01 januari 2016

Dag 1 - Allt börjar om men först skall det gamla summeras

Ja ha då var det 2016 då och nya mål och bedrifter skall hanteras. Men först är det väl bra att summera det som varit.

Jag satte upp fyra mål för mig själv men jag uttalade dem nog aldrig jättetydligt i början på året för att jag inte skulle bli arg och besviken på mig själv om jag inte klarade av dem. Jag skulle ta ett foto om dagen med systemkamera, blogga varje dag och klara av 365 mil på ett år samt gå en ny camino.

Hur har det gått då.

Bloggandet gick sisådär, det finns ett inlägg för varje dag men de har inte alltid publicerats den dagen. Ibland har jag kommit hem för sent andra dagar varit för trött eller så har blogginlägg fastnat i mobilappen på Androiden som strular. Men jag har i alla fall skrivit över 365 inlägg på ett år, 400 har det blivit. Absoluta merparten är nog rätt trista (för andra) dagboksanteckningar (de jag märkt upp med år2015) men för mig har det varit oerhört nyttigt att få skriva av ming även om det skett någon dag sent. Blogginläggen från min vandring i Portugal/Spanien behöver fortfarande gås igenom, det finns inga bilder mer än dagens bild (tror jag) och de har noteringar till mig själv om att skriva klart dem. Det är för att när jag hade varit iväg 2013 så blev Henrik så sur när jag först var borta 5 veckor och vandrade och sen ägnade jag 2 månader åt att fixa bilder och skriva klart allt. Så då fixade jag inget vid hemkomsten och sen glömde jag bort det tills jag igår kollade igenom några av dem i jakt på en bild.

Caminon blev av som jag skrev här ovan, var nära att det inte blev av för att familjen nog gärna hade sett att jag stannat hemma. Men jag behöver verkligen de där resorna bort från allt.

Jag hade det rätt bra de där tre veckorna i Portugal och Spanien och jag längtar tillbaka till de där vandringarna varje dag.

Jag postade en varning till mina instagramföljare att det nog skulle bli många bilder eftersom Instagram är ett enkelt sätt för mig att få en bilddagbok och komma ihåg resan. En hel del valde att avfölja medan andra hoppade på.

365 mil då jodå det gick alldeles finfint även om jag i början av året verkligen tonade ner målet och försökte att inte sätta press på mig själv. Målet skulle aldrig bli ett tvång. I somras såg det lite illa ut, låg en del minus men så fick jag cykeln i present och då blev det några mil på den och vips var jag ikapp igen och hade en massa plus. Åkte till Portugal och vandrade och då låg jag verkligen en massa plus men försökte ändå ligga i, hade ett delmål på 7 mil/vecka som tog mig igenom de där veckorna med massa plus. För att ytterligare motivera mig så bestämde jag mig för att skala bort cyklingen och lite sparkåkning och sikta på att ta mig 365 mil till forts under året istället. En massa plus försvann i ett nafs och jag fick ligga i. Vissa helger kunde jag gå 5-6 mil. Min vän Mattias fick haka på några riktigt långa rundor. Han som tyckte att en mil var galet långt när vi började promenera tillsammans i våras.
Mitt mål om 7 mil/vecka lyckades jag med: 36 veckor (en vecka saknades det 160 meter), 33 veckor av dem var det 7 mil till fots.

Totalt rörde jag på mig utomhus: 407.854 mil en bra bit över ursprungsmålet 365 mil med andra ord.

Till fots blev det 367.303 mil så jag fick till och med ihop några extra mil.

Fotograferandet har gått hyfsat, har uppfyllt målet med en bild med systemkameran per dag men vissa dagar är ju fotona inte de bästa. Har några riktiga hatobjekt i galleriet men också bilder som jag är väldigt nöjd med. Vissa dagar har det varit skitjobbigt och andra dagar inget större problem. De gånger jag varit ute och promenerat har det varit lättast även om jag känt mig hämmad i promenerandet av att ha en tung fotorygga på ryggen. Vissa dagar har inte den bild jag tyckt varit bäst hamnat i albumet utan en bild som bättre symboliserat dagen. Alla redigerade men "ratade" bilder har hamnat i Misc-galleriet eller i egna gallerier som det varit från en resa. Upptäckte till min förvåning att jag inte verkar ha publicerat mitt album från San Francisco så det får jag ta och fixa. En sak som jag misslyckades med när det gäller fotograferandet var att jag hade tänkt se till att alla bilder hade en geotag. Men jag hoppas kunna fixa till även det nu i efterhand. Vet på ett ungefär var alla är tagna och har geologgar från klockan att matcha mot i värsta fall men det tangerar mitt andra lilla problem. Jag fick aldrig till något bra flöde för fotohanteringen. Mina bilder är i kaos.

Vad var min bästa bild då. Jag tittar i albumet då och då och varje gång är det en bild som får mig att skratta så den bilden måste ju vara den bästa. Den som får mig på bra humör.
Winter parking
Den bild som fått absolut bäst respons i sociala medier är en bild på en lampa men det var för att den av någon anledning hamnade i "What's hot"-flödet på G+ och därmed exponerades för väldigt väldigt många. Den/jag fick dessutom många obehagliga kommentarer som gjorde att jag satt och blockade folk i flera dagar. Vad är det med vissa män alltså. Creeps.
Lamp at Casa Batlló in Barcelona
Det tar mig till målen för 2016 där jag fortfarande velar lite och eftersom jag gör det så har jag för säkerhets skull idag skidat 15,79 km och tagit en bild som då får vara dagens bild. Vi spelade Carcassonne (med gröna, gula och blå gubbar) och medan barnen tog en paus för att äta fotade jag lite. Lät en röd inkräktare hoppa in på spelplanen.
The red intruder
Jag testar en ny font på signaturen den är lite tunnare än den gamla och syns lite sämre i nedskalat lägre ser jag men jag tycker om fonten (Jellyka Western Princess). Vi får se om jag behåller den. Det stör mig lite att det inte verkar vara någon prick över lilla "j" vilket gör att det ser ut att stå "Kayalainen" istället för "Karjalainen" eftersom det är ett gammaldags "r". Det jag måste tänka på är att om jag säljer någon av bilderna så måste jag betala upphovsrättskvinnan till foten via en donation till Paypal för det borde väl räknas som kommersiell användning?

Just fotomålet är väl det som känns jobbigast. Att ta en bild om dagen är faktiskt rätt krävande och jag minns alla de där dagarna med lätt panik i fjol men samtidigt har det gett mig så mycket. I år skulle jag dessutom vilja fota mer människor. Mer gatufotografering.  För det behöver jag ett nytt objektiv tror jag. Skall kolla runt lite. Är även sugen på en kamera till, en Sony 7 av något slag men vet inte riktigt om jag har råd. Jag trivs dock rätt bra med min a6000 också den är liksom lagom stor plus att jag har objektiv till den.

Något jag också måste få till är ett bättre fotohanteringsflöde. Det blir morgondagens uppgift att lösa. Målet blir sedan att hålla ut och använda det.

Eftersom jag klarade över 400 mil totalt i fjol så borde ju inte originalmålet att röra på mig 365 mil utomhus vara något större problem egentligen men jag är faktiskt inte säker på om det skall bli målet i år för det där utomhusmålet för att jag inte går på pass och inte tränar någon styrka så kanske blir det att sätta upp ett mål om ex 3,5 mil i veckan utomhus och 3 pass på gymmet eller något sådant och missar jag ett gympass får jag kompensera med en mil ute eller något sådant. Sen vore det faktiskt bra med en inplanerad vilodag också. Men jag måste få ihop fotomålet med träningsmålet och resten av livet.

Men tills jag bestämt mig och tills jag hittar ett gym som har det jag vill träna så blir det skidåkning. Förhoppningsvis orkar jag en mil varje dag framöver. Nackdelen med skidåkning är att det inte är så lämpligt att ha kameran med då eftersom jag tenderar att ramla en del och på gymmet kan jag ju int fota. Så jag får väl återkomma med målen lite längre fram. Vill inte sätta allt för stor press på mig själv heller. Har haft lite väl mycket på jobbet och kroppen är lite sliten rent allmänt. Så vi får väl se.

Camino, ja gärna om familjen tillåter. Och fjällturer så många jag bara kan klämma in. Så än så länge står jag väl kvar ungefär där jag stod häromdagen när jag funderade på mål. Man måste ju inte formulera dem 1 januari. Skall försöka komma ihåg och väga mig varje dag och ha på mig mitt MS Band samt hålla det laddat så jag kanske kan få ett år med lite rolig data att titta på om ett år och framför allt få lite koll på sömnen. Idag glömde jag dock både pulsbältet och armbandet innan jag for ut på min skidtur. Det får mig även att minnas att träningsdata är något jag också måste få ordning på. Skall se till att avregistrera mig på några siter och se om jag kan få till ett vettigt flöde mellan andra. Det som suger mest är det att jag inte kan ha vettiga profiler i klockan utan att ex promenader och skidåkning måste synkas som löpning. Det stör mig något enormt. Det är ju jättepraktiskt att klockan kan synka till Garmin Connect automagiskt och skicka infon till Funbeat och Strava men vad hjälper det när jag sedan måste gå in och redigera manuellt. Irriterande som fan.

Bloggen då, den höll jag på att glömma. Jag gör ett nytt försök att skriva av mig varje dag, det kommer nog att gå ungefär som 2015 tror jag men jag börjar här idag och hoppas kunna skriva av mig.

Inga kommentarer: