20 januari 2009

Hur tänker de?

När jag pratar välgörenhet är ju inte steget långt till bistånd. Läste följande i Aftonbladet:
Etiopisk lag stoppar svenskt bistånd
Att arbeta för kvinnors, barns och funktionshindrades rättigheter kan ge fängelse
blev lite nyfiken och kikade i andra tidningar, Aftonbladet är inte alltd den mest trovärdiga källan. Låter ju lite underligt att just kvinnor, barn och funktionshindrade skulle vara de man inte får hjälpa med rättigheter.

I SvD skriver de:
Etiopisk lag stoppar bistånd
Etiopiens parlament har godkänt en omstridd lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.
De pekar inte ut en speciell grupp människor.

SVT skriver nästan samma sak:
Etiopisk lag stoppar bistånd
Etiopiens parlament har godkänt en lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.
Förutom ingresserna så är texterna mer eller mindre identiska, ser ut som ett standard TT-meddelande. Texten kommer ursprungligen ifrån Sidas tidning Omvärlden.

Jag blir bestört när jag läser texten:
Lagen innebär bland annat att enskilda organisationer inte får ta emot mer än tio procent av sin finansiering från utlandet och att det blir förbjudet att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Lagen kommer att träda i kraft i början av 2010.

I dagsläget är det dock oklart vilka konsekvenser lagen i praktiken kommer att få för det internationella biståndet till landet. Mycket handlar om hur den kommer att tillämpas. Men helt klart är att Etiopiens regering vill stoppaorganisationer [sic] som syssla med verksamhet som strider mot deras politik.
Hur rättfärdigar ledare i ett land sådant beteende? Lite intressant är det dock att lagen inte skall införas förren om ett år. Hur kan ett land vara rädd för demokratisk utveckling, allas lika värde? Men vi har ju en historia i vårt eget land som inte är så gammal där man resonerade likadant. Men det är så svårt att förstå hur man kan tänka så och hur så många kan gå med på det. Skrämmande, om man inte visste något annat, levde på en isolerad ö utan kommunikation med omvärlden kan jag förstå att man inte får impulser från andra att förändra sitt tänk men ett land som har kontakt med andra?

Och hur tänker Aftonbladet när de i sin ingress pekar ut kvinnor, barn och funktionshindrade? De får det att låta som att övriga människor som saknar rättigheter får man arbeta för men jag ser inget sådant i texten hos Omvärlden. Det är demokrati och mänskliga rättigheter i stort och jag tror knappast att alla friska män i Etiopien känner att de lever i ett demokratiskt land och att de har rättigheter som är vettiga. Varför måste kvällstidningar alltid "förvärra" saker?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Susanne sa...

Intressant inlägg! Visst är det sorgligt att inte kvällstidningarna kan hålla sig till hela sanningen, utan alltid måste förvränga verkligheten för att sälja lösnummer...