19 augusti 2015

Dag 231 - Biverkningar och solbadare

Igår när jag lade mig så fick jag jättesvårt att andas, det pep och rosslade och jag kände det som jag inte fick ner luft. Så mycket rök hade jag ju inte utsatts för dagen innan och problemen brukar inte dröja 1,5 dygn innan de dyker upp. Försökte sova men fick panik när jag låg på mage, kändes som jag behövde tänka på att andas, in ut, in ut...

Tillslut satte jag mig upp och tog fram mobilen, gick in på FASS och läste på biverkningarna för Ferinject.

Det första som står är detta:
Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. Information om hur du rapporterar biverkningar finns i slutet av avsnitt Biverkningar.
Skrollade ner till biverkningarna och läser:
Allvarliga biverkningar:
Tala omedelbart med din läkare om du upplever något av följande tecken och symtom som kan tyda på en allvarlig allergisk reaktion: Hudutslag (t.ex. nässelutslag),klåda, svårighet att andas, väsande eller pipande andning och/eller svullnad av läppar, tunga, svalg eller kropp.

Hos några patienter kan dessa allergiska reaktioner (som förekommer hos färre än 1 av 1 000 användare) bli allvarliga eller livshotande (s.k. anafylaktiska reaktioner) och vara förknippade med hjärt- och cirkulationsproblem och förlust av medvetandet.
Din läkare är medveten om dessa eventuella biverkningar och kommer att övervaka dig under och efter att du får Ferinject.

Andra biverkningar som du bör tala med din läkare om ifall de blir allvarliga:
Vanliga biverkningar (kan kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare): huvudvärk, yrsel, högt blodtryck, illamående och reaktioner på injektionsstället (se även avsnitt 2).

Mindre vanliga biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare): domning, pirrande eller stickande känsla i huden, smakrubbningar, hög puls, lågtblodtryck, rodnad av ansiktet, svårighet att andas, kräkningar, matsmältningsbesvär, magvärk, förstoppning, diarré, klåda, nässelfeber, hudrodnad, hudutslag, muskelvärk, ledvärk och/eller ryggvärk, muskelkramper, feber, trötthet, bröstsmärta, svullnad av händer och/eller fötter samt frossbrytningar.

Sällsynta biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):inflammation av en ven, frysningar och allmän obehagskänsla, förlust av medvetandet, oro, svimning, svaghetskänsla, rossling, gasbildning, snabb svullnad av djupa hudlager, blekhet och svullnad av ansiktet.
Har kursiverat de symptom jag hade igår Andningssvårigheterna kanske alltså berodde på medicinen. Inser nu att jag hade samma förra gången. Jag valde att gå vidare till Läkemedelsverkets webb för att anmäla biverkningar eftersom det är ett läkemedel som är föremål för utökad bevakning. Låg där i sängen och tänkte på att andas samtidigt som jag fyllde i sida efter sida i formuläret. När jag kom till sista sidan råkade jag komma åt back-knappen på telefonen (Android) och vips kastades jag till föregående webbplats och allt jag fyllt i försvann. Orkade bara inte fylla i det igen. Får ordna någon annan dag.

Lyckades tillslut lugna ner mig, jag fick ju luft även om det pep och lät när jag andades. Det rosslade rejält och jag hostade och det smakade konstant blod i munnen. Kinderna var svullna på insidan och även gommen kändes inte som den brukar.

När jag vaknade i morse kände jag mig lite bättre. Gick upp tidigt och satte mig ute med bok och frukost sen bestämde jag mig för att jag skulle cykla. Tog på mig cykelgrejerna, pumpade cykeln, letade fram hjälmen och gav mig iväg. Kom inte mer än 20 meter innan jag kom på att jag ville ha med mig en ny ljudbok in till Luleå om jag skulle stanna på ett fik eller lägga mig i solen en stund någonstans. Vände om och tankade ner en ljudbok i offlineläge. Sen bar det av igen. Men kroppen svarade inte alls. Visste att jag behövde ta det lugnt men andningen fungerade inte som den skulle, problemen från igår kändes av igen. Efter 2 km vände jag om och cyklade hem igen. Bytte om och tog istället bilen. Precis när jag skulle åka kom SMS om att Vincents rebounder hade kommit så jag fick åka och hämta den först. Pratade med tiggerskan, hon hade ringt hem igår och frågat om skostorlekar, hennes äldsta som hade blivit så rörd av att någon var beredd att köpa honom ett par vinterskor att de hade gråtit tillsammans en stund sen hade hon glömt att fråga om klädstorlek. Han hade sagt åt sin mor att säga åt mig att det absolut inte behövde vara nya skor, second hand duger gott. Frågade tiggerskan igår om de hade något bankkonto hemma. Skulle mycket väl kunna tänka mig att föra över en slant varje månad men hon skrattade och sa att "sådana som vi har inga bankkonton". Det gjorde mig så ledsen.

Drog sedan iväg ett meddelande till Mattias och frågade om han ville ta en lugn promenad med mig i Luleå men det hade han inte riktigt tid med men vi behövde ju båda äta.

Svängde förbi jobbet och pratade meden kollega om ett möte jag inte själv kunde närvara på i morgon, Mattias kom dit och vi gick på Friends. Jag beställde en Ceasarsallad som inte var speciellt bra, alldeles för mycket dressing. Åt inte ens upp, 149 spänn tog de dessutom för den, helt sjukt för ett halvt kycklingbröst, några skärvor bacon och 4-5 blad romansallad samt dressing. Måste vara jäkligt dyr dressing.

Följde med Mattias på bokhandeln och tipsade om Hammarbyserien när han ville ha med sig någon bok att läsa i tältet på sin fjälltur. Köpte själv en ny bok Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters. Jag är ju hopplös när det kommer till böcker som handlar om böcker eller människor som läser eller älskar böcker.

Sen gick jag en tur i Luleå, bestämde mig för 6 km eftersom jag låg 4 km plus denna vecka. Mer skulle inte kroppen orka kände jag. Fotade lite när jag kom till fågeldammen och sen tog jag det som får bli dagens bild på sandstranden på udden. Det var fullt i folk som solade och badade 19 augusti, det här inte till vanligheterna. Jag tog kortet från höften utan att komponera alls men gillar hur den blev med inramningen av trädstammarna och stocken på marken. Fotade lite nere i Södra hamn också innan jag vände in mot stan igen och gick och tog en fika på Friends. Lambadan var god som vanligt men tevattnet var kallt! De hade precis fyllt på tevattenstermosen från vattenkokaren när jag varit in och köpt mitt te så jag orkade inte gå in för att säga till och behöva vänta på vattenkokaren. Struntade i mitt te istället.
Rundan blev 6,82 km.

Mötte upp Henrik på stan inne på Stadium efter att ha varit på H&M, Lindex och KappAhl. Hade fått ett mail om att vi skulle ha med badkläder på vår kickoff. Suck! Jag äger inga så jag behövde köpa något. Provade några baddräkter eftersom bikini är helt hopplöst att hitta när man har 75 F-kupa då funkar liksom inte storlek 38 och 40 osv... som det alltid är på badkläder om man inte går på underklädesbutik och vill köpa bikini för >500 kr. Hittade dock inte någon baddräkt som ville inhysa bysten heller så det slutade med ett köp av sådana där jättekorta tighta löparshorts, får ta de tillsammans med en av mina sport BH:ar. Det får duga.

Vi åkte hem och hämtade upp Vincent och skjutsade honom till Sävast, dags att leka fotbollsmamma igen. Eftersom han skulle vara där ett bra tag innan så satte jag mig i solen med min bok en stund. Men hungern rev i magen så jag gick bort till ICA Sävast och köpte mig lite knäckebröd och en mjukost. Det satt jag och åt när läktaren fylldes av föräldrar. Vi var riktigt många idag och det var kul eftersom grabbarna spelade riktigt bra (det vi kunde se där i motsolen i första halvlek). Våra grabbar vann med 2-0 mot Lira.

Käkade överbliven pizza till middag och nu skall jag lägga mig tidigt. Försöka somna snabbt och sen i morgon göra typ ingenting, är det lika fint väder som idag kanske jag bara lägger en filt på gräsmattan och placerar mig själv och min bok där och jämnar ut solbrännan lite. En promenad kanske jag orkar med också, vi får se. Kroppen vill vila känner jag.

Inga kommentarer: