10 augusti 2015

Dag 222 - En shoppingdag

Vaknade flera gånger på natten av att kyrkans klockor lät. Tillslut gick jag upp och stängde balkongdörren. Men fick också ta in kläderna men allt utom ullstrumporna var torra.

Vaknade ändå vid 0730 rätt pigg. Låg i sängen och surfade och bokade hotell. Det bästa alternativt var samma hotell som jag redan var på men tyvärr var kommande natt dyrare, hotellets standardpris men med frukost. Skrev att jag gärna tog samma rum som jag redan hade.

Gick ner till frukosten och fick te, juice, ost, marmelad och hade med riskakor och mina sista riskakor. Efter frukosten frågade jag om jag kunde behålla rummet men icke. Det var en annan som specifikt bokat det rummet men jag kunde få ett mitt emot med en gång. Perfekt. Behövde bara lyfta över mina grejer.

Det nya rummet beskrev jag så här på Instagram (BEA att översätta sen):
The text on the web about the rooms in this pension "All rooms, both double and individual, have exterior views with balcony or Compostela typical Gallery towards Plaza Fonseca and its large gardens and the Cathedral or Rua do Vilar." My room's window (or actually bathroom window) is about 18x18 cm and I don't think the roof tops I see are on any if those streets and it is certainly not the cathedral. I pay more for this room than for the room I had yesterday with a balcony towards the plaza.
The other room had a shower cabinette here I don't even have shower curtains so the whole small bathroom will be wet if I take a shower.
But I have a door to a shaft with a skylight so I at least can see if it is still light outside.
Feels like a cloister cell.
But I have a nice bed.

Nå ja jag skall ju bara sova där. Gick ut på stan. Gick och köpte en penna för att skriva på mitt skal. En ensam man satt och åt sin frukost vid ett av valven på gatan jag gick på. Som vanligt nickade jag i samförstånd när jag mötte en annan pilgrim som faktiskt gav ögonkontakt. Frågade om hans vandring varit bra. Jodå din då frågade han och sen om jag ville slå mig ner. Så det gjorde jag.

Vi satt där en stund innan vi istället gick till caféet där jag suttit kvällen innan. Han ville se bilder från San Salvador. Fick be dem boota om routern eftersom telefonen inte hittade nätet. Bartender bara "men du måste ange lösenord" och jag "jag har det redan sparat men nätet syns inte just nu" och så höll vi på en stund tills han kollade sin egen telefon och gick och bootade om routern.

Engelsmannen hade släppt allt hemma i England (var dock från Sydafrika från början) och gett sig iväg. Gått genom England, Frankrike och sen Spanien. Han sökte efter något annat. Något han kunde känna var hemma. Kanske skaffa ett litet härbärge eller bara ett relaxställe längst med någon av lederna men först skulle han vandra österut. Camino Francés baklänges och sen on i Italien mest troligt. Jag visade honom de övergivna husen i Portugal i byn Trofa de som jag tror skulle kunna bli perfekta härbärgen. Skrev upp var de var åt honom. Han tittade på mina bilder från San Salvador och berömde mitt öga för bilder. Då blev jag glad.

Han skulle fundera på att ta en avstickare från Camino Francés i León och gå till Oviedo och sen en buss tillbaka till León. Hoppas han gör det för den sträckan är magiskt.

Han hade också upplevt svin de sista 100 km. Otrevligt folk som inte städade upp efter sig och liksom jag upptäckt att det inte dirket var ungdomar. Tråkigt.

Han fick en kram innan vi skiljdes åt. Hoppas han hittar det har söker. Gick in i bokhandeln för att hitta något att läsa på vägen hem. En tjej från Japan stod och funderade på Camino Fisterra och om hon skulle köpa en bok för 150 kr eller inte. Hon tyckte det var lite dyrt och hade gått Francés med bara en guide Michelinkarta. Sa att hon lätt kommer hitta utan bok. Det är välmarkerat och enkelt och härbärgen kan hon hitta på exempelvis eroskis caminosida. Hon tackade och vi gick ut båda två. Köper bok ikväll istället.

Gick en rejäl omväg till Cancelaköpcentret där skulle jag köpa åkahemkläder. Plötsligt slog magkatarren till med full kraft. Nästan med panik stannade jag och krafsade fram tabletter ur ryggan. Jösses varför nu. Hade känt av den lite på förmiddagen igår kom jag ihåg nu. Det hade molt i käken då där otrevligt men upphört efter några timmar.

Gick på köpcentret i flera timmar och tillslut blev det en klänning från HM, nästan lite pinsamt. Försökte hitta något till grabbarna också men misslyckades. Herman ville ha wifi password?-tröjan jag hade fotat och lagt upp på Instagram men den fanns inte i någon modell han skulle vilja bära.

Var tillbaka rätt sent på hotellet så jag slängde bara på min fleecetröja och gick ut igen. Gick till bokhandeln men de skulle precis stänga så istället gick jag för att äta. Vandrade gata upp och ner. Stället jag hade velat äta på hade bommat igen. Tråkigt. Tillslut gick jag bara in på ett ställe. Försökte förklara att jag ville ha något med sås och inte en sallad bestående av salladsblad, tomat och lök dränkta i olivolja eller pommes. Han tittade på mig som jag var en alien. Fick i alla fall någon form av senapssås men pommes som var alldeles mjuka och droppade av fett. Åt kött och sås och inget mer. Tackade nej till efterrätt och te och gick istället till caféet och köpte glass och te. Skrev detta. Dock problem med att ladda upp. Blir galen på appen ibland. De stängde 2330 då jag hällde i mig det sista av mitt te och gick ut igen. Gick bort till Praza do Obradoiro för att se om något hände där och under valven vid Pado de Raxoi höll Tuna de Derecho Santiago de Compostela (tunadederechosantiago.com) konsert. Massor med folk och en ivrig söt liten nunna på typ 1,40.

Stod och lyssnade en stund innan jag gick till mitt rum och oj vad njöt nu av ett svalt och framför allt tyst rum. Klostercellen var inte så dum ändå.

Inga kommentarer: