28 juli 2007

Men hallå ba

Sabina Fogenberg 17 år skriver i Aftonbladet "Ibland skäms jag över att tillhöra generation X" vänta nu hon är 17 år, hur kan hon då tillhör Generation X?

Enligt Wikipedia:
Generation X är en beteckning på personer födda mellan 1964 och 1979. Namnet kommer från en pocketroman från 1964 via punkbandet med samma namn (där bland annat Billy Idol ingick). Det slog igenom med Douglas Couplands bok Generation X. Beteckningen har ibland använts synonymt med begreppet ironiska generationen.
Jag tillhör Generation X och rent teoretiskt skulle jag kunna vara mamma till Sabina (det var några jag känner som fick barn när de var 17).

När någon skriver att de är så noga med att prata korrekt svenska så förväntar jag mig även korrekt svenska i dennes skrift men Sabina skriver bla "Så jag har lagt till mig en fruktansvärd ovana, att vara något av en ord fascist, något jag har fått höra av många vänner. " och "Jag läser hotell linjen och går upp på tredje året nu i höst." Vad skådar mitt öga, särskrivningar mitt i denna perfekta svenska?

Och är man noga med språket borde man även vara noga med fakta för hur väl man än talar/skriver är det dock det som sägs/skrivs som borde vara det viktiga och visar man på okunskap redan i rubriken, ja då spelar inte korrekt svenska någon roll man blir ändå inte tagen på allvar.

Så Sabina, skall vi ta din kritik på allvar kör din egen text genom stavningskontrollen först och kolla upp uttrycken du använder. De generation du tillhör borde vara vana att Googla.

Uppdatering: Ser att även deep|edition uppmärksammat generationsfrågan.

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Bea.
Jag har roat mig lite med hur många människor som reagerat över skriften generation X. Detta beror på att pga av (i sådana fall) felinformation. Dock, om jag vore du, skulle jag inte helt och fullt lita på Wikipedia eftersom detta är en sida som alla kan förändra.
/Sabina

Béatrice Karjalainen sa...

Ja vem som helst kan ändra Wikipedia och det är nog de flesta medvetna om. Nu är wikin relativt lätt att länka till så det kommer jag fortsätta med. Däremot brukar jag inte förlita mig på Wikipedia som enda källan till information. Och just Generation X är en rätt känd term som man inte ens behöver slå upp för att faktakolla i alla fall inte om man tillhör den själv.

Lite lustigt att du inte väljer att besvara varför du placerade dig själv i den generationen utan istället försöker misskreditera mina källor eller menar du att Wikipedia inkluderade dig när du själv kollade och har ändrats efter det?

Anonym sa...

Nu är du bara jobbig.
Spela roll, man kanske menar olika när man tänker på generation X. Jag är inte insatt i vilken generation som är X och vilken som inte är det. Saken är ju den att det inte var det som själva artikeln handlade om, men ändå finns det alltid jobbiga människor som du som skall peka på detaljer som egentligen inte hör ihop med helheten.

Béatrice Karjalainen sa...

Rebecca: Förklara för mig på vilket sätt jag kommenterar något ovidkommande. Hon skriver att hon är "ord fachist" [sic] men har uppenbara fel i sin text bla 2 särskrivningar och ett rent faktafel. Om man ger sig på att klaga på en viss sak vilket Sabina gör i artikeln ja då får man nog tåla att själv bli granskad också. Vad gäller "selfclear" som någon svarat i en tidning så är det nog ett av de där skämtuttryckenprecis som min generation kan säga "bit av kaka" när något är enkelt. Vi kankse försvenskade engelska uttryck medan man nu väljer att skämta åt andra hållet.

Jag kan hålla med Sabina om att många ungdomar idag pratar dåligt och många skriver än värre och det är riktigt tråkigt. Men min generation är till viss del ansvarig, se bara på hur mycket reklam, produktinformation, produktnamn mm som är på engelska istället för svenska nu för tiden.
Sen vet jag inte hur dessa personer skriver i skolan, min lillebror (20 år yngre än mig), skriver rätt underligt i sin bilddagbok och när vi chattar men han har toppbetyg i bla svenska vilket jag aantar betyder att han faktiskt kan ordentlig svenska när han vill. Alla generationer har väl sitt språk i tal och ida blir det även delvis i skrift då många publicerar sina tankar i bland annat bloggar.