07 januari 2014

Vila och sen show


I morse när jag vaknade var vädret aprist, det blåste som attan och yrde omkring sådan där vass isiig snö så jag bestämde mig helt enkelt för att stanna kvar i sängen och läsa och redigera bilder. Men det blev mest läsande. Kring 12 hade det mojnat och jag gick ut på en kort tur.

Tog mig ner till vattenfallet och fotade lite samt svor över några idiotiska tuskar som stod och bankade sönder stora istappar som jag hade velat fotografera. Detta gjorde de bara för att en av  killarna ville krypa in i en hålighet bakom och få ett coolt kort. Gick sendan över järnbron och bort till fågelkullen men där fanns ingen stig upptrampad upp till själva kullen så jag vände om och fortsatte bortåt Björkliden, hittade en stig ner till vattnet och deltat och följde den. Hittade Peter Roséns igloo men det gick inget vidare att fota där, jösses vad det blåste och alla berg var insvepta i moln samtidigt som solen började gå ner. Fortsatte i deltat bort till jokken och över till tornstranden. Blev förvånad över att se så många torn sticka upp ur snön. Fotade lite innan jag gick vidare upp till Keron igen.

Läste ut boken (vad det än står på omslaget så är det inte en Feelgoodbok, var arg och grät mig igenom halva), redigerade bilder och lagade sedan mat. Det blev en repris från caminon, fräste vitlök i oljan från en tonfiskburk, lade i tonfisken och fräste den lite innan jag hällde på ett paket krossade tomater med chili. Serverade med sallad och potatis. Grymt enkelt och gott.

Efter maten gick jag på rummet och redigerade lite mer bilder samtidigt som jag höll koll på webbkameran på Aurora Sky Station, visst var det väl lite grönt där borta nog bäst att ta på kläderna. Klädde mig och gick ut vid 18:30, jomen visst var det lite svagt svagt grönt på himlen. Brände av en testbild på hög iso och kort slutartid, japp kameran uppfattar mer än vad ögat gör. Träffade på några som var besvikna på att det var så svagt, sa att vid 20:00 borde det bli lite starkare (så har det ofta varit när jag varit här). Tog några till bilder innan jag såg några koreaner försöka ta bilder genom att lägga kameran i snön, det gick inte så bra. Frågade om de ville låna mitt stativ och det gjorde de och tog en massa bilder på norrskenet som fortfarande var svagt och med sig själva i bild framför norrskenet. De tackade för lånet. Gick upp på en höjd jag spanat in tidigare och knäppte några fler bilder, fortfarande rätt tråkigt norrsken.

Tog mig ner för slänten och började gå ner mot sjön, har aldrig fotat där nerifrån förut. Då började norrskenet bli riktigt stakt och jag kollade på klockan, 20:00 prick. Skrattade lite och tog några bilder innan jag knatade vidare. Stötte på de som jag hade pratat med innan och de sa att jag hade haft rätt :-) Vi log följe ner till sjön där vi följde stranden från bastun bort mot Östra en bit. Där blev vi stående i 2 timmar och fotade. Tog några bilder på varandra framför norrskenet. Vi hade riktigt trevligt. Ena tjejen börjde frysa om fötterna och norrskenet höll på att tona bort och bli täkt av moln så vi knatade tillbaka mot Turisten, då brakade det loss igen du med snabba rörelser och riktiga gardiner. Vi stod och tittade länge innan vi ens tog fram kamerorna igen. Men det var så snabbrörligt att det var svårt att fånga. På Turisten satte vi oss ner i baren en stund, bartendern skulle precis stänga men jag han få ett glas vatten i alla fall. Barntendern skulle börja jobba på Uni:k i Luleå, det på Vetenskapens Hus. Han tillhör familjen som har stugan i nationalparken. Jag har aldrig varit dit och kikat, det är ju privat så jag har inte velat gå dit. Men han tyckte jag skulle gå och kika för det ligger så otroligt vackert.

Vi kikade på lite bilder innan de behövde gå och laga middag och jag gå och krypa ner i sängen där jag är nu efter en macka och en kopp te. Hade tänkt redigera bilder men det får jag nog skippa när klockan närmar sig midnatt, skall ju upp i morgon också så ni får några mobilbilder.

Inga kommentarer: