20 januari 2009

Borde inte intelligenta veta bättre?

Om man är intelligent borde man väl fatta att alkohol inte är så jävla smart att inta? Men nej brittiska forkare säg att de hittat ett samband mellan barns IQ och deras benägenhet att få alkoholproblem som vuxna. De som hade höga poäng på intelligenstestet hade förhöjd risk för alkoholproblem rapporterar Accent.

Brittiska forskare har funnit ett samband mellan barns IQ och deras benägenhet som vuxna att få alkoholproblem. Sambandet är tydligare bland kvinnor än män, enligt Dr G. David Batty och hans kollegor i en artikel publicerad i American Journal of Public Health.

I studien följde forskarna över 8000 barn. I tioårsåldern fick de gå igenom ett slags intelligenstest och tjugo år senare kollade man hur mycket de i drack i vuxen ålder. De flesta klarade sig bra och drack inte mer än genomsnittet men studien visar ändå en tydligt förhöjd risk för alkoholproblem jämfört med normalbegåvade barn.

Dock skall man väl ta alla sådana här undersökningar med en nypa salt men man kan ju hoppas att American Journal of Public Health ha viss kvalitetskontroll av forsknigsrapporter de publicerar.

Så vad kan det bero på, känner de intelligenta större press och vill koppla av med alkohol, tenderar de att oftare hamna på middagar odl eller i kulturer där det är självklart att ta sig en drink/vin/öl när man kommer hem från jobbet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Evelina sa...

Hej,
det där var en underlig undersökning måste jag säga. Intelligenta borde veta bättre ;)

Ann sa...

Jag tror att man vill vara solidarisk och dumma ner sig till de andras nivå, jag! Det är därför som fester på KTH och andra ställen kan vara så blöta! :D Eller?

BéatriceBeaBeata sa...

Ah! Nuuuu förstår jag ;-)