08 augusti 2015

Dag 220 - #camino2015 Dag 15 Cesantes - Caldas De Reis 38,9 7 t 34 min

Vaknade av någon annans larm klockan 06:03 hade råkat sätta mitt eget på bara vardagar. Har ju noll koll på vilken veckodag det är.

Tassade upp och lade mina grejer i biblioteket där några andra redan var. Gjorde mig i ordning i badrummet och packade min väska. Fick frukost i köket. Åt några riskakor med margarin och marmelad och en persika samt drack te.

Var iväg ganska sent idag 07:05 men eftersom Spanien är en timme före så var det precis då det var ljust ute. Skönt för det var riktigt svalt. Hade till och med min fleece på mig.

Det var fin väg redan från början och de 5 km till Arcade och vattnet, det gick fort nedför. När jag nästan var framme stannade jag och tog av fleecen och magen vaknade. Brukar försöka gå efter ett toabesök men i morse ville inte magen som jag ville. Ett akut besök i skogen med andra ord. Första på denna caminon.

Nere i Arcade fick man svänga än hit än dit när de gjorde allt för att man inte skulle gå på stora vägen. Kändes lite onödigt ibland. Men tillslut kunde jag kliva över Ponte Sampaio in i den gamla delen av staden. Vyn från bron var fantastisk i morgonljuset.

Genom stan gick man på små smala och vindlande gränder. Jobbigt. Hade dessutom kommit ikapp sniglar som gick i bredd. Lyckades dock ta mig förbi tillslut och in på en härlig stig och sedermera även på en urgammal stenlagd väg Veara Vella da Canicouva där jag tror jag fick en bra bild med en pilgrim en bit upp.

Det var mycket upp upp upp men jag kände mig stark idag och behövde inte stanna och andas så mycket. Det behagliga vädret gjorde väl sitt.

Vägen alternerade mellan små byvägen och mestadels grusvägar förbi vinodlingar men även en del skog. Första milen avklarade efter dryga 2 timmar och strax efter vid 12 km åt jag min flap jack för jag var hungrig.

Vid Capela Santa Marta stannade jag och stämplade mitt pilgrimspass. Passerade fortfarande massor med pilgrimer. Var kommer alla ifrån.

Jag hade tänkt ta den dryga 3 km rekommenderade vägen vid ett vattendrag in till Pontevedra men i guideboken stod att man skulle hålla utkik efter en viss vägskylt men den kom aldrig. Såg ett ställe där det såg ut som om man kunde gå men var inte säker så jag skippade det. Insåg sedan att det nog var där ändå. Istället fick jag gå 3 km längst med en väldigt trafikerad väg.

2 st med dagspackning, eller rättare sagt en för hon bar inte ens sitt vatten, gick väldigt snabbt och för att roa mig på den tråkiga vägen bestämde jag mig för att gå ikapp och om dem. Fick kämpa lite men tillslut gick jag om och jag märkte att hon som hade vänt sig om väldigt många gånger blev sjukt irriterad. Lät som hon skällde på killen med ryggan för att han gått långsamt. Slog av på farten och gick in i Pontevedras utkant. De visade verkligen inte bästa sidan av staden. Hade först tänkt stanna här men när jag fick veta att det skulle vara en festival förvisso en Peregrinafestival kände jag att jag bara inte orkar. Så min superkorta 17 km-dag blev det inget med. Stannar på ett supermarket och köpte 2 plommon, en Aquarius och glutenfri spagetti 500 g. Det skulle vara värt att bära de kvarvarande 21,6 km för att få laga middag ikväll.

Gick och tittade på Sanctuario da Peregrina i alla fall innan jag gick ut ur staden över Puente del Burgo. Där träffade jag en cyklist som jag delat härbärgen med flera gånger de senaste dagarna. Vi har skrattat åt att han cyklar och jag går men vi hamnar ändå på samma ställe. Men igår hade han dragit förbi mig till Pontevedra men eftersom han tagit sovmorgon så slumpade det sig så att vi hamnade på bron samtidigt.

Han skulle hela vägen till Santiago nu så vi sa hejdå. Nu var det igen en blandning av små vägar och grusväg. Inget att dirket titta på. Passerade fortfarande pilgrimer. Efter 4 km var jag törstig igen och istället för vatten stannade jag vid en varumaskin. En Aquarius till.

