18 april 2016

Dag 109 (#049/#blogg100) - LDAP

Lång Dag Aningens Panik, så har min dag känts idag. Allt har gått i ett och jag kommer att drömma om LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) som jag har läst massor om idag. Att implementera LDAP-sökningar från server side javascript  är säkert lätt om man kan köra ex node.js då finns små smutta färdiga grejer som ldapjs men som inte finns tillgängligt här. Så jag söker mig vidare. Någonstans finns lösningen för just den setup vi sitter med. Det är problemlösning som jag förvisso gillar och så småningom kommer nog lösningen också.

Just nu är jag inne på att testa att anropa javakod inne från javascript skall tydligen gå enligt dokumentationen. Håller tummarna.

Med lite tur så läser någon detta, tänker men ja just det det där har jag ju gjort en gång, den här kodsnutten kanke Bea har nytta av och mailar mig. Man kan väl få drömma va?

Om vi får till detta så kommer jag skriva ett blogginlägg om hur man kan göra så att andra som ställer frågan har en chans att hitta det. Än så länge hittar jag bara frågorna och väldigt sällan några vettiga svar så kanske har jag gett mig in på något "omöjligt"? Men fasiken det skall gå.

Att jobba med legacysystem är en utmaning utöver det vanliga. Man blir så fast i nya moderna verktyg och sätt att göra grejer att man lätt glömmer bort hur utmanande o saker var förr och dessutom tenderar nätet att svämma över med moderna lösningar.

Får rejäla flashbacks emellanåt just nu. Nu står man där med en "gammal" grej och skall försöka göra moderna grejer med den. Som sagt utmaning och sådana gillar jag men det leder också till en del panik och frustration när man hela tiden tror sig ha kommit en bit på vägen men så nä hä det gick inte... Sen har vi det lilla faktumet att en LDAP-fråga inte alltid samma utan beror på vilket directory man kör. Visst är standarder underbara nästan jämt, även felsökningen får sig en annan dimension när man dessutom måste ta reda på om man ställt frågan rätt överhuvudtaget. Minns hur jag och en gammal kollega slet med LDAP-grejer i mitten på 2000 men då var det LDAP-delen som var utmaningen, nu tror jag att jag har hyfsat kläm på den delen bara vi kommer dit.

Ibland är det ju så att man bara skriver fel sökord eller tänkt lite snett och plötsligt får någon en ingivelse och allt blir så tydligt så och man undrar hur man inte kunde tänka på det direkt. Jag tror alla programmerare varit där den där dagen (snälla säga att ni varit där ni oxå) när man sitter och känner att man typ testat allt och inte får till det och undrar hur man kan vara den enda i hela världen som inte fattar. För alla andra verkar ju få till det annars borde StackOverflow flöda över av frågor med "det går inte"-svar. Fast när jag tänker efter så har jag sett en del sådana svar på det här problemet i den här miljön. Hmmm....

Så nya tag i morgon. Rensade hjärnan lite genom att stå och titta på en solnedgång. Det får bli dagens bild. Det kändes som det behövdes lite lugn där på kvällen. Nu börjar solnedgångarna vara rätt så sent så snart får jag hitta något annat för ett "panikfoto". Men ja har ju snart björkknoppar tulpaner och annat att peka kameran mot.

Men idag blev det LDAP (Lat Dam Alldagligt Photo).

Inga kommentarer: