02 januari 2016

Dag 2 - Träning, misär och lite fotoredigeringsfunderingar

Dagen började med misär. jag hade sovit dåligt i natt av någon anledning och Henrik skulle väcka mig kl 08:30 för vi skulle åka skidor tidigt innan jag skulle köra Vincent till Sävast. han väckte mig först nästan en halvtimme senare men det märkte inte jag. Sa att jag skulle kliva upp om 5 minuter. Svarade på ett inlägg på G+ och tiden drog iväg lite. Förvånat kollade jag på klockan och såg att den var 09:15, nu skulle vi få bråttom. Stressade i mig frukosten och klädde på mig så snabbt jag kunde trött och lätt illamående av mensvärk.

Kom ut i bilen och skulle låsa upp, inget hände. Skumt, gick runt till förarsidan och såg till min stora förskräckelse att förardörren stod lite på glänt. jag hade alltså misslyckats med att putta igen den igår och lampan stått tänd i kupén hela kvällen och natten. Inte bra. Hoppade in i bilen och försökte starta. Gick inte alls. Berättade för Henrik som lite surt lommade in igen och bytte om för en löptur istället.

Jag gick bort på Laitis eftersom jag visste att min gamla batteriladdare slängdes förra sommaren då den slutade att fungera. Kollade lite på Laitis utbud och såg att de hade en 10 kg-sak som hade snabbstartläge. Pris 1895, men vad fan det är det värt om jag kan ta mig iväg gånger som denna. Väl inne på butiken frågade jag efter batteriladdare och han visade några små i kassan och jag sa nä inte sådana en batteriladdare med starthjälp, vi gick bort i gångarna och hamnade vid den jag tittat på men han frågade mig, du skall ladda ett batteri som är urladdat på bilen? Jo och så vill jag ha starthjälp för jag behöver ta mig iväg snart. Ja men då är det de vi har i kassan sa han och ledde mig tillbaka. Nå ja jag jobbar inte i en bildelsaffär det gjorde han. Jag frågade en gång till om dessa små också har starthjälp, det stod liksom inget om det när jag kollade snabbt på webben. Jo då sa han och tog betalat. Jag fick bära hem en lätt liten sak. Slet upp förpackningen och gick ut i bilen. Kopplade in den och kollade manualen för hur man snabbt kickar igång bilen. Nähä den här jäkla grejen har ju inte starthjälp alls. Fan, varför lät jag mig förledas av en säljare.

Fick gå in och väcka Vincent som nu kanske behövde skynda sig upp för att hinna med en buss till Sävast om jag inte lyckades få igång batteriet. Läste i manualen att det kunde ta upp till 12 timmar innan det var körklart om det varit helt urladdat. Vincent stressade i sig frukost och iväg till bussen. Han måste ha hunnit precis.

Henrik gav sig iväg på sin löprunda, jag slöade lite och sen slängde jag upp fotoryggan på ryggen och gick ut en kort sväng. Såg att bilbatteriet nu faktiskt var färdigladdat (till 80 %) trots allt. Lät det stå så och ladda mer, nu kunde jag hämta Vincent från träningen 12:15. Jag tog mig en 4,04 kilomenterspromenad på isen nedanför huset. Mer än så han jag inte innan det var dags att brumma till Sävast. Försökte fota bergen i fjärran men det blev inget bra. Ett par med 2 hundar kom gående så jag knäppte en bild på dem men det grå vädret och den tråkiga isen gjorde att bilden blev aptrist. Men jag försökte i alla fall fota lite människor. Svårt när de rör sig, när de har mörka kläder mot den vita snön. Slog på autofokus för att ha en chans att få dem i fokus i alla fall. Gillar inte att deras huvuden kom precis i kant med strandkanten.

Borde zoomat in lite mer på dem. Stannade vid ett hus som har en fin gammal boda nere vid isen och knäppte en bild.
Sen var bilen snäll och startade så jag hämtade Vincent i Sävast. Gick in och bytte till mina skidpjäxor och brummade iväg till Björknäs. Henrik hade sprungit runt sjön, strax över 9 km, det var riktigt bra av honom. De fina spåren från igår var rätt så nedbrutna idag i början men sen blev de bättre även om spåret var helt borta i exempelvis en kurva.
Det blev "bara" två varv på gula spåret idag, dvs 11,42 km. Gick rätt segt till ca 3 km kvar då fick jag en person bakom som vägrade gå om och stressade på mig, det var bra då fick jag åka liiiite snabbare men inte var det mycket. Funderade på att ta ett varv till men det var rätt bakhalt så jag valde att köra de 1,25 km till bilen istället och där kom misär igen. Min vänstra pjäxa vägrade att lossna från skidan. Fick sätta mig i en driva och snöra loss pjäxan från foten men fick ändå inte loss den så det blev till att halta till bilen med en sko och en en strumpa på fötterna. Fick köra bil i bara strumplästen. Efter flera timmar i värmen trodde jag den skulle lossna, trodde bara det var en isklump i vägen men icke. Pjäxan sitter tvärfast. Vad gör man då?

Barnen och Henrik beställde pizza för det var de sugna på och jag köpte ingredienser till varma mackor. Som i mitt fall betyder ett berg med lök, massor med ost och lite salami, vitlöksost och barbecuesås. Konstaterade att varma mackor bara är gammelsvenska för bränna sig i munnen. Aj aj. Kom ut i köket och hittade Jasha full fart med att lägga sig till rätta i en liten pizzakartong (sådan för en inbakad pizza) han tror verkligen att han är jätteliten.
Sen hamnade jag framför daton medan barnen sitter och spelar datorspel och Henrik ser på en gammal svartvit film The Hustler. Nu börjar han verkligen ha sett slut på allt på Netflix om han måste gå över till de svartvita bilderna. Själv ägnade jag mig åt denna text och redigera foton. Läsa på om bra fotoarbetsflöde också.

När jag satt och redigerade bilden på bodan som får vara dagens bild kom jag att tänka på den där G+-tråden jag kommenterat under dagen. Den hade handlat om att en bad om tips på vad han skulle visa för typ av bilder och fått "oredigerade" som svar. Det irriterade mig en aning då jag misstänker att han som frågade gör som jag och fotar i RAW. En oredigerad RAW-fil är oftast rätt trist då inte kamerans programvara för att piffa till dem innan de blir JPG får tänderna i den då. Vi började diskuterad vilka sorts redigeringar som är "fel", beskärning, ta bort fläckar från skräp på sensorn, förstärka färgerna osv... skall ett foto alltid avbilda verkligheten, kan man ens redigera en bild till att avbilda verkligheten om man inte står i exakt det ljus och plats som bilden togs på och verkligen jämför och på vems skärm? Detta funderade jag alltså på när jag satt med bilden på datorn och därför tänkte jag att jag kan ju visa här skillnaden mellan RAW, kamerans JPG och min egen och hur jag tänker när jag redigerar.

RAW-filen

Eftersom många inte kan läsa RAW-filer har jag gjort om den till PNG (men via en skärmdump för att slippa ladda upp en 117 MB stor fil, 10 MB är stort nog för de som vill se på den i fullstorlek).

Kamerans (Sony a6000) JPG

Min kamera var för tillfället inställd på att fota både i RAW och JPG och hade inställningarna: ISO 100, AWB, Creative Style Vivid som betyder att den förstärker färgerna lite innan den sparar ner bilden. Andra val man kan ha där är Svartbit, Sepia, Höstlöv, Nattscen, Solnedgång, Landskap, Porträtt, Ljus, Djup, Klart och Neutral. Man kan även ställa in Kontrast, Färgmättnad och Skärpa som val om man vill men de har jag inte ändrat på. Önskat för detta inläggs skull att jag inte haft Vivid påslaget. För båten var nog lite mer åt det orange hållet. När den gör om till JPG så ser det ut som den lägger på lite skärpa också samt fixar korrigeringar som behövs för objektivet och säkerligen en hel del annat jag inte kan se. De inställningar från kameran som Lightroom inte har en aning om när jag importerar i RAW är enligt Photography Life:
  1. Creative Style
  2. Color Space (only relevant for JPEG images and JPEG images embedded into RAW files)
  3. Dynamic Range Optimizer (DRO)
  4. High ISO NR
  5. Face Detection
  6. Focus Area and focus point location in the frame
  7. AF Micro Adjustment and Lens Compensation (Shading, Chromatic Aberrations, Distortion)
  8. All other settings in the camera menus

Min egen redigering

Det största uppenbara är ju att jag beskurit bilden eftersom jag tyckte bakgrunden var väldigt rörig i vänstra halvan och en störande gren kom in i övre högra hörnet, den borde jag sett när jag fotade. Sen så har jag ändrat följande plus att jag tog bort en fläck som blivit av smuts på objektivet. När jag importera i Lightroom lägger den alltid på en skärpa på 25.

Hur har jag tänkt då? Den vita snön gjorde att mycket av bodan kom i skugga så jag valde att lyfta skuggorna och för att få fram det jag älskar med gammalt trä, de skiftande färgerna och ådringen så drog jag upp clarity, rätt rejält denna gång. Det gjorde även att strukturerna i den slitna färgen på båten poppade fram allt tydligare. För att kompensera för clarity som ger en lokal förstärkt kontrast brukar jag dra ner vanliga kontrasten lite. När man lyfter skuggorna så tappar man ofta lite svärta så det kompenserade jag för. Snön kändes lite grådaskig så jag valde att öka både högdagrarna och exponeringen en aning för att få en lite ljusare bild. Jag fotade handhållet och hade en exponeringstid på 1/13 sekund och ville inte dra upp den mer för då fanns det risk för rörelseoskärpa.  Men att dra upp den nu i efterhand ger lite kornighet istället. Den uppdragna exponeringen gjorde himlen alldeles för ljus vilket jag tyckte den var redan från början och eftersom jag glömde bort att jag numer äger filter när jag fotade så fick jag lägga på ett tonat filer i efterhand där jag drog ner exponeringen igen med 2 steg. Då stämde himlen bättre med det jag såg, den var rätt så stålgrå med rosa inslag. Slutligen drog jag upp färgmättnad mer lokalt (med Vibrance istället för Saturation) för att poppa fram det röda i båten och det gula i trät i bodan.

Jag velade hur jag skulle göra med vitbalansen. Om jag tar pipetten för vitbalans i snön blir bilden för gul men nu kanske den har aningen för mycket blåstick men det var svårt att balansera för att behålla himlens färg så det blå får vara kvar. Nu när jag tittar på bilden ser jag att jag kanske borde beskurit lite till upptill. Några små grenar hänger ner och stör lite. Jag valde att inte göra kompensation för objektivet denna gång vilket gör att jag har en svag svag vinjettering på höger sida men inte på vänster. Men när jag kompenserade klipptes grenen längst upp bort och den ramar in bra tycker jag även om jag borde varit mer noggrann så hela grenen synts. Det är lite lila stick i buskarna och björkarna i bakgrunden som jag borde sett innan jag laddade upp bilden oxå. Men det är så lite att jag inte tror någon tänker på det. Så här är det ofta. Jag har lite för bråttom när jag redigerar. Borde göra grundredigeringen och sen gå från datorn och komma tillbaka någon timme senare och kika med ny ögon.
Det röda kanske kan vara lite i överkant, hade först mindre men så har jag en liten idé om bilder som hör ihop baserat på röd färg som den röda spelpjäsen igår så därför poppade jag den färgen lite extra.

Så då är frågan visar bilden verkligheten, gör någon av dem det? Svaret på båda frågorna är nej. RAW-filen är alldeles för urblekt så färglöst var det faktiskt inte alls. Kamerans JPG har mer skugga på bodan än vad mitt öga upplevde och min egen bild har en färggladare båt än verkligheten och kanske lite för lite skugga på bodans dörr samt att bodan kanske inte var fullt så ljus i övrigt. Men jag har tagit mig friheten att visa en bild som jag gillar (som kanske lyfter fram något i naturen eller objektet som träet i bodan på denna bild) snarare än att säga "kolla så här såg det exakt ut". Jag är inte dokumentärfotograf (varför finns inget bra ord för oss som fotar men inte är fotografer för det känns som ett ord för de som jobbar som det?) speciellt ofta utan jag tycker om att se foto som konstform.

Vad anser ni om redigeringar och foto i allmänhet, hur mycket artistisk frihet får man ta sig? Eller skall allt vara en "verklighet". Varför anser somliga att det kameran genererar som JPG är rätt?

Inga kommentarer: