08 januari 2014

Lite seg idag men det blev en 13 km promenad i alla fall

I morse var det segt att kliva upp fastän klockan ringde först 09:00. Låg och drog mig i sägen 30 minuter, svarade på några jobbmail och klev upp när det var lite ljusare ute. Gjorde i ordning frukost och lunch uppe i det gemensamma köket, Maria som var med och fotade igår kväll kom in och lämnade mat i kylen. De skulle fara nu och hade massa grejer kvar, såg den komma till användning på kvällen sen.

Gick ut strax efter 10 och var lite villrådig var jag skulle ta vägen.  Känns som jag fotat det mesta här i omgivningarna även vintertid nu. Bestämde mig tillslut för att gå mot Paddus, en trevlig promenad om inte annat. Gav mig iväg och insåg sen att ja just det delar av Paddusleden är ju inte uppkörd på vintern så vid vistet fick jag svänga av över mossen istället. Visste dock att jag kunde gå en omväg för att komma till där man kommer upp på rätt led där den är körd med skoter. 

Insåg efter några minuter att det var mycket varmare idag än igår. Blev rätt varm i mina kläder. Borde tagit med en tunnare jacka. Men men det fick duga. Av med vantarna och dra ner dragkedjan i halsen en bit. Knatade på och njöt av att det var skönt att gå tills jag kom till en lång seg backe. Då svor jag över min dumhet att tänka "jag äter frukost på Stornabben". Men väl uppe så gick det bättre igen. Snart var det dock nya backar men då lyckades kroppen på något sätt minnas alla morgnar på caminon där jag ofta gick 2 timmar innan frukost och i backar. Plötsligt gick det lättare. Vips stod jag på Stornabben, de har byggt en eldplats med bänkar där sen jag var där senast. Tyvärr fanns seg ingen ved annars hade jag gjort mig en brasa och satt mig med min frukost. 

Tog lite bilder och glömde bort det där med att äta. Typiskt mig. Gick ner igen och gick tillbaka en bit för att komma vidare mot Paddus. Kom på att det ju finns fler nabbar så jag bestämde mig för att gå upp på allihop. Härnäst kom Älgnabben, tog några fler foton innan jag gick till Rävnabben där jag tog några bilder som nästan ser ut som om de är ritade med kol. Sen slutligen upp på Kransnabben. Tittade bort mot Paddus och Lapporten den senare syntes knappt i alla moln. Bestämde mig då för att skippa Paddus och gå neråt igen. Visste att annars skulle jag behöva gå tillbaka i mörker senare. Jag kände mig lite modig och valde att inte gå ner samma väg utan följa ett människo- och hundapår ner från Kransnabben. Visste att de tillhörde en person som varit upp en stund före mig och att det är en person som är mycket van att gå här. Hade nämligen kollat i den loggbok som ligger på Kransnabben och sett att en man som "checkar in" där nästan varje dag var den som varit där. Mest sannolikt i alla fall. Jag följde spåren ner i ett gammalt smalt skoterspår, över en sjö och vips var jag nere vid där man svänger upp till Stornabben igen. Vilken genväg. 

Valde att skippa omvägen till Abisko Turist och gick ner till Abisko Östra istället. Köpte mig en Mer och gick sedan till Turisten. Satte mig i brasrummet och åt frukost/lunch kl 1430. Hämtade datorn och redigerade klart alla bilder från dagarna hittills. De är i skrivandets stund på väg över till ett album. På tal om fixa bilder så undrar jag vad ert bästa tips för att slippa blå snö är. Min kamera ger jätteblå snö oavsett val av WB-inställning. Nu provade jag mig fram i LR med Temp, exposure, Blue Primary - saturation och fick väl till det hyfsat. Men vilket meckel plus att man måste minnas vilken färg det faktiskt var. 

Fick mail i morse om "Aurora alert" så jag hoppas på en klar himmel i morgon kväll/natt. Skall tydligen enligt NASA träffa jorden redan 02:38 i natt men vi har det molnigt och enligt den rapport jag fick  från annat håll så skulle inte vi i Europa kunna se något förrän natten till lördag  så experterna verkar inte helt överens. Ställer väl klockan på 02:30 för säkerhets skull och kikar ut då hur det ser ut. Men oftast är norrsken här som mest synliga mellan 20-23 ungefär. Gårdagens norrsken hade tydligen peakat precis när jag gick in för att dricka vatten och samtala lite. Men men det är ju inte så att jag aldrig sett dansande norrsken förr. 

Nu är det nog dags att försöka sova lite. Har en begynnande huvudvärk. 

Lite mobilbilder från idag. 

Inga kommentarer: