31 januari 2009

Inte blir det mycket läst

Alla här är så otroligt trevliga att vi nästan hellre sitter och pratar än är eremiter med var sin bok. Nu är det snart middag och efter det skall jag försöka mig på att läsa lite i alla fall.

Sen i morgon har jag ett par timmar på mig inne i Stockholm att slösa bort på att sitta på ett fik eller så med en bok. Någon som har bra tips på ett bra café att läsa på?

Måste ju få visa upp vad vi fick när vi kom oxå:





Uppdatering: Jessica på Bokhora listar innehållet i påsen.

30 januari 2009

Hmm


Nu vet jag varför alla anteckningsblock var slut på pocket shop :)

Nu far jag på bokkollo


Dax att flaxa till huvudstaden för vidare färd mot Strängnäs och Ulvhälls herrgård.

29 januari 2009

Undra vad hon blev

När jag gick i 4:an på Teknisk vid Östaboskolan i Uddevalla så hade vi en poesitävling i vår skoltidning. Tävlingen vanns av en tjej som gick Natur, Maria Lundeflo. Hon skrev:

JAG

Föräldrars efterlängtade underbarn
Sådan skönhet
Sådan intelligens
Född att hyllas
Född att lyckas
Nederlag, besvikelser
De drabbar andra
aldrig mig

Blev en robot - utan själ
utan känslor
med Livets mål:
Leva upp till Rollen
som deras underbarn

Men, så nådde ljuset även mig
Efter alla år
av instängt mörker
som av andra kallas "Lycka"
Stormade all världens
sanna lycka emot mig

Jag lärde mig leva för min egen skull

Efter alla år
kläcktes jag ur
mitt perfekta skal
men ack så tomt...
Ett skal, uppbyggt av förväntningar
och krav...

Jag pånyttföddes
och här är JAG.


Vad ville Maria? Vad blev hon? Vad gör hon nu? Undra varför hon ploppar upp i huvudet ibland, vi kände inte ens varandra.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Uppdatarat 120222 efter en kommentar från Maria, plockat bort sådant som inte stämde i min kommentar. Dikten var förvisso i jagform men var inte om henne själv säger hon.

Ja vad skall man svara?

Lilla gumman skriver om domänraggning och undrar vad man skall säga.
Det finns män som i mysiga trevliga (och flirtiga) situationer plötsligt berättar vilka domäner de äger. Man tar en drink och utan förvarning slänger de ur sig: fan jag äger föresten www-nånting-de-tror-de-impar-med. Ja ha. Eller vad ska man säga då? WOW?
En gång i tiden ägde min sambo sno.pp.se (tack Johan för korrigeringen, tappade bort lite tecken) tillsammans med en kompis. Den blev utsedd av tidningen Internetworld till fånigaste adressen. Men inte fan var det direkt imponerande.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Så olika man kan reagera

Det var nog denna reaktion Jenny också hade hoppats på att få se hos mamman när hon hittade en rödgråten pojke på ICA.

Jag förstår Karin hur förtvivlad hon kände sig när barnen plötsligt bara var borta och även jag har önskat att kunna sätta GPS på ungarna. Jag kan däremot inte känna igen mig i mamman som Jenny fick möta. Hur kan man låta barnet ta all skuld och inte ge någon tröst alls. Som Jenny skriver, man kan visst skälla inte helt ovanligt när man blir rädd och lättad men man gör det och visar samtidigt att man är lättad att man hittat dem. Man spelar inte likgiltig inför barnet. Vilken sorts känsla väcker det hos barnet? Känner sig barnet älskat?

Läs även andra bloggares åsikter om

Lycka!

14 timmar efter lillens ankomst såg det ut så här:
From Jashas ankomst


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

28 januari 2009

Min snygging!


Medan vi väntade på lillkillen tog vi en tur ute i snön. Emilian älskar att gå ut i sele. Visst är han snygg där i snön?

Men nu får jag nog sluta blogga om katter och hitta på något annat innan allt fler tröttnar. Eller hur var det nu, jag skriver bara för min egen skull ;-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nu är han här!

Jar Jar Binks numer Jasha (jag och Vincent bestämde) har nu flyttat in. Vi fick hemleverans kring halv 11 idag. Han ignorerar Emilian totalt. Emilian fräser om han kommer för nära men smyger några meter bakom för att kolla vad lillen pysslar med. Lillen får utforska några rum i taget men håller mest till i vardagsrummet och leker med möss.

Medan jag skriver detta kom Jasha på att det var varmt och skönt i badrummet i duschen,Emilian surade till, det är en av hans favoritplatser så han passade på att ge lillen en liten däng i skallen. Men i övrigt går det fint.

Här är några bilder, i ett bildspel, de första 4 timmarna:


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

27 januari 2009

I morgon kommer han

I morgon får jag hämta lillhjärtat aka S*Frostuddens Jar Jar Binks. Kollar namnomröstningen som ligger på 3 ställen:
Bloggen:
Yaris 12
Jascha/Jasha/Jaska/Yasha 13
Borya 1
Yaya 3

Sällskapet Sibirisk Katt
Yaris 18
Jascha/Jasha/Jaska/Yasha 14
Borya 2
Yaya 0

Kattforum
Yaris 28
Jascha/Jasha/Jaska/Yasha 17
Borya 1
Yaya 7
Annat 2

Summa
Yaris 58
Jascha/Jasha/Jaska/Yasha 44
Borya 10
Yaya 10

Andra förslag har varit:
Boris (Jeltsin och Pasternak)
Ewok (en annan Star Wars-figur)
Murre
Zjivago
Zhukov (sambons förslag)
Koshka (katt på ryska tror jag)
Ser att barnens -isnamn leder. Jag som är aningen allegisk mot is-ord de blir lätt barnsliga/lite för gulliga. Tänk om han blir en stor kisse med jättepäls hur bra passar Yaris då?

Några andra coola förslag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ekonomiska krisen har drabbat mitt konto

Ser att annonsblockerare blir allt vanligare hos folk för mina edsenseinkomster har minskat drastiskt. Den här månaden kom inte ens några pengar för det var inte USD 100 ihopskrapat. Som bäst har jag haft strax under 1000 USD på en månad (men det var när dollarn stod som lägst tyvärr).

Hur skall jag nu dra in lite extra stålars att hitta på något kul för och betala de få omkostnader jag har för Pärlplatsen? Den här månaden var det inga vanliga annonser sålda heller, undra om pärlbutikerna skurit ner sin budget, om mina besökare slutat att klicka på de annonserna (visas alltid oavett om man har adblocker eller inte då det är vanliga bilder med länkar) eller om pärlbutikerna hittat någon annanstans att annonsera. Eller är jag för dyr?

Det har varit skönt att ha den där extrainkomsten för oförutsedda utgifter som kattköp, resor, slutbetalning på ett lån odl. Men nu har inflödet minskat rejält så då får jag väl se till att utflödet inte är allt för stort. En liten buffert behöver man ju.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Medan jag skurar skåpluckor...

...så kan ju ni som inte röstat på namn göra det.

Jag lyckades överhetta olivolja i stekpannan igår och nu sitter doften i allt kan man säga. Så det är bara att ta fram skurgrejerna och försöka skura av skåpluckor, väggar och taket om jag når. Förhoppningsvis försvinner det om några dagar.

Uppdatering: Om någon har en dunderkur mot osstank så säg till.

26 januari 2009

Skitsystem

Så sur på Folktandvården i Boden, de har ingen telefonsvarare man kan lämna meddelande på eller telefonkösystem. Idag har jag ringt 10 ggr för att avboka en tid som är i morgon. Herman är för sjuk med nästan 40 graders feber (mwen han kanske magiskt har tillfråisknat i morgon fm). Men när jag ringde sa svararen bara "Det är så många som ringer just nu att vi inte kan ta ditt samtal, var god försök senare". Sen kom lite annat emellan och jag han inte komma fram två timmar före stängningsdax. Så det blir väl till att pynta upp avgiften utan att gå dit. Så jävla irriterande.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kul värre

Tjoho nu skall jag vika en massa tvätt. Jag som lovade mig själv att det aldrig skulle bli så här igen.

Gnällungar!

En hel dag hemma med 2 sjuka barn är ett helvete! Maken till gnälligare ungar får man leta efter. De har bråkat hela dagen, varför kan inte mina ungar bli "däckar-i-sängen-sjuka"?

Hade hoppats på att fy rymma till en polare en sväng men han var tröttare än tröttast och skulle sova tidigt. Ingen som kan förbarma sig över en utschasad mamma?

25 januari 2009

Det var här ni skulle montera den

Många har delat ut denna post på tjuvtittat.se (som för övrigt har en av de bästa rubriker de hittat på). Det inte många vet är att det är här den skulle ha monterats men montören gick ju som sagt in i väggen.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kanske dags att se på film snart

Fick en film av G i julklapp (bara 1 månad efter jul :-) Surveillance, han tror att jag kommer gilla den. Får ta och se den någon dag. På kattforum.se tipsades det om några andra filmer så som Shutter och El Ezpinoza del diablo (The Devil's Backbone). Har lagt in dem i min att-se-lista. Hojtade på Nogge och sa att jag fått nya filmtips och han svarade att El Espinazo del diablo finns på Headweb (där även Rec som vi planerat att se finns). Själv har jag inte hunnit prova Headweb ännu, får se om någon av nämnda filmer får bli premiären eller om jag tar och kikar efter något att se i min ensamhet någon dag. Priserna för 24 timmars "hyra" är helt ok.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

24 januari 2009

Men men...

Jag som precis bestämt mig för att måla furuväggen och taket i gillestugan vitt, samt furutrappen och taken uppe. Och så kommer de och påstår att furu är inne. Kanske skall passa på att sälja huset i stället, genuin 60-talsdesign, furu och ek överallt så inne det bara kan bli :-)

Avundsjuka

Håller med Mymlan jag är oxå grymt avundsjuk på de som var på 24 h Business Camp. Jag kan koda (i alla fall hjälpligt om det är komponentuppbyggt) men idéer är det värre med tror jag. Kan man inte få komma med nästa år (för visst blir det väl ett till :-) som åsiktsspruta istället, ex tampongdags hade jag velat se en påminnelsefunktion hos. Eftersom man som minsta beställningsintervallet är 3 månader betyder det ju att man måste komma ihåg att ta med stuff till jobbet i tre månader. Ex. Libresse har en sådan på sin sida. Att få den med SMS-påminnelse ellre något vore toppen. Dessutom kunna beställa även bindor. Jag skulle även kunna vara testare (som om sådant skulle hinnas med på 24h) ;-)

Jag är imponerad över deras idéer och färdigheter att komma så pass långt de gjort på 24 timmar, jäkligt bra gjort och idéen är lysande. Gå in och rösta på de 5 bästa idéerna/lösningarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Utan öronproppar på Leos

Vincent ville åka på Leos med en kompis men ingen kompis kunde så han är här själv. Jag glömde både kamera och öronproppar så det får väl bli lite slösurfande och bokläsande så gått det går med begynnande huvudvärk.

Måste ju läsa ut de 2 böckerna som rekommenderas till bokkollot. Böckerna är Anders Paulruds "Fjärilen i min hjärna" och Tomas Lagermand Lundmes "Tu man hand". Har med mig båda samt en annan jag håller på med just nu Häxan från Portobello av Paolo Coelho. Får se hur mycket jag hinner läsa.

Min favoritsoffa i hörnet (där det finns ett strömuttag) var upptaget men där går det å andra sidan inte att läsa för det är så mörkt. Finns inte något bra läsställe på det här bygget. Åh nu blev "elhörnet" ledigt *skyndar mig att flytta*. Får väl använda laptopens skärm som läslampa :-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

23 januari 2009

39,2 grader varm Herman

Herman har feber. När jag hämtade på skolan idag så låg Herman under en film och frös. Personalen tyckte att han inte kändes varm men när jag kände på honom så kändes han betydligt varmare än normalt. Väl hemma tog vi tempen, 39,2 grader. Hur varma händer har personalen egentligen om de inte tyckte det var att han var varm. Herman somnade direkt när vi kom hem och sov en timme innan han petade i sig lite middag. Nu ligger han nerbäddad i min säng och får se på TV en stund.

Han säger att det gör ont i halsen och ner i lungorna om han hostar, kan vi ha fått monsterinfluensan hit?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Namnhjälp

Vi velar där hemma om vad Jar Jar Binks (Sibirisk katt) skall kallas.
Det finns flera alternativ och de är:

Yaris, blir som ett smeknamn på Jar Jar nästan i alla fall (vi har en Toyota, dock en Corolla inte en Yaris)

Jascha/Jasha/Jaska, Ryskt pojknamn ett av de få på J. Jag fastnade för namnet innan jag visste dess betydelse, suppelant, den som tar någon annans plats. Det stämmer ju till viss del. Hade inte Eduard dött hade vi knappast skaffat en katt till. Han kommer ersätta Eduard som lekkamrat och mystroll men i hjärtat kommer de ju vara parallella. Djuren döps ofta till formen Yasha såg jag nyss.

Borya, djurvarianten på Boris, förr sa man det kom av tartarnamnet Bogoris som betyder "liten" men nu hävdar man att Boris oftast är en förkortning av Borislav som betyder "krigare/kämpe".

Yaya som är en stad i Sibirien. Lite gulligt är det men kan nog lätt förväxlas med aja/ajaj som i alla fall barnen säger när de tycker att katterna gör något tokigt. Påminner annars lite om Jar Jar.

Han kanske får heta Yasha-Borya liten som tar en annans plats ;-)

Emilian och Eduard har lyssnat på sina namn utan sch-ljud men det brukar ju annars underlätta.

Vill du se hur han ser ut finns lite bilder i detta inlägg.


Vad skall vi kalla Jar Jar Binks
Yaris
Jascha/Jasha/Jaska/Yasha
Borya
Yaya
Annat ge gärna förslag i kommentar
  
Free polls from Pollhost.com


Läs även andra bloggares åsikter om

Det gäller att tänka till lite

Idag kan man läsa i NSD om glesbygdsmackägaren Roger Bergdahl som närmar sig 1000 kubikmetersstrecket i sin försäljning. Når han det måste han erbjuda förnyelsebart bränsle på sin lilla mack som servar ca 1000 personer i Korpilombolo med omnejd. Roger har tänkt till. I lagen (vars nästa steg träder i kraft 1 mars 2009) står inget om vilken sorts bränsle som skall erbjudas enligt mackägaren. En etanolgaspump kostar ca 250000 att installera vilket han anser är alldeles för mycket för en så liten mack på ett ställe utan underlag så han väljer att satsa på gengasdrivna bilar istället och tänker sälja vedsäckar.

Undra vad lagstiftarna tycker om fler av de små väljer den varianten. Kan ved räknas som godkänt?

Om man läser pumplagen så står där:
2 § I denna lag avses med
förnybart drivmedel: drivmedel, med undantag för elektricitet, avsett för transportändamål och som helt eller till övervägande del har framställts från förnybara energikällor enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/77/EG av den 27 september om främjande av el producerad från förnybara energikällor på den inre marknaden för el, ändrat genom akt om villkoren för Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens anslutning till de fördrag som ligger till grund för Europeiska unionen och om anpassning av fördragen,
Om man tar sig vidare till Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/77/EG av den 27 september 2001
så står där:
Definitioner

I detta direktiv avses med

a) förnybara energikällor: förnybara icke-fossila energikällor (vindkraft, solenergi, jordvärme, våg- och tidvattenenergi, vattenkraft, biomassa, deponigas, gas från avloppsreningsanläggningar och biogas),

b) biomassa: den biologiskt nedbrytbara fraktionen av produkter, avfall och rester från jordbruk (både vegetabiliska och animaliska ämnen), skogsbruk och närstående industrier samt den biologiskt nedbrytbara fraktionen av industriavfall och kommunalt avfall,
Jag antar att ved räknas som biomassa och då är ju saken biff. Grabbarna som har vedbil.se kan med andra ord snart "tanka" i Korpilombolo :-)

Det gäller att vara kreativ när lagstiftarna inte tänkt till själva. Det är ju trevligt om man även här upp i norra Sverige kan tanka när bensinen tar slut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

22 januari 2009

Snabbmys

Efter Vincents karate svängde vi förbi hos kattuppfödaren och hälsade på hos lillskrutten. han är ju för söt. Nu är det bara 6 dagar kvar tills han flyttar hem till oss :-)

Dagen efter LARV kan jag konstatera att...

... Logica inte är speciellt känt som namn hos studenter vit LTU, de flesta känner dock till WM-data som vi hette förut.

...en del tror att vi sysslar med logistik.

...de vi pratade med verkade tycka att Logica är intressant.

...jag tycker synd om de som skall ut på arbetsmarknaden precis nu, det kan inte vara så lätt att hitta jobb.

...att gratis är gott fortarande gäller för studenter, en kola, en polkagris och va fan en av mina Loka som stod på bordet lättillgängligt, men han tog i alla fall inte den öppnade som jag bara tryckt på korken på igen för att inte alla bubblor skulle fly.

...ju senare på dagen desto mer verkade gratis är gott gälla, tog man 2 kolor tidigare tog man nu en näve kola, en penna innan nu 2-3. Dessutom försökte några sig på att sno vår öppnare (som vi fått av montergrannen ALSTOM Power Sweden AB) vi hade till flaskorna trots at den låg lite gömd bakom allt.

...vår sombreo och orientaliska skor fick en del att stanna upp och fråga varför. Då kunde vi berätta om namnbytet och om att vi är stora i Sverige men även finns i 36 andra länder.

...man får ont i ryggen av att stå i högklackat en hel dag (vi hade ingen stol i montern).

..man blir trött av att stå i surret på en mässa en hel dag, somnade kl 19:45 igår.

En besökare provar skorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20 januari 2009

Hur tänker de?

När jag pratar välgörenhet är ju inte steget långt till bistånd. Läste följande i Aftonbladet:
Etiopisk lag stoppar svenskt bistånd
Att arbeta för kvinnors, barns och funktionshindrades rättigheter kan ge fängelse
blev lite nyfiken och kikade i andra tidningar, Aftonbladet är inte alltd den mest trovärdiga källan. Låter ju lite underligt att just kvinnor, barn och funktionshindrade skulle vara de man inte får hjälpa med rättigheter.

I SvD skriver de:
Etiopisk lag stoppar bistånd
Etiopiens parlament har godkänt en omstridd lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.
De pekar inte ut en speciell grupp människor.

SVT skriver nästan samma sak:
Etiopisk lag stoppar bistånd
Etiopiens parlament har godkänt en lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.
Förutom ingresserna så är texterna mer eller mindre identiska, ser ut som ett standard TT-meddelande. Texten kommer ursprungligen ifrån Sidas tidning Omvärlden.

Jag blir bestört när jag läser texten:
Lagen innebär bland annat att enskilda organisationer inte får ta emot mer än tio procent av sin finansiering från utlandet och att det blir förbjudet att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Lagen kommer att träda i kraft i början av 2010.

I dagsläget är det dock oklart vilka konsekvenser lagen i praktiken kommer att få för det internationella biståndet till landet. Mycket handlar om hur den kommer att tillämpas. Men helt klart är att Etiopiens regering vill stoppaorganisationer [sic] som syssla med verksamhet som strider mot deras politik.
Hur rättfärdigar ledare i ett land sådant beteende? Lite intressant är det dock att lagen inte skall införas förren om ett år. Hur kan ett land vara rädd för demokratisk utveckling, allas lika värde? Men vi har ju en historia i vårt eget land som inte är så gammal där man resonerade likadant. Men det är så svårt att förstå hur man kan tänka så och hur så många kan gå med på det. Skrämmande, om man inte visste något annat, levde på en isolerad ö utan kommunikation med omvärlden kan jag förstå att man inte får impulser från andra att förändra sitt tänk men ett land som har kontakt med andra?

Och hur tänker Aftonbladet när de i sin ingress pekar ut kvinnor, barn och funktionshindrade? De får det att låta som att övriga människor som saknar rättigheter får man arbeta för men jag ser inget sådant i texten hos Omvärlden. Det är demokrati och mänskliga rättigheter i stort och jag tror knappast att alla friska män i Etiopien känner att de lever i ett demokratiskt land och att de har rättigheter som är vettiga. Varför måste kvällstidningar alltid "förvärra" saker?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

God Start som startsida



Såg på Ett klick för skogen att man kan sätta God Start som startsida för att samla in pengar till valfri organisation. Jag har ni registrerat mig och satt den som startsida istället för ett klick för skogen. Det visas lite annonser på sidan men det är inte ohemuligt mycket och man kan lägga in lite "bra att ha länkar", en Googlesökruta, TV-programmet från tv.nu, vädret för hemkommunen från SMHI mm. Tycker portalsidan var rätt bra. Hemma har jag alltid haft Google som startida men den funktionen finns ju kvar nu i och med sökfältet mitt på sidan. Dessutom har de snabbflikar till Hitta.se, YouTube, Wikipedia mfl och samarbete med butiker så när man går till butiken via sidan så skänks en viss procent av orderbeloppet till den organisation du valt.


Byt startsida du oxå! Dra denna länk och släpp den på hussymbolen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Småbloggande

Igår skaffade jag mig ett konto på mikrobloggtjänsten Bloggy.se så nu kan ni välja Twitter eller Bloggy om ni vill följa mig. Kwippy använder jag typ aldrig, borde ta bort mitt konto där. Något jaikukonto har jag inte ännu, man måste ju få en inbjudan.

På tal om mikrobloggar skrev Mymlan en Mikroblogg för Dummies-postning och på Twitter på Svenska kan man läsa mer om just Twitter och olika hjälpmedel samt lägga in sig i svenska Twitterlistan. är ännu ensam norrbottning. På #svpt kan du följa de som taggar sina inlägg med #svpt = svenskar på twitter. Det är lite synd att hashtaggarna tar av dina 140 tecken. Har glömt att lägga till #svpt på en drös inlägg, får bättra mig.

Mitt Bloggyflöde och mitt Twitterflöde.

Dags att klicka lite extra!

Snor texten från missj:


Nu är det dags för upploppet, bara två månader kvar. Du kan göra en insats; det är enkelt och det är gratis, gå in och klicka för skogen varje dag!

Utan "Ett klick för skogens" förhandlingar med markägaren skulle Verles gammelskog ha bilvit avverkad redan i vintras. För att Verles gammelskog ska kunna bli bevarad av "Ett klick för skogen", krävs att 7 450 000 SEK samlas in innan den 19 mars 2009. Om vi inte får in nog pengar i tid kommer vi förlora handpenningen, dvs 10% av 7 450 000 SEK. Alla resterande pengar som samlats in kommer sedan att användas för uppköp av en annan skyddsvärd gammelskog.
Just nu har 2 204 744,10 SEK samlats in. Tiden är knapp och mycket pengar återstår att samla in.

Jag själv har dem som startsida på jobbet så glömmer jag inte klicka. Men tänk vad bra det vore om det fanns en Facebook widget, en iGoogle widget, i Windows eller Google sidebar osv.... så man kunde ha den lättillgängligt. Det finns ju så många händiga widhethackare, ingen som kan fixa en lite snabbt.

Se så iväg med er för dagens klick.

Läs även andra bloggares åsikter om

Varför rösta varje dag?

Tycker det är lite underligt med Stora Bloggpriset att man skall kunna rösta varje dag. Varför?

Nu har jag i alla fall lagt en röst på mina favoriter.
  • Nöje & Kultur - Bokhora (velade mellan dem och Kulturbloggen båda finns i mitt RSS-flöde)
  • Mode - Blev Hanna Fridén tillslut även om Manolo låg bra till. Men Hanna har en liten annan vinkling än bara vad som är rätt gå klädd i. Hmm har inte henne i GR, måste nog fixa.
  • Sport & Fritid - Jag röstade inte på någon, jag läser inga sådana bloggar och aldrig varit in på någon av de som är nominerade.
  • Livsstil - Matälskaren, den läser jag ofta
  • Prylar & Teknik -Här blev det Beta Alfa men det var nära att det blev Lilla Gumman men Beta Alfa länkar mer till andra bloggar och har en bra vinkling på saker och ting, se ex. Spindlainlägget och nu varnar DrPeppar för ett av deras andra tips Wakoopa. Sen så gillar jag inte när man försöker spela på kön.
  • Vardag - the real mymlan (såklart) även om Bloggfrossa & mannen som blir trött också den ligger i RSS-flödet och läsas näfr det postas något nytt. men Mymlan skriver igenkännande och om varierande ämne plus att hon uppdaterar ofta och länkar mycket.
  • Politik & Samhälle - Blogge Bloggelito, den enda av dem jag har i mitt RSS-flöde, de övriga läses mer sporadiskt eller inte alls.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Aj aj aj

Plötsligt sa det klick i ryggraden, en kota hoppade snett och nu värker som fn i vänster skuldra. Där jag hade så förbannat ont i höstas så jag var tvungen att gå till sjukgymnast och på massage. Fan det måste släppa! Där rök den träningen idag.

Läs även andra bloggares åsikter om

Står på Larv i morgon

I morgon är det dags för Larv och jag skall vara där med 2 kollegor och representera Logica. Kika gärna förbi i C-huset om ni har tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Borde inte intelligenta veta bättre?

Om man är intelligent borde man väl fatta att alkohol inte är så jävla smart att inta? Men nej brittiska forkare säg att de hittat ett samband mellan barns IQ och deras benägenhet att få alkoholproblem som vuxna. De som hade höga poäng på intelligenstestet hade förhöjd risk för alkoholproblem rapporterar Accent.

Brittiska forskare har funnit ett samband mellan barns IQ och deras benägenhet som vuxna att få alkoholproblem. Sambandet är tydligare bland kvinnor än män, enligt Dr G. David Batty och hans kollegor i en artikel publicerad i American Journal of Public Health.

I studien följde forskarna över 8000 barn. I tioårsåldern fick de gå igenom ett slags intelligenstest och tjugo år senare kollade man hur mycket de i drack i vuxen ålder. De flesta klarade sig bra och drack inte mer än genomsnittet men studien visar ändå en tydligt förhöjd risk för alkoholproblem jämfört med normalbegåvade barn.

Dock skall man väl ta alla sådana här undersökningar med en nypa salt men man kan ju hoppas att American Journal of Public Health ha viss kvalitetskontroll av forsknigsrapporter de publicerar.

Så vad kan det bero på, känner de intelligenta större press och vill koppla av med alkohol, tenderar de att oftare hamna på middagar odl eller i kulturer där det är självklart att ta sig en drink/vin/öl när man kommer hem från jobbet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

U2 släpper nytt

Det var länge sedan jag lyssnade på U2 men nu tipsade Deepedition om deras senaste låt från nya skivan alla verkar längta efter så jag var ju tvungen att lyssna. Rätt skön låt men den kommer nog inte gå på repeat en hel dag som viss annan musik kan få göra.

Lyssna även i Spotify.

Uppdatering: Aftonbladets Markus Larsson verkar inte gilla den alls.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

19 januari 2009

Nu kan jag oxå få solen i ögonen

Jag gnällde ju lite över att filmen inte skulle visas norr om Uppsala på bio. Den har visats 2 gånger på TV och jag lyckades missa båda men tack vare SVT Play kan jag nu se den. Lars Winnerbäck verkar vara så långt ifrån diva man kan vara, ber nästan om ursäkt för att han blivit så stor.

En Winnerbäckkonsert är kärlek!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

18 januari 2009

Hur lär man sig bäst?

Idag har jag varit på nybörjarnas karateträning som sidosittande mamma och tankarna har snurrat kring pedagogik både gällande idrottsutövande och skola. Om man ser att ett barn gör uppenbara fel som med enkla medel kan korrigeras skall man inte då hjälpa barnet? Dessa funderingar har jag haft förut, och skolorna verkar vara olika. Vissa säger att man skall korrigera, ex. säga hur ett ord skall uttalas de gånger barnet säger fel andra säger att man inte skall säga något för att en korrigering sänker självförtroendet.

Men om man är i en grupp då, om man enkelt kan säga till alla "Kika hit så skall jag ge lite mer instruktioner som gör det lättare" skall man fortfarande strunta i det för att någon av deltagarna kan känna sig utpekad som dålig för att hen inte fattat själv att det är så man skall göra.

Är det verklgien fel att gå in och peta på en elev som gör en rörelse fel för att hjälpa hen att göra rätt. Är det så självförtroendekraschande? Är det inte ofta så att barnet kanske tror att det gör rätt enligt instruktion men märker att något blir helt fel och tror att det är jag som är skitkass. En liten enkel visning av något borde då istället stärka personen.

Om man aldrig talar om att barnet skriver/säger en sak fel, är det bättre att 4-5 år senare få höra av skolans mobbare att man när helt jävla puckad som inte fattar hur det skall vara? Om man aldrig visar ett barn hur det skall tänka när det gör armhävningar skall det då behöva tåla att några år senare vara den som tvingar resten av gruppen att göra en massa armhävningar tills man gör rätt? Alla kan inte lära genom att bara titta/lyssna. Vissa har rätt dålig kroppsuppfattning och behöver få handgriplig hjälp att känna vad som är rätt för att inte känna sig urkassa.

Jag vet inte vad som är rätt, det vet väl inte någon men det är intressant att höra hur andra resonerar kring saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

17 januari 2009

Utökning av familjen

Vi var hos Karin (S*Frostuddens) igår och min ena som sa när vi gick därifrån "Mamma mamma, han är så söt att det inte är sant, måste du åka till Skellefteå och titta på andra katter i morgon, jag vill att han skall flytta hem till oss nu kan vi inte välja honom".

Så idag mailade jag Karin och fick tillbaka att han så gärna får flytta till oss efter sin 2:a vaccinationsspruta den 28 januari.

Sambon hotade dock med att kalla katten för "Idiot" om jag envisades med att behålla namnet. Enligt sambon så symboliserar Jar Jar Binks allt dåligt med SW 1-3 (i övrigt gillar han Star Wars). Så med barnen spånade vi och landade kanske i ett bilnamn :-). Jar Jar blev Jaris som sen blev Yaris (vi har inte en sådan själva men väl en Corolla). Fast ett alternativ är Jascha som är ett ryskt pojknamn på J. Vi skojade och sa att han kan ju få heta Jascha Boris så får han i alla fall JB :-) Så vi får se var det slutar.

Vi är jätteglada att lillkillen skall flytta till oss. Ungarna (och jag givetvis) blev helt förälskade i honom och jag tror att han och Emilian kommer trivas ihop. Han är så otroligt söt, just nu inte speciellt stor men så härligt kompakt i kroppen.

Så håll nu alla tummar och tår för att allt ser ok ut på veterinärkontrollen den 28:e januari. Han har ju haft en liten trög start men vi tror på honom och vill så gärna ha honom i familjen. Sen är det skönt att ha uppfödaren 2 min bort med bil ;-)

Ni har ju redan sett honom på Karins bilder men här kommer tre tagna igår:

Med min yngsta son Herman:


I halvprofil (dock hamnade fokus på Herman istället):


Närbild:


"Tyvärr" var han sådant yrväder när vi var där så jag han aldrig få en helbild på honom sittandes eller ståendes bara liggandes uppifrån och från sidan.




Slutligen tre bilder som Karin tagit:






Vi är så glada att Karin låter honom flytta till oss.

Det är tur att kattkärlek funkar som med barnkärlek, det finns alltid rum för fler. Jar Jar kommer givetvis inte ersätta Eduard i hjärtat utan där finns de båda tillsammans med några andra katter. Jar Jar kommer till oss för att jag är van att ha flera katter samtidigt, jag vet att de brukar må bättre av att ha någon att mysa/leka med och för att vi tycker han passar in i familjen med sitt sätt att vara, orädd, busig, mysig och pussig. Sen så blir grabbarna lite extra glada om de kan ha var sin katt i sängen när de skall somna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Urk!

Köpte en Choklad/prinsesstubbe från Storhedens Konditori till sambon som fyller år idag att ha som efterätt. Vi skar upp var sin bit och började äta men alla stannade efter en sked och sa BLÄÄÄÄ. Något i tårtan gjorde att den smakade cheddarost. Undra om de förväxlat en bunke med ostklegg till en smörgåstårta med grädde till en tårta.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

16 års övertid

Jag var på systemet igår (jo det händer att en nykterist som jag handlar där ibland) och fick visa legitimation. Skrattade och sa att jag får ta det som en komplimang, kassörskan tittade på legget och nickade instämmande :-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nu är han hemma


Jag skickade iväg 6,8 kg katt och fick tillbaka 496 gram aska (inkl. träurna). Det måste vara mina 2 konstigaste besök på posten, skicka iväg en kropp och hämta ut aska. Det gick bra att hämta paketet, bära hem det, öppna det. Det gick till och med bra att hitta en plats att ställa askan tills vi kan begrava honom (i en nisch i vår murade spis, bredvid klätterträdet och det blir varmt när vi eldar, han älskade att ligga framför kaminen).

Jag tände ett ljus och ställde urnan bredvid för att ta ett kort, då kom tårarna, det är min underbara Eduard som nu ryms i en liten liten träurna, min stora ståtliga kille. Emilian nyfiken i en strut kom för att nosa, höll på att gå illa då han fick för sig att nosa på det brinnande ljuset oxå men jag lyckades slänga ut en hand för att stoppa honom.




Tror jag skall skriva ut en liten bild av Eduard och sätta på urnan, den är så anonym nu, sitter bara en lapp ovanpå med mitt namn, adress och ärendenummer. Vill inte att Eduard bara skall vara ett nummer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

15 januari 2009

Vem landade planet egentligen?

Expressen är inte direkt tydliga de heller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I eller utanför?


Bjurman bestäm dig, är passagerarna på väg ur ur planet, står på vingen eller flyr från planet på något sätt? Bogseras planet på vattnet med en massa passagerare stående på vingarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Men så jäkla kallt

Glömde bort att jag numer har en termomenter hemma som visar utetemperaturen. Jag gjorde därför misstaget att inte kolla och klev ut i -20 utan långkallingar, mössa och vantar. Som tur var är min kappa lång så den värmer lite om benen och vantarna låg i bilen. Hur jävla korkad var jag inte som glömde stoppa i motorvärmarsldden så att inte kupévärmaren gick heller. Klant klant klant. Men när jag skall hem idag hoppas jag på en varm bil i alla fall.

Hoppas de i Arjeplog har motorvärmarna i med kupévärmare igång för där är det under -30 just nu enligt temperatur.nu brrr....
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Så tråkigt!

Google lägger ner sitt kontor i Luleå. Skittrist! Några av mina bekanta jobbar där. Det sägs att de får erbjudande att flytta till storstäder istället. Trist om flera man känner (för de andra oxå givetvis) tvingas flytta från området för att behålla jobbet. Andra företag i reionen har et gungigt ekonomiskt, många arbetslösa ingenjörer gör ju att några nog tvingas flytta för att få jobb om de inte slår ihop sina entrepenörshuvuden och startar något nytt.

Men behöver ditt bolag bra ingenjörer, passa på och rekrytera nu.

Läs mer hos
Google
Dr Peppar
IT 24
CS

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 januari 2009

Träningskortet förnyat

Idag var jag på StepIn och förnyade mitt kort så nu måste jag bara kika på vilka pass jag vill gå på. Får fundera på hur det skall synkas med ev. PSI-pass på Impuls och huruvida jag skall köra karate eller inte.

Till helgen skall jag nog ner till Skellefteå och kika på kattungar :-)

Men nu skall jag och Emilian tokgosa en stund. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

12 januari 2009

Frisk!!!

Jag ringde VC och fick mina provresultat, alla blod/järnvärden var normala! Jag är frisk!! Så nu är det dags att börja träna igen och köra dem i botten (eller så håller de sig normala den här gången vem vet). Jag har inte haft normala järnvärden på 2 år, så just nu är jag jätteglad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sol ute





Lämnar Luleå och far mot jobbet igen. Har varit på 1 timmes klassisk massage hos Anita. Det är något alla borde unna sig ibland, sååå skönt.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tillbaka på jobbet

Har varit hemma sen 18 december (började ledigheten med 2 dagars VAB, fan måste komma ihåg att ta med "Nej Vincent var inte på skolan när hans mamma säger att hon var hemma med honom pga ögoninflammationsblanketten" i morgon så skolan kan skriva på den, härliga kontrollsamhälle) men idag är jag tillbaka på kontoret.

Ögonen är grusiga, hjärnan inte riktigt igångstartad, det är som om jag skulle haft sommarsemester. Men jag måste rivstarta, har massa dokument som måste rskrivas, telefonsamtal som måste ringas osv. Så inte har jag tid att blogga inte, vinkevink!

Hur är det för er andra som haft långledigt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 januari 2009

Fiasko!


Vi åkte till Storklinten för att åka pulka. Tänkte att det var bättre än Pagla då Storklinten har restaurang. Men när vi kom dit hade de inte någon pulkabacke :-( så vi köpte mackor och satte oss i bilen mot Pagla istället.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

09 januari 2009

Kattsafari

Igår for jag till Kåge med en annan Sibägare från Boden (S*Frostuddens) och hennes kompis till Kallax och plockade upp ytterligare en Sibägare (S*Zaribs) som anlänt från Skåne.Vi fortsatte vår resa mot Kåge och S*Millifiore där det bor 3 vackra vuxna och 5 st ursöta kattungar. Vi myste en massa med de underbara katterna, snackade en massa och blev bjudna på gott fika innan vi begav oss vidare till S*Mira Milaia där vi hälsade på 2 stycken skönheter Ninka och Cleo. Sen bar det av i natten hem till Boden igen. Det lindrade i ett ledset hjärta att få träffa små lurviga kattungar som fick en att bara bli alldeles varm och de vuxna gick inte av för hackor de heller.

Elizar hos Millifiore hade samma tyngd dom Eduard och blunda och hålla honom nära var som att ha älsklingen i famnen. Deras Pollux hade ansiktsuttryck och färg som påminde så om Eduard att jag fick blinka bort tårar flera gånger. Längtan och sorgen slog till. Men då plockade jag upp lilla ursöta Alishan, svart som sot med 2 vita fläckar så gick det över. Skall jag ha en svart som matchar min röda? Men jag är aningen svagare för mönstrade katter även om han var söt som socker.

Jag har lagt de bilder jag tog från Millifiore och Mira Milaia i ett Picasagalleri och här nedan finns bildspelet.






Idag tog jag mig en snabbtur bort till S*Frostuddens för att kika på Obi-Wan Kenobi och Jar Jar Binks och givetvis snygga mamma Anastasia. Obi skall flytta ner till Skåne och Jar Jar blir kvar ett litet tag till för att växa till sig. De var hur söta som helst och Jar-Jar som är en liten kompakt katt är bara sååå söt. Kompakt och fin, stora mysiga kattungetassar. Hoppas han växer i skelettet så han blir det lilla muskelpaket han ser ut att vara redan nu trots att han väger mindre än brorsorna. 4 kort på dem blev det ni hittar dem i ett Picasagalleri och i bildspelet nedan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

S*Solberga Zafirs Emilian

Nu har det varit mycket Eduardprat men jag har ju en solstråle kvar att glädjas åt och igår tog vi lite kort, han var inte sammarbetsvillig. Så fort jag tog ner kameran satt/stod han modellsnyggt med svansen precis som jag ville ha den men så fort jag lyfte kameran till ögat knasade han sig.
Men här kommer en vanlig dag i Emilians värld minus allt gos med matte.

Alla bilder går att förstora om ni klickar på dem.

Matte jag öhh värmer bara din stol, jag var inte aaalls ute efter den underbart goda julosten på din frukostmacka, lovar, heders! Hur kan du ens tro något sådant om mig?

Det var rätt jobbigt att värma stol bäst att vila lite. Alltså hur kunde matten ens tro att jag skulle sno osten, tur hon inte kom en sekund tidigare och sett osten som hängde ut ur mungipan.

Men kommer du med den där jobbiga saken nu igen. Åh men gå!

Hmm undra om jag kan smita ner här? Linneskåpet ser ledigt ut. Jag drar dit!

Men åhhh kommer du hit nu då, ja ja här är svansen du tjatar om att få se, nöjd?
Så du försöker muta mig med lite mus, men du den här ser inte riktigt riktig ut!

Försöker du luras? Det är inte snällt!

Men ok, jag tar den väl då, jag lägger den i min korg så ingen annan snor den!

Min min, bara min! Kom inte nära, jag ligger på den och den är BARA MIN! Jag skojar inte jag anfaller! Ser du inte jag ser ju helt galen ut!

Mmmm mus mmmm.... den var ju lite god ändå.

Skall jag få något gott om jag poserar säger du, ok ett kort, jag går med på ett kort! Tappat bort strykjärnet eller? Tur jag är sååå snygg så ingen tänker på det. Men nöjd är jag ju inte.

Gud vad du tjatar om att jag saknar krage, du jag är rätt varm om halsen ändå, kolla här.
Men i svansen har jag en massa hår, vet du hur jobbig den är att tvätta?


Du matte, nu får du faktiskt acceptera mitt behov av lite privacy alltså, jag går och chillar här i mitt hus en stund men du lämna inte rummet ok!?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Preliminär rapport har kommit

Igår ringde veterinären mig från SVA och berättade att dödsorsaken mest troligt är akut urinvägsinfektion. Det är skönt att ha fått veta orsaken men smärtan är ju inte mindr för det. Tankarna mal hade vi (om vi varit hemma) eller kattvakten kunnat upptäcka det osv... Men samtidigt får jag ju inte honom tillbaka däremot vet jag nu att det kan hända, jag vet att det nog kan vara en god idé att hålla öronen extra öppna när de är på lådan mm. (Fast Eduard skvalade på som vanligt den dag vi for, när han kissade lät det alltid som om han satt på en vattentoa, det skvalade ordentligt). Verkar som hans infektion kommit snabbt och kraftigt.

De såg inga tecken på HCM (en ärftlig hjärtsjukdom som kan finnas hos katter) vid den ytliga undersökningen. Nu kommer han att undersökas i mikroskop för den slutgiltiga rapporten men jag hoppas hjärtat ser lika friskt ut då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Men suck!




Läs även andra bloggares åsikter om , ,

08 januari 2009

Hår var det här!

Vincent såg ut som en Beatlesfan i håret så det var verkligen dags att klippa honom så istället för invänta ett frisörbesök åkte trimmern fram.

Före (extra söt med egengjorda kaninöron):


25 gram hår senare (mamma, kolla vad mycket hår du klippte bort, ett helt hårhuvud):


Min snygging (men varför skall han envisas med den där synthtofsen på sidan?):
(klicka på bilderna för att se dem större)
Läs även andra bloggares åsikter om ,

07 januari 2009

Blogger (och Picasa) trasigt

Det funkar inte att ladda upp bilder i Blogger just nu. Jag som höll på med 2 blogginlägg där bilderna var de viktiga. Får väl vänta ut felet helt enkelt. Så jag går och lägger mig istället för att blogga.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Räntefritt!

Jag har lite pengar undansatta på ett sparkonto, de används för saker som huset, bilen, helt betala av lån, resor och när jag känner att jag vill unna mig något extra. Pengarna kommer främst från mina annonsintäkter på Pärlplatsen (som förövrigt inte längre är någon pålitlig inkomstkälla, senaste utbetalningen från Google var på hur lite som helst och i januari har jag inga bokade annonser).

Jag har pengarna på ett e-sparkonto hos Swedbank och räntan har det senaste året pendlat mellan 3,1 och 4,1 % vilket har varit rätt ok. Men idag kollade jag vad räntanv var från och med 1 januari och fick en chock den är bara på 1,35 % sen 12 december (11 december var den 3,1 %, de mer än halverade räntan). För några år sedan hade jag strax över 50000 på ett sparkapitalkonto hos Swedbank med 4% ränta, jag kollade inte in på det kontot speciellt ofta men så fick jag för mig en dag att kolla räntan och blev förbannad, den var plötsligt 0% och hade varit så i ett år och inte hade jag sett det utan en jäkla massa klick. Fan skall man behöva klicka in sig på alla sina konton varje dag för att kolla räntorna? Kan det vara så jävla svårt att lägga in på min personliga startsida på internetbanken, aktuella räntor för dina konton, nya ändringar av räntor eller liknande?

Jag vill inte binda upp dessa pengar i foder eller liknande eller ens bundet konto. Det är pengar jag vill kunna komma åt när jag behöver dem men jag vill ju samtidigt att de skall ge mig några kronor extra när de ligger där så snäll på bankens konto. Kanske dags att börja se sig om efter en ny bank. Börjar bli lite less på Swedbank om inte annat för deras oändliga antal utskick om MasterCard, som mest fick både jag och Henrik 3-4 st/månad fast vi båda har Visakort i banken och uttryckligen talat om för banken att vi inte är intresserade av ett kreditkort (vi har båda två via jobbet och annat).

Räntefritt är trevligt när man köper saker men inte på ett sparkonto!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ivägskickad

Nu har jag lämnat Eduard på Posten företagscenter i Boden för ivägskickning till SVA i Uppsala. Det blev en seg historia med alla helgdagar. Nu är det bara att gå och vänta på resultatet av obduktionen och att få tillbaka askan efter min älskling. Man får den tydligen i en träurna.

Nu när han är ivägskickad kanske värsta smärtan lägger sig. Igår kväll fick jag syn på de kort som fick mig att välja honom bland all Sibiriska katter som fanns till salu just då. Bröt ihop och tokgrät tills jag somnade. Bilderna är Eduard i ett nötskal, elementvärme mmm... även om det krävde en aningen jobbig ställning.


Klicka på bilderna för att se dem större

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

(Urnbild från SVA, bild på Eduard tagen av Helén Danielsson)