27 augusti 2008

Tjejig?

En kompis kontaktade mig häromdagen efter ett Me & I-party. Tydligen hade diskussionen bland övriga deltagare varit huruvida en tröja gick att köpa till pojkar som var större än en viss storlek (74/80 var ungefärliga gränsen, 2 år då var pojkar för stora). De tyckte att tröja var en tjejtröja. Ida bad mig se om jag kunde förstå vad det tjejiga med nämnd tröja var men jag gick lika bet som henne. Jag ser ärligt talat inte en enda stereotyp könsmarkör på tröjan. Så nu frågar jag mina mer konservativa bloggläsare, vad är det som gör att denna tröja är en tjejtröja.

Sen en intressant iakttagelse, om det nu är en tjejtröja till vilken ålder är det då accepterat att ha den på pojkar, uppenbarligen finns en sådan gräns enligt diskussionen på klädpartyt. Vad är det som sen händer?

Tröjan:

Bild lånad från Me & I-produktsida


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Klart att den är för tjejer, vilken kille vill ha runda ringar på sin tröja? Passar endast för killar som vill ha plagget som pyjamas tycker jag :)

Unknown sa...

Mitt svar blir lite off topic:
Det enda jag tänkte säga är att jag tycker att svamparna ser ut som de kommer från super mario

Unknown sa...

Jag gissar att med lite shablontänk så går det säkert att känna att den helt saknar "tuffa" eller "häftiga" inslag, vilket då skulle vara ett måste för pojkar som inte är tillräckligt små barn längre. Hur ska de annars hinna bli "riktiga män" innan det är för sent? (-K

Men genusperspektivet är väl ändå underordnat när det gäller en tröja som framförallt är så flagrant drogliberal! Flugsvamp ska man verkligen inte experimentera med, varken som liten pojke eller liten flicka. q:

Anonym sa...

Skulle inte sätta den på G, eller E, men det är bara för att jag helt enkelt inte alls gillar den :-) Men för att svara på din fråga; jag tycker att den är väldigt neutral.

Anonym sa...

Vill inte påstå att jag gillar tröjan som sådan, men kan inte se vad som skulle vara tjejigt med tröjan. Skulle möjligtvis vara om rött är vikt för tjejer då? Hemska värld, jag har helt missat det...jag som har många röda tröjor i garderoben till mina grabbar. Och för att inte tala om W i dag som hade rosa inslag i sin t-shirt! Undrar om pojkstackarn är förstörd för livet?
Ha det gott/Magda

Béatrice Karjalainen sa...

Mickey: Samma personer köpte säkert gladeligen denna tröja eller denna tröja till sina pojkar.

Fredrik: Det var min första tanke oxå och SM är ju coolt och spelas av grabbar så då borde ju tröjan passa dem.

Göran: Det är väl skithäftigt med droger ;-)

Nette: Jag tycker den är lite smårolig men lite väl mönsterintensiv för att jag skulle stå ut med att titta på den en hel dag. (Kanske är de psykedeliska svamparna :-)

Magda: Men den är ju mest blått på den, eller i alla fall 50/50. Och om rött är en tjejfärg så borde det inte finnas så mycket rödbaserade tröjor på killavdelningarna på H&M och KappAhl.

En annan sak som slog mig när jag läste beskrivningen på tröjorna var att de som är smal i modellen stod det unimodell på medan på de som är vida i modellen står det inte unimodell på. Däremot står det uni om den är beskriven som ganska rak modell. Varför är de inte konsekventa? Är det denna beskrivning som gör att flugsvamparna blir tjejtröja i mångas ögon?

Anonym sa...

Eftersom jag har sett så många manliga individer, som gillar de här svamparna, så hade jag kallat den en pojktröja (om det nu är nödvändigt att ettikettera den som endera)
Kolla loading.se där finns så många spelintresserade och de flesta är manliga.

Rebeccas.se sa...

Den var hemskt ful, så ingen av mina barn skulle få ha den. Men det hörde ju inte till diskussionen.

Jag är nog rätt konservativ på den fronten, killar har inte rosa. Punkt. Killar kan däremot visst ha rött, men jag skulle säga att det handlar om designen mer än färgen. Känns tjejig helt enkelt. Men alla gör ju som dom vill.

Béatrice Karjalainen sa...

Vid vilken ålder får gränsen för rosa på killar då? Det är ju inte alls ovanligt med män i rosa skjortor. Eller tycker du det oxå är fel? Varför är rosa en färg som killar inte kan ha. Finns det några färger man inte får sätta på en tjej? Vilka andra färger får man inte använda på en kille, och har de oxå åldersgränser? När blev rosa en tjejfärg, historiskt?

Anonym sa...

Liknar en pyjamaströja till vilken ålder o sort som helst-tycker jag.Annars tycker jag att ungarna får ha vilken färg de vill.

Anonym sa...

Du skrev "Eller tycker du det oxå är fel? Varför är rosa en färg som killar inte kan ha."
Kan de inte? Tänka sig :-) När min son föddes 1963 sydde jag en söt rosarutig babyskjorta till honom. Den var han så fin i - tyckte jag. Hade jag fel? ;-)

Béatrice Karjalainen sa...

Shelly: Se Rebeccas kommentar som mitt var svar till men hennes namn trillade bort.