06 januari 2014

Är i Abisko och försöker njuta

Vet att jag skrev något liknade förra våren. Att Abisko har tappat som ett naturmuppsställe och nu mer handlar om turism av det mer välbeställda slaget. Priset på boendet har gått upp över 60 % på 1,5 år och det ser ut som om alla turpriser oxå ökat en hel del. De flesta som är här verkar vara på någon form av organiserad resa med ett strikt schema där de verkar ta sig fram med hundsläde, skoter eller bil. Folk blev hämtade på stationen med bil, det är en promenad på max 100 meter.

Visst är det trevligt med folk från hela världen men ingen är intresserad av samtal. De som inte sitter med näsan i en mobil/platta/dator tittar förskräckt på en om man börjar tala med dem.

Alla går omkring nu på kvällen och väntar på om det skall bli norrsken eller inte. Särskilt de som är här på norrskensfotokurs för sådana ordnas det en jäkla massa av här nu. Känns som jag är mitt i en industri snarare än mitt lugna Abisko där vistelserna brukade handla om att vara ute, upptäcka och dela med sig efter dagens slut. Den känslan är än större nu än den var i april i fjol. Men kanske reagerar jag för att jag själv vill upptäcka själv, inte ha någon som guidar runt mig och talar om VAD jag skall titta på.

I restaurangen märks oxå förändringar. Ingen sallad och bröd (även om jag inte äta bröd) att ta själv längre, fanns en korg knäckebröd på bordet. Tyvärr hade inte portionerna blivit större som kompensation. Tycker inte man får mat som motsvarar vad man känner för efter en dag på fjället. Visst det är gott och de var idag duktiga på att hitta alternativ till laktos, svamp och gluten även om det gjorde att mina portioner kändes ännu mindre.

Förr när jag beställt lingondricka har jag alltid fått ett stort glas. Nu har de skurit ner till ett rätt så litet vinglas men de hade kapat priset oxå så så är det ju ok. Men vilken väntetid det var mellan att jag fick min dricka och förrätten 28 minuter när jag hade en bestämd tid. Känns som de vill att man skall hinna sänka minst en öl i väntan.

Men teet verkar man dock få ta själv fortfarande. Men de har urusla små kaffekoppar. Te skall drickas i stora temuggar. När skall restauranger lära sig det. Det är ju inte direkt så att det kostar dem mer.

En annan sak som slog mig var att receptionen nu är öppen dygnet runt, det borde ju kosta en del kanske därför allt är så dyrt nu. Fick veta det när jag frågade om elementet i mitt rum verkligen skulle vara iskallt. Fått med mig ett portabelt element till rummet.

Märks att det är mycket turister här. Till och med serveringspersonalen börjar tilltala en på engelska och verkar inte förstå först när man svarar på svenska :-) En del av dem skulle behöva öva på sin engelska dock "This is our raa-baar-ber com-pott".

Satt i brasrummet en stund och läste me höll på att bli galen. Någonstans spelas en musikaliska som bara är några sekunder lång om och om igen. Hysteriskt jobbig. Identifierade den sedan till en mysko monter som handlade om att Lights over Lapland gjorde reklam för att de skickat upp en bild med en ballong i rymden. Gud så ointressant. Ingen av montrarna verkar längre handla om ex Kungsleden nu var det vara slädutflykter och denna reklam för fotokursföretag. var har STF:s själ tagit vägen?

Men utanför stationen är det lika fint som vanligt. Kom när solen hade tittar över kanten och var på väg ner igen. Tog en liten promenad ner till bastun och fortsatte på stranden till utloppet där jag gick upp på kullen för att gå tillbaka. Ett stort misstag. Fanns ingen upptrampad stig så jag fick pulsa 800 meter i knähög snö med skare och jag som inte hade bytt om till mina riktiga kängor och damasker. Blev en utmanande promenad som kommer kännas i rumpan i morgon. Tog lite foton med kameran och några med mobilen när jag kom innan den dog av köld. Han med en promenad bort till Abisko Östra för proviantering också, märktes dock att det varit långhelg för det var nästan tomt i hyllorna, får gå och komplementhandla i morgon.

Ser inte allt för hoppfullt ut gällande norrsken i kväll. Molnigt än så länge även om man nu kan börja ana stjärnor bakom molnen på bilderna från Aurora Sky Stations kamera. Får se om jag orkar hålla mig vaken för att gå ut om det brakar loss.  Massor med folk gick ut kring 20:00 de håller sig nog varma i skoteroveraller och varma skor. Sitter väl i en igloo eller en kåta och väntar. Det kan nog vara mysigt. Hoppas de kommer ihåg att hålla sina batterier varma.  

I morgon blir det tidigt uppstigning för frukost och fixande av lunch att ha med ut. Sen skall jag och kameran förhoppningsvis ha en bra dag. Måste bara välja, ladda batterier, mobil eller GPS-klocka, finns bara 2 strömuttag i rummet (glömde min grendosa som jag nästan alltid har med) och det ena används av mitt element. Jag kan ju frysa oxå och ladda i alla fall 2 saker.

Inga kommentarer: