träffade på redan igår på hotellet kom farandes på var sin spark. De skrattade, tjoade och fotade varandra. Verkade ha det trevligt i det grå vädret. Tänkte fota Bergnäsbron men eftersom den är blå/grå så smälte den bara in mot himlen, skulle inte bli bra alls. När jag kom fram till nedfarten till isbanan innan bron insåg jag att de inte fixat isbanan på södra sidan efter vandaliseringen. Förstår mig inte på skoterförare som kör innanför pinnarna som visar var isbanan skall gå för även om den inte är plogad måste de väl förstå att kör de i blötsnö just där blir det djupa spår som kräver tunga maskiner för att hyvla bort. De har lite problem med dubbelis mm på den sidan så då har de fått vänta med plogningen. Men de hade säkert kunna ploga med lilla maskinen om inte skoterdårarna förstört.

Nå ja jag kunde i all fall gå på snön som var packad och tog mig runt till andra sidan. Följde pinnarna ut mot Gråsjälsören men det gick inte att komma hela vägen ut, jag gick i lågskor och ungefär halvvägs var snön alldeles för mjuk så jag trampade igenom och fick snö i skorna. Stannade och fotade isbrytarna. Bara Frej och Oden låg inne nu. Atle och Ymer verkar vara ute på äventyr om man skall tro Twitter så är Ymer nere i Skelleftehamn och Atle verkar assistera fartyg hemma i Luleå. Jag har ändra sen jag var liten och bodde nere i Trollhättan/Vänersborg varit nyfiken på isbrytare. Minns hur de bröt upp isen i Vänern och hur en lite för nyfiken Bea nästan trillade i isrännan vid 12 års ålder. När de i musikhjälpen auktionerade ut en resa med isbrytare var jag bra sugen men jag hade aldrig haft råd att ge de 46000 som vinnarbudet blev. Undra om det finns något annat sätt att få åka med någon gång. Men tills jag kommer på hur får jag nöja mig med att titta på dem.
Vände om, då hade jag gått 5 km redan. Isbanan är bra på det sättet, man får bra med kilometer utan att man ens märker det. Tog mig upp via södra hamn och gick vidare bort mot Cementa, där hade jag aldrig gått förut och visste inte ens att det fanns en gångväg längst med spåren där borta. Insåg plötsligt att jag var vid kajen vid isbrytarna. Nu kommer man inte speciellt nära, inpasseringsgrindar mm men fotografera kan man alltid göra. Här är Oden i kvällsljuset.
Fortsatte förbi och insåg att jag var uppe på Svartöbrinken. Trodde att alla villor där skulle vara jättevräkiga men så var det inte. Många funkishus med stora fönster dock så jag kunde spana in lite hur folk bor :-) Fortsatte vidare ut i Svartöstan. Där är det så otroligt mysigt. Det är som att flyttas tillbaka till en liten småstad för längesedan, en massa trähus och man förväntar sig nästan en shoppinggata med mjölkbutik, köttaffär osv... där någonstans. Det påminner väldigt mycket om Strömslunds egnahemområde Kråkesta'n där jag bodde några år. Älskade att vandra omkring bland husen där och känna historien susa förbi.

Hade kunnat gå gata upp och ner där men insåg att magen kurrade lite och att jag ju måste gå hela vägen tillbaka till bilen också så jag vände upp mot stora vägen, ville se om jag kunde få en bild på järnverket. Så i en kurva med bra utsikt mot verket stannade jag och tog fram kameran. Detta får bli dagens bild.
Har knappt varit här borta förut, någon gång med bil för att spela Ingress och så någon gång med jobbet minns inte varför. Så jag var osäker på vägen tillbaka men hittade en cykelväg märkt Svartöstråket och eftersom jag vet att Porsöstråket går från Porsön till stan så borde även denna göra det. Kom snart ute nere vid Örnäsets centrum, kilade in på Coop Forum och köpte mig en juice och en glutenfri kaka att knapra på för att få tyst på magen. Kikade även på tvättkorgar där tänkte att har de någon bra kan jag ju ta bilen hit sen de stänger ju föst 23 men hittade bara en och behöver två. Fortsatte sedan mot stan. Valde att vika av på Malmudden och gå nere vid vattnet där jag kunde stanna och fotografera höghusen uppe på Lulsundsberget. En del ogillar dem verkligen men jag tycker de är snygga. Däremot blev det aningen störande i bild att många har blå ljusslingor i sina fönster där uppe.
Sen var det en bra bit kvar till bilen med det var bara att bita ihop och gå den sista biten tillbaka. 1,6 mil blev det totalt. Bra då tog jag in 6 km av gårdagens missade mil.
Åkte hem via ICA, handlade grejer till tacos enligt önskemål från Herman. Köpte bordsdricka, smakar som blandning mellan Portello och must. Var lite för söt och lite för mycket Portello, skall smaka mer must tycker jag. Sambon blev sur vid maten för att jag frågade om armbandet funkat idag också. Han fick ett polar loop i födelsedagspresent och skrev i går lunch att det fungerade, han hade tittat på det och sen gått ut på lunchpromenad. Nu blev han sur. Jag kommer nog aldrig förstå mig på vad som rör sig i det huvudet. Jag förstod verkligen ingenting och han ville inte förklara heller inte då i alla fall och efter maten gick han ner till sin dator. Jag orkar inte tjafsa, skiter i att fråga.

Känns som en sådan där dag där alla är sura på mig.

Satte mig vid datorn och förde över korten, fixade lite med bilderna men ögonen gick i kors så jag satte väckaren på 1 timme senare och somnade. Först kom Herman in och frågade något och väckte mig, sen kom Vincent in och gjorde det samma. Att de inte kan fatta att om jag ligger i sovrummet med dörren stängd och lampan släckt så sover jag. Nä mamma kan man väcka när man vill för att fråga något fastän pappa är vaken och uppe. Så jävla störande. Så då blev även jag sur.

Nå ja jag var lite piggare kl 21 i alla fall och satte mig vid datorn med en kopp te, skrev detta vilket verkar ha tagit mig över 1,5 timmar så nu skall jag gå och sova igen. I morgon skall Vincent skjutsas till Luleå och Arcushallen för första fotbollspasset i år. Tänkte gå ut och promenera medan han spelar fotboll men tyvärr är det bara en timme så jag kommer få ta ett pass till senare. Efter fotbollen skall vi åka till stan och prova fotbollsskor. De han har nu börjar bli för små men han får använda dem första matchen i alla fall.

Inga kommentarer: