20 juli 2007

Blandat pladder

Kom nyss in efter 10 min cykling (3,3 km), 138 min promenad i eljusspår uppe vid Pagla 9,7 km och 10 minuter cykling (3 km) inte så ansträngande motion idag med det blev lite i alla fall. Hade ingen lust att gå ut så jag haffade nogge på ICQ som talade om för mig att det var fint väder ute och att promenad är en god idé så efter någon timme fick jag tummen ur och tog mig iväg. Det var riktigt skönt ute och mysigt att gå i skogen. Valde att gå utan musik, märker dock att jag går mycket långsammare när jag inte har ett "beat" i öronen.

Men nu när sitter här inne i värmen i huset har jag börjat tokfrysa, fingrarna är alldeles stela och det går knappt att skriva på tangentbordet undra varför kroppen reagerar så. Jag har ätit oxå så energi har jag fått i mig, bröd, keso och avokado. Ja ja det är väl bara att klä av sig och krypa ner under det varma täcket snart för blogga går ju inte när fingrarna knappt fungerar (fast det är klart tangentbordet på laptopen är rätt varmt).


I senaste numret av MåBra redovisas resultat från studier som visat att snabba promenader varje dag eller någon annan regelbunden fysisk aktivitet hjälper lika bra som mediciner och psykoterapi mot lindrig depression. De listar 5 punkter de tycker man skall följa:
  • Gå en timme per dag
  • Det är ok att dela upp tiden
  • Se till att hålla tempot, du skall bli svettig och varm
  • Sätt upp mål
  • Ge dig själv en liten belöning när målet uppnås
De anger "Fysisk aktivitet och folkhälsa", Folkhälsoinstitutet mfl. som källa och eftersom jag blev nyfiken på råden att man skall gå en timme om dagen men att det inte står något om hur länge innan en mild depression ger med sig så läste jag källan direkt Fysisk aktivitet och folkhälsa. Och inte kom rekommendationerna därifrån. I den rapporten diskuteras om det allmänna rådet på 30 minuters fysisk aktivitet per dag kanske borde höjas till 30 och man beskriver att det är ok att dela upp sina 30 minuter i kortare pass. Den ger oxå stöd för att depressioner kan mildras på sikt, de presenterar bland annat en studie där man undersökte personerna som deltog efter 16 veckor för ny diagnos.

Fysisk aktivitet definieras som all typ av rörelse som som ger ökad energiomsättning. (Gud vilken luddig definition). Med regelbunden fysisk aktivitet menas en aktivitet som utförs dagligen i 30 minuter om den är av måttlig intensitet, alternativt tre gånger i veckan om den är högintensiv. De definierar aldrig intensiteten.

Hur kan då MåBra skriva som de gör, har de hittat på själva eller har de läst några andra rapporter som de inte redovisar utan som går in under mfl.?

I rapporten säger man inte att det bara är för mild depression utan även för svårt och måttlig som resultaten är gällande, väljer MåBra att bara skriva för mild för att inte riskera att någon med svår depression försöker sig på självhjälp med promenader några dagar?

Ibland kan jag bli så less på populärlitteratur som tar brottsstycken ur rapporter och bygger på med eget.

Om detta nu stämmer så kan man ju undra hur nere jag känt mig om jag inte motionerat regelbundet (och jag har ju gjort det mer än 16 veckor) men det kanske har varit tur att jag gjort det.

Kikade in på Bokus nyss och det fanns idag bara 1 bok jag vill ha och en jag skulle kunna tänka mig men det fanns inte en tredje som rättfärdigar en beställning i dag oxå så jag får vänta att köpa Montecore : en unik tiger tills det finns 2 andra jag vill ha.

I några dagar har jag nu jobbat frivilligt, det har varit lite halvkasst väder och en av arbetskamraterna ställde lite frågor till mig men krävde absolut inte att jag skulle hoppa in och jobba. Jag kunde helt ta det beslutet själv. Det var för en gångs skull riktigt kul och klura på de saker det handlade om och jag lärde mig massor. Det är inte så ofta som jag får chansen att sätta mig in i saker och ha möjlighet att ställa frågor om det. Så det var väl spenderade jobbtimmar på semestern.

Nä nu får jag sluta skriva för jag har ingen känsel alls i 8 fingrar och ögonen går i kors efter att bara ha sovit 4 timmar per natt 2 nätter i rad.

Länkarna till Bokus i detta inlägg är via Tradedoubler.


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: