25 augusti 2015

Dag 237 - Varför så hemligt?

Ferinject på morgonen plus en antihistamintablett för att förhindra biverkningarna. Får se när jag skall lägga mig hur lungorna låter denna gång. Biverkningen ledont slapp jag då inte.

Skitdag på jobbet, läste en artikel i tidningen som fick mig att fundera lite.

Min son blev uttagen att som målvakt vara med på en zonträning, ett första uttagssteg till länslaget och från det kan man gå vidare till Halmstad och landslag. Vi fick ett mail hem några dagar innan lägret (som var en dag i våras) som berättade att han var uttagen. Ingen info om hur det funkar och vad som gäller för fortsättningen. Ingen pratade heller i laget om att några var uttagna utan 5 stycken åkte iväg lite i smyg. Som förälder blev jag nyfiken på hur själva urvalet fungerar, till första steget är det tränare som nominerar fick jag veta. Men efter det, sker all gallring på hur de presterar den enda dag eller är man på matcher och kollar, pratar med tränare? Hänger ens framtid i länslaget på hur man presterar en enda dag? Om jag läser info från andra förbund så har de fler än en dags träning ihop innan gallring sker.

I helgen var det steg 2 (eller var det till och med 3), då hade minst en gallring skett. Ingen info innan om att sonen inte kommit med. Ingen förklaring till varför. Varför det, vad är det som gör att de inte kan i alla fall skicka någon info till tränarna och berätta vad det barn som är bortsorterat föll på så tränaren kan vidarebefordra. Eller har våra tränare fått den infon men inte valt att dela med sig direkt utan väver in i träningen?

Nu hade min son 2 kompisar i laget som var på träningen i helgen så han visste att han gallrats bort och är rätt obrydd av av att inte ha gått vidare. Men andra barn kanske inte mår lika bra av att slå upp tidningen efter helgen och läsa "Länets bästa spelare samlade" och ett reportage om att nu har gallring skett ner till 40 spelare. En målvakt i ett annat lag uttalar sig och säger något i stil med att han var rätt säker på att gå vidare, konkurrensen är ju inte så stor det finns ju bara en målvakt i varje lag. Men det finns ju knappast så jättemånga på de andra positionerna heller. Kan tycka att det var lite taktlöst av tidningen att ta med ett sådant citat. Dessutom är det 2 målvakter i min sons lag så killen har lite kass koll.

Norrbottens Fotbollsförbunds webb är så gott som alla rubriker som rör zonverksamhet och länslag tomma (lägret Vincent var på finns inte ens med). Som om de inte vill att man skall veta något. Under Distriktslag P-01 hittar jag dock ett dokument som beskriver lite, det är riktat till tränarna i lagen inför det zonläger han var på.

Där kan man läsa "Under första året av Länslagsresan kommer vi ha zonläger, förberedande elitläger samt elitläger i Alvik*. Efter detta kommer vi ta ut en första länslagstrupp troligtvis i slutet på september/oktober 2015." Men inget om antal spelare och fördelning mellan ute- och målvakter och framför allt ingen info om vad de tittar efter. I fjol kunde man läsa info från de som ansvarade för urvalet av flickor i NFF där man listar uttagningskriterierna. Det tycker jag var bra info. Skall bli intressant att se hur det fungerar i handbollen, gissar att även där börjar uttagningarna nu vid 14- års ålder.

* Det var det som var i helgen.

Att jämföra med den info exempelvis Vätergötalands Fortbollsförbund gav ut 2014. Där man tydligt visar att de som inte plockades ut får fortsatt träning vid sidan om för att senare kanske inkluderas. Förhoppningsvis får man då träna på det man "missade på". Får en känsla av inkluderande och satsning på en bredd medan Norrbottens Fotbollsförbund känns väldigt exkluderande i sin informationsbrist även om de i sin info skriver "Som spelare är man ALDRIG ”bofast” eller inte aktuell från ett länslag i Norrbotten. Vi håller alltid dörren öppen för de som utvecklas.". Tänk så olika saker kan uppfattas beroende på hur man informerar.

Jag har verklingen noll koll på hur duktig min son är som målvakt särskilt i jämförelse med andra så jag uttalar mig absolut inte i saken om huruvida han skulle gått vidare eller inte utan bara förvånad över hur hemligt allt är, hur lite information som barnen får om det hela och vi föräldrar får typ ingen info alls. Om jag tittar tillbaka på mig själv när jag var 14 år så hade jag själv blivit helt knäckt av att gallras bort helt utan förklaring och möjlighet till att få veta vad jag skulle förbättra mig på och föräldrarna hade ju fattat nada och inte kunnat stötta. Sådana barn måste finnas fortfarande och jag är glad att min son inte är en av dem. Han rycker bara på axlarna.

Eller är det inte hemligt men NFF är bara sjukt underbemannade och urusla på info? Kanske har de under flera års tid kommit fram till att barnen mår bäst av att inget veta, bara tänka på zonlägret som en kul grej och fortsätta spela fotboll som förr precis som Vincent gör.

Som sagt tidningsartikeln fick mig bara att fundera lite eftersom jag frågade Vincent bara häromdagen om han hört något om uttagningarna om han gått vidare eller inte (vilket han alltså inte gjort). Och jo jag skall fråga tränarna om det där med hur man resonerar kring hur barnen får återkoppling på vad de måste bli bättre på, om de får det, bara för att jag är nyfiken på hur man resonerar kring återkoppling.

Dagens bild blev helt menlös för när jag kom hem så tog jag en fin bild på en klematis i solens gyllene sken för att sen komma in och upptäcka att jag inte stoppat i kortet i kameran så ingen lagrad bild. Ont i lederna som fasiken idag och jätteont i magen. Bara att glömma promenad och trots att jag lovat mig själv att #365mil/7 mil per vecka inte skall bli ett tvång så känner jag lätt ångest de dagar som jag inte går ut. Blir oerhört rastlös men jag måste lyssna på kroppen, måste lära mig det. Får försöka mig på en dubbel i morgon kanske. Fick gå ut och ta den menlösa bilden på ett nypon (som jag dessutom råkade beskära nertill men detta var enda bilden där fruktkroppen också var i fokus) i hansarosenbusken. Visst ser det lite ut som en bläckfisk?

Inga kommentarer: