17 augusti 2008

2 år och en dag senare

Jag skrev ett inlägg 15 augusti 2006 där jag hoppades på att återfå min vän, att vi åter igen skulle se film som på gamla goda tider (ca 1 år tidigare). Men det hände aldrig den dagen, som vanligt kom något annat emellan och sen gav jag liksom upp hoppet om att vi skulle kunna reparera vår vänskap. Han försvann ju inte totalt, eftersom vi var arbetskamrater sågs vi ju ändå och när det var som jobbigast på jobbet ringde han för att höra hur det var med mig. Det samtalet värmde oerhört men jag saknade våra timslånga diskussioner om allt möjligt.

Men för 2 veckor sedan var han online sent en kväll efter puben och vi började prata och vi pratade, pratade och pratade (eller vad säger man när man skriver till varandra?) långt in på natten. Vi redde ut vad som hade hänt där i september/oktober 2005 och kom fram till att vi båda faktiskt saknade varandra och våra filmkvällar. Det har från min sida varit 3 ledsamma år för jag har saknat min vän oerhört mycket. Så det var en lättnad att reda ut saker och ting. Men jag vågade inte tro på honom när han sa att han kunde tänka sig se film, vet ju hur det var 2006 när jag frågade och frågade och alltid fick kanske till svar och det aldrig blev något.

Men så igår skickade jag först ett SMS och sen ett litet ping på Gtalk (med inställningen får jag svar så får jag, ville inte bli besviken igen) och han svarade att han var lite småsugen. Efter lite dividerande så tog jag med mig min packe med Saw-filmer och for till Luleå.

2 år och 1 dag efter mitt senaste blogginlägg om saken såg vi alltså Saw II. Och det var som de där tre åren sen vi såg 1:an aldrig varit emellan. Samma stämning, samma prat kring filmen, samma Bea äter alldeles för mycket popcorn :-)

När vi ändå var i farten såg vi Saw III och Switchblade Romance oxå. Kan inte fatta att han sparat den på disk 3 år (samt 2 andra filmer). Men lite gulligt är det ju. Han hade inte heller sett Saw II. Det har på något sätt blivit så att vi båda väntat på att få se dem tillsammans fast vi båda hade den på varsin DVD.

Filmerna då?

Saw II
sägs ju vara den sämsta av Saw I-III men jag tyckte den var helt ok, älskar hur filmerna är uppbyggda, mycket lek med semantik och logik och lite lagom mycket skräck på det. I denna blir ett gäng instängda i ett hus som det sakta läcker ut giftig gas i. De har bara några timmar på sig att hitta nyckeln ut. Som vanligt är det ett pussel som skall läggas, vad har de gemensamt, hur stark är deras vilja att överleva, hur bra är de på att följa regler? Saw II har undertiteln "Oh Yes, There will be blood" och den är blodigare än 1:an men inte allt för äcklig. Sätten folk dör på är intrikata och ordspelet på bandet innan är genialt som vanligt. Parallellt får vi följa ett samtal mellan Jigsaw och en polis vars son är en av personerna i huset. Det samtalet är nästan det bästa i filmen, man måste verkligen lyssna för att förstå.

Betyget blir 4 tröga dörrar.

I Saw III så är jigsaw döende men det hindrar honom inte från att använda sin förestående död som ett nytt verktyg i sin lek. Hans lärjunge håller på med egna små lekar som inte är speciellt snälla, regler bryts. I denna del är det främst 2 speldeltagare man får följa, den ena måste lära sig att hämd inte leder någonvart och den andra att livet inte bara består i arbete, man måste uppskatta det man har runt omkring sig oxå. Hur lär man dem det? Jo man iscensätter en grym lek. Men vem leker egentligen med vem? Tortyrmaskinerna i filmen är vidriga, men man kan ju inte låta bli att titta om än bara med ett öga ibland.

En som som jag som gillar att spela spel gillar den biten med Saw-filmerna, hur skall motspelarna göra sina drag? De är inte klassiskt skräckfilmsskräckiga, inga nakna brudar, ingen som går ensam och pratar i telefon, ingen som backar in i ett rum för att bli slaktad och speglar lyser med sin frånvaro.

Betyget blir 4,5 avbrutna ben.

En film som däremot spelar på många klassiska skräckfilmsknep men ändå lurar en och går sin egen väg i genren är Switchblade Romance som är något så ovanligt som en fransk skräckfilm. Den var en typisk "Nej öppna inte den där dörren", "Men åh måste hon duscha precis nu?" jag och nogge hade riktigt roligt när vi kommenterade alla de där sakerna. Filmen handlar om 2 väninnor Alexia och Marie som skall åka ut till Alexias föräldrar på landet så de får lite studiero. Lugn och ro han de dock aldrig få. Det var en riktigt blodig film, med kluriga ledtrådar till slutet som ändå kom som en överraskning. Diskussionerna går högt på imdb hur filmen skall tolkas. Mördarscenerna är riktigt äckliga, en får en yxa i bröstet, den sitter så djupt att mördaren inte får loss den så i stället rycks det och dras i yxan, man hör kött trasas sönder, ben knäckas yäck! En del scener var dock mindre realistiska men mängden blod som skvätte gjorde det äckligt ändå.

Betyget blir 3,5 nyckelringar. Betyget hade nog blivit lite högre om jag inte haft väldigt högt ställda förväntningar på filmen pga av min filmtvillingsjäl Anders kommentar:
Switchblade Romance, ja vad skall man säga, En riktigt snygg rulle som jag blev kåt av (Du kommer förstå när du ser det) Filmen går in psyket på människan och rör
till det riktigt, klart sevärd!
Att det är en jäkligt snygg rulle håller jag med om, bildmässigt är den riktigt riktigt bra. Men kåt, nja. Om äckelgubben varit lite snyggare kanske :-)


Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Kul att hitat fler bodensare inom bloggvärlden