29 april 2009

Dag 41, rivstart

41Dagen rivstartade med att åka till Däckia för byta från vinterskrud till sommarskrud på bilen. In på Norsjö Idé & Design för att köpa täckpapp som skall ut på golven inför fönsterbytet i morgon och sen hem för att ringa AEA.

Samtalet med AEA rörde huruvida man kan blogga för ett företags räkning mot en mycket mycket låg ersättning. Arbete kanske någon timme totalt i veckan. De kan inte ge svar, försäkringssystemet är inte anpassad för den nya tekniken som handläggaren sa. Han bad mig formulera ett brev, gärna med exempel för att få svar på vad man får och inte får göra så får någon högre upp i hierarkin svara på det. Det lär ju knappast störa min möjlighet att söka arbeten, det hindrar mig inte på något sätt att ta ett jobb. Jag förstår inte att de inte självmant kan se över sina rutiner och regler så de anpassas efter hur vardagen för många ser ut idag.

När är något ett arbete? Att efter man sett en film en kväll sätter sig vid datorn och skriver ner vad man tyckte om den kan ske på många sätt:
  • I "min filmdagbok" på papper
  • I min hemmahackade filmdatabas
  • I ett filmforum
  • I min privata blogg
  • På IMDb
  • På stället där jag köpte filmen
  • I en gemensam filmblogg
På några av de där ställena kan man då och då få en belöning i form av ex. en ny film att se och recensera men då räkas det plötsligt som att det har förhindrat jobbsökande och att man inte stått till arbetsmarknadens förfogande. Men hade man pysslat med detta 1 år vid sidan av sitt vanliga jobb ja då går det bra, då får man räkna det som bisyssla. Får man skriva recensionerna på helgen utan att det påverkar?

Att skaffa sig en bisyssla strax innan man blir arbetslös kan man alltså inte göra även om den skulle kunna leda till arbete. Jag själv har ju fått flera små frilansförfrågningar på sista tiden, kanske skulle jag