14 juli 2007

Borde inte en dietist veta bättre

I aftonbladets viktklubb läser jag idag

Test: Apelsinjuice utan tillsatt socker

Trots att den innehåller många vitaminer så kan juice vara en riktig kalorifälla. Därför är det bra att välja en utan tillsatt socker. Men vilken smakar godast? Och vilken innehåller flest kalorier? Vi har testat tre sorter.


Öh mig veterligen för man inte kalla en produkt för juice om det är tillsatt socker i den. Så det är ju aningen svårt att köpa en juice med tillsatt socker.

Fast det är klart ibland fuskar ju producenterna ex. Ocean Spray Cranberry
står det "Juice Drink" på fastän det är tillsatt socker i den. Fast de har 100% juicevarianter oxå men de hittar jag aldrig i svenska butiker. Synd för jag gillar verkligen tranbärsjuice.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.
Lite sent svar kanske men jag kunde inte låta bli.

Om man vill ha reda på vad lagen säger t ex angående märkning av livsmedel så kan man gå in på livsmedelsverkets hemsida o söka i lagstiftningen.

Ang. Juice så står att läsa i
Livsmedelsverkets föreskrifter om
juice och nektar LIVSFS 2003:18

8 § "Beteckningen på fruktjuice som tillförts någon form av socker för sötningsändamål skall innehålla ordet ”sötad” eller orden ”med tillsatt socker”, följt av en uppgift om den högsta mängd socker som tillförts".

Men det är verkligen en djungel det där med märkning av juicer, håller med dig.

Mvh dietiststudenten

Béatrice Karjalainen sa...

Så du menar att det fortfarande får stå juice på förpackningen om det är 99% juice och 1% tillsatt sötningsmedel eller tillsatt socker (ej för att kompensera för naturligt bortfall av sötma).

Läser man ex faktoider så tolkar de det som mig, dvs man kan inte ha ordet juice på förpackningen om det inte är 100% fruktråvara. Och samma sak tycker jag mig kunna utläsa ur detta dokument