Strax efter San Caestano så gick jag förbi ett gäng italienare med tygmärken för amerikansk fotboll på ryggsäckarna. Hälsade och gick vidare. En av herrarna kom snart ikapp mig igen och vi började prata. Marcel var mycket riktigt spelare eller före detta. De hade en kompisåterförening och gjorde caminon från Porto. Vi gick och pratade om allt möjligt och berget som jag fasat för gick i ett nafs även om det var jobbigt. Håll tyst en stund så blir det lättare tipsade Marcel om :-) Hans skulle stanna i Barro så där fotade vi varandra och sade adjö. Nu hade jag massa nerför framför mig. Skönt.

Det var ganska enformigt. Fick lågt blodsocker och lite grinig så jag åt mitt ena plommon. Jag stannade och köpte en Aquarius till när solen gassade på. Annars var vädret väldigt skönt idag. Blåste mycket och bra med moln. Passerade fortfarande folk och började oroa mig för att inte få plats i Caldas de Reis. Men men är det så får jag väl fortsätta då. Märkte dock att några pilgrimer jag passerade blev väldigt stressade.

Väl framme i Caldas de Reis lyckades jag efter att ha fotat bron gå fel för att någon hade parkerat en bil framför pilarna. Kom in på fel gata och fick gå tillbaka till härbärget. Var här efter 7,5 timmar kring 14:40 och jag fick den sista platsen. Tjejen jag gått om ca 500 meter före stan kom in efter mig men då var det fullt. Stackare. Glömde stänga av klockan först så jag fick några minuter extra.

Duschade och sköljde lite kläder. Gick sedan och testade den varma fotbadskällan men vattnet var alldeles för varmt. Gick och handlade frukost och eftersom de hade glutenfritt så köpte jag även muffins och några kex att ha i fickan i morgon. Köpte även chips. Sen gick jag till en restaurang och köpte en tortilla och sallad samt cola. Dyrt, särskilt då jag inte orkade äta mer än hälften. Min aptit är borta. Men fåglarna blev glada som fick tortilla.

På vägen tillbaka till härbärget så hamnade jag i någon form av barnkarneval. En man spelade säckpipa och andra utklädda till råttor spelade trummor. En massa barn sprang bakom i ålderdomliga kläder. Säckpipespelaren poserade underbart när jag höll upp kameran men eftersom den var på manuell fokus han jag inte sätta fokus.

Väl på härbärget slängde jag mig i en soffa med min telefon och guidebok. Enda stället där det gick att ladda. Fixade Instagram och blogg. Medan jag satt här hörde jag en röst jag kände igen i receptionen. Cyklisten. Vad gjorde han här? Gick ut och pratade med honom och han berättade att han kommit till Padrón dvs 24,9 km från Santiago och cyklat fel där någonstans. Missat en pil. Utan GPS så hade han inte lyckats hitta rätt så när han såg en skylt till Pontevedra vid 15-tiden cyklade han nästan hela vägen dit och följde sen caminon mot Caldas de Reis igen. Nu ville han ha en sovplats men det var ju fullt här. Vi visade var det fanns andra ställen. Jag fixade även ner gpx-logg och Mavericks för offlinekartor till hans telefon så han inte skulle åka vilse igen. Han fick även en kompress till sin sargade lilltå. Vi hade världens stå hej med att ta reda på vad det var han ville ha, han sa nämligen bandage först men jag förstod att det inte var det han menade, frågade om det var skavsårsplåster, tubgrej till tån osv... tillslut tog han fram en översättningsapp och skrev in ordet på portugisiska och översatte till engelska compressa var originalordet. Berättade att det hette kompress på svenska och vi garvade.

Han fick ett av mina moocards och lovade maila när han var i Santiago.

Tänkte laga tomatsoppa med pasta i men köket bestod av en lös kokplatta och med 30 italienare i huset kan ni ju tänka er hur det gick med det. Min middag blev en chipspåse och en påse muffins. Kommer vara jättebra i morgon. Kom på nu att jag glömde köpa yoghurt så frukosten blir banan, juice, riskakor med ost. Jag har nog en flap jack kvar i väskan.

Får se om det blir ett litet ställe Faramello 15,3 km från Santiago i morgon eller om jag går 43 km in till Santiago. Det är ganska backigt och det skall bli över 30 grader i morgon så en kort dag och sen en ännu kortare dag med ankomst till Santiago på förmiddagen känns rätt lockande just nu i alla fall. Får väl kånka med mig pastan en dag till.

Nu är klockan snart 22 så dags att krypa till sängs. Måste bara borsta tänderna först. Ogillar att telefonen inte hunnit fulladdas men får stänga av under natten så går det nog bra.

Inga kommentarer: