04 augusti 2015

Dag 216 - #camino2015 Dag 11 Porto - São Pedro de Rates 38,58 km, 7 t 29 min

Vaknade mitt i natten kring 0145 tokkissenödig. Toan var i korridoren tvärs över från mitt rum. Svepte en handduk om mig och gick ut i korridoren. Låst. Men vad fan. Vem är på toa och borstar tänderna nu??? Satte mig på sängkanten och försökte tänka på annat. Gick sådär. Efter 10 minuter var personen klar och jag kunde kasta mig in.

Lyckades sedan somna om och vakna av väckaren kl 0550. Klev upp med en gång. Ville kunna gå ut ur Porto så tidigt som möjligt. Guideboken gjorde allt för att försöka få en att skippa ut ur Porto men jag vill inte skippa något.

Packade sakerna och gjorde mig i ordning. Gick ner till köket för att upptäcka att det var låst. Ägaren satt i sitt lilla rum och mycket surmulet kom han och låste upp. Inne i det minimala köket låg frukt och ruttnande. Det luktade vedervärdigt. Jag höll på att kräkas. Men fick upp de franska dörrarna och kunde sen stå där och dricka min juice och äta 2 yoghurt. Bananen tog jag i handen.

0611 knäppte jag kortet och någon minut senare strävade jag mig uppför gatan. Hade kollat kvällen innan hur jag skulle börja. Vägen ut ur Porto var välmarkerad och det var skönt att gå på helt tysta och tomma gator. Fotade lite. Efter ca 5 km och en timme så började jag komma ut så det var trafik. Stannade vid en bankomat och tog ut lite pengar. Solen började synas bakom husen. Men jag kunde gå i skuggan.

Det fanns inte så mycket att titta på de första 15 km. Jag bara knatade på. Tittade på en fin kyrka i ett lite skumt kvarter. Några människor utanför ett bageri stirrade på mig. Lite obehagligt. Jag kollade varken i boken eller på GPS:en den första delen. Följde bara pilarna. Men på ett ställe så försvann de plötsligt och framför mig var det nerför. Hade jag gått fel där uppslukad av mina tankar. Kollade GPS-loggen och den sa att jag var helt knas. Skulle tillbaka 1 km. Men vad fan. Började gå tillbaka men efter 200 meter kom en Caminho Fátimapil och de går nästan alltid på samma ställe. Skumt. Gick 50 meter till och vände mig om, där var en gul pil. Gahhh kollade boken och den nämnde 2 olika vägar. Suck bara att gå tillbaka där jag nyss vänt. Hade jag gått 30 meter till hade dessutom nästa pil visat sig bakom en buske. Ja ja 500 meter extra på #365mil.

Själva stadapromenaden avslutades med ett industriområde som sedan blev "liten smal väg på landet" helt plötsligt. Ganska tyst och skönt. Hade gått i 3 timmar.

Efter 15 km stannade jag och köpte en glass. Fick även en stämpel i passet. Nu avlöste de små byarna varandra men alla hade de gatsten. Var jäkligt less på gatsten faktiskt till den milda grad att jag aldrig kommer lägga gatsten på min uppfart hemma.

När jag kom till alberguet i Vilarinho där de flesta som startar i Porto stannar var inte klockan ens 12 så jag gick inte ens de 200 meterna extra för att titta på klostret. Inne i Vilarinho fanns en skitful pilgrimsstaty. En äldre man stod och tittade på den. Frågade honom om han kunde ta ett kort och han tittade på mig som om han tänkte men varför kan du inte ta det själv. Förklarar igen, på mig och statyn. Då trodde han jag ville visa en bild på telefonen. Tog ett tag innan han fattade. Men fick en bild tillslut.

Nu var det bara 11 km kvar. De gick rätt snabbt. Passerade 2 fina broar och fick faktiskt gå på lite annat än gatsten. Hela jag jublade när jag fick annat under fötterna. I Ponte do Ave hade de en fontän med iskallt vatten. Stoppade in hela huvudet. Skönt. En man i en bil åkte förbi och gjorde tummen upp. Tog en paus efter Ponte do Ave och åt en banan kl 12. Satt på en stenmur och njöt. Efter lite mer gatsten och lite till så upptäckte jag att jag råkat ta en "grå väg" och fick gå på asfalt istället för naturstig, klantigt. Men sen så stod jag plötsligt utanför härbärget. Klockan var bara 2. Det hade bara kommit 3 pilgrimer hit när jag kom men ingen säng med uttag var ledigt i första rummet och de brukar vilja fylla upp rum för rum. Värden var inte här. Skulle komma på eftermiddagen. Packade upp på en säng och då ställde det in mer folk och de ockuperade direkt nästa rum med uttag. Grrrr...

Duschade och tvättade. Småpratade med Kate från London. Hon hade gått från Vila do Conde vid kusten. Härbärget fylldes snabbt på. Jag gick upp till affären och köpte middagsgrejer och sen lagade jag tomatsoppa till lunch. Härbärget katt kom och gosade en stund. Mysigt. Sen blev det att slappa och prata med lite folk. Fick ta en promenad till till affären då jag hade glömt att köpa frukost (banan, juice och ost) och en vitlök till middagen. Satte mig i solen med ett glas med isbitar. Gott.

Vi hade massor med italienare här och jag vet av erfarenhet att de alltid klumpar ihop sig och att de plötsligt är en stor bullrig familj som ockuperar köket kl 19 för att göra ohemuliga mängder pasta. Så jag lagade min mat 18:20 och han bli klar innan de satte igång. Lagade som vanligt tonfisken men idag på tonfiskpaté och hela konserverade tomater. När jag hade diskat klart så invaderades köket kl 19. Sen blev det högljutt. 2 pilgrimer kom in och helt utmattade slog de sig ner i hallen. Orkade inte leta säng. In kom sedan 5 pilgrimer till och 5 sängar stod lediga. De var på väg att ta dem när de 2 i hallen sa att de var här före. De 5 valde att gå vidare. Stackare. Värdinnan kom och stämplade våra pass, en stor stämpel i 2 färger.

Jag satte mig i sällskapsrummet vid ett eluttag och fixade bilder och skrev detta och drack en kopp te, knaprade is och lite chips. Nu vid 21 kom 3 portugisiska cyklister. Värdinnan öppnade upp ett fjärde rum. Synd att ingen visste om det rummet i källaren när de stackars pilgrimerna kom innan.

Nu är klockan 21:30 snart och jag skall sova. Måste spara ström så får sätta larm i klockan. De andra har lagt sig redan och kl 22 skall det släckas.

Inga kommentarer: