16 april 2016

Dag 107 (#047/#blogg100) - Fika, vänner, gammal telefon och ny telefon

Vaknade oroväckande tidigt för att vara en lördag efter en fredag där jag kommit i säng sent. Börjar väl bli gammal eller nåt.

Åkte iväg till Kyrkbyn för fika med Anders och Johanna kl 11 idag. Det snöade ute när jag for iväg hemifrån och i höjd med Sunderbyn regnade det. När jag klev ur bilen kom det hagel. April är en vädermånad. Man kan ha precis alla väder.

Var för en gångs skull där före dem så jag tog fram kameran och tog en bild på något som unga människor nog har väldigt svårt att förstå vad det är. Dagens bild är på en gammeldags telefonkiosk. Idag står de på friluftsmuseum. Haglet vräkte ner när bilden togs, fick hagel i fotoväskan.
Han gå in och ta ett bord innan jag såg dem komma. Glatt överaskad såg jag att de hade fått med sig Nogge också vi ses ju så sällan. Hade skickat honom ett meddelande innan jag får och frågade var han var i helgen men utan svar. Hade jag vetat att han skulle komma hade jag kunnat ta med den nu redan väldigt försenade födelsedagspresenten. Den som jag köpte i Stockholm och som jag köpte en likadan själv men inte vill använda innan han fått sin. Nå ja vi hade en trevlig stund på fiket, blev lite prat om utveckling (de skapar ju också appar numer) och fotografering (deras appar är för fotografer). Så är du fotograf och vill ha hjälp med att beräkna DoF eller behöver HDR-programvara så kolla in Lumariver. Duktiga programmerare och hängivna fotografer med stort tekniskt kunnande bygger de sakerna. Fikat var gott som vanligt, åt en jättegod räkmacka.

Fick rapport om att Vincents lag fick stryk i första matchen. Ändå ganska jämt verkade det som, de var lite för mesiga i försvar lät det som. De vann sina andra två matcher.

Hade ärenden in till stan så Nogge for med mig och Johanna och Anders for till Porsön. Trevligt att få en liten pratstund i bilen och på Clas Ohlson innan vi skildes år. Vet ju aldrig när vi ses igen. Herman hade ringt mig och bett mig köpa en grendosa med 6 uttag och lite senare kom ett SMS som sa att om jag köte en LED-list en sådan han redan har kunde jag få lite massage. Jag är inte så svårövertalad så en LED-list åkte ner i varukorgen men väl hemma var det fel sort, råkade få med mig en som bara var vit inte en RGB-list. SÅ ingen massage innan jag fixat byte av den.

Åkte ut på Storheden efter att ha mellanlandat på jobbet en och halv timme för lite installation av grejer, vill komma igång med det jag skall på måndag morgon direkt för sen kommer möten ta upp stor del av dagen. Min plan är att ta lite ledigt när jag är i Stockholm på fredag för ett möte, hinna fot lite innan planet går hem. Då är det bra att ha lite injobbad tid. Ute på Storheden slog jag till på en Xperia Z5, ville ha en grön men de hade bara vita inne. Ids inte vänt till mitten på maj för att få en grön.

Väl hemma så satte jag gång med att fixa mobilen, hade gått i ett nafs om min gamla bara hade haft fungerande touch, då hade jag lagt dem NFC mot NFC och ta-da alla settings och allt bara varit där helt magiskt. Nu har varenda app jag någonsin laddat ner från Google Play installerats och jag har behövt logga in i/ställa in inställningar i precis allt. Dessutom verkar telefonen ha haft ett uråldrigt OS installerat i lådan så nu är jag på uppdatering nummer 3 som skall ta 77 minuter (telefonen skall bara ladda till minst 50 % först). Självklart har jag satt en egen låsskärmsbakgrund och bakgrund med norrskensbilder. Blev nöjd. Till vintern som kommer har jag säkert någon sommarbild som får mig att längta till sommaren. Norrskenen blir en skön påminnelse i sommar att det inte gör något att sommaren tar slut för då börjar himlashowsäsongen igen.
När jag ändå håller på att uppdatera en massa borde ja ta och fixa kamerans uppdatering också. MIn kamera har version 1.0 och den senate är 3.10, hur kan jag ha missat att uppdatera? Hmm uppdateringen kräver original USB-sladden till kameran, kallå vem har sådan koll på sina USB-sladdar. Får väl börja leta här hemma och gissa mig fram eller se om någon annan funkar. vet att jag lyckats ladda kameran med min billiga Clas Ohlsonsladd men med min nya Xperias USB-kabel gick det tydligen inte. Kan förvisso ha varit för svag transformator.

På tal om mobil och Lightroom så måste jag se till att fixa så jag förstår hur jag kan föra över raw-filen från kameran direkt till mobilen för PlayMemories-appen för bara över jpg-filen har jag förstått nu. Den vill man helt låta bli att göra ändringarna i. Jag förstår egentligen inte varför jag fotar i JPG+RAW, jag använder extremt sällan JPG-filerna och sparar dem inte i backup heller. Fast å andra sidan är raw-filer gigantiska så de lär väl äta upp både minne och batteri på mobilen.

Vincent ringde hem förut mellan match 2 och 3, han var skadad stackarn. Han hade hoppat för att göra mål (vilket han också gjorde) men landat snett på foten. En rejäl stukning så nu blir det inget mer spelade i Katrineholm för honom. Trist för honom som vilat från fotbollen i nästan 2 veckor för att vara pigg och fräsch för denna cup. Hoppas hans fot hinner läka till breddningslägret i handboll nästa helg. I morgon möter de HK Eskil som slog dem rätt rejält på i första steget i USM i oktober och tog sig vidare till steg 4 men fick inte spela final. Men våra grabbar är tuffa så jag håller tummar och tår för dem. Deras största problem är alltid första matchen på dagen, de är aldrig riktigt vakna, då är den ändå så sent som 10:40. Så jag hoppas tränarna och föräldrarna som är med slänger in ungarna i en kalldusch på morgonen så de vaknar till :-)

Inga kommentarer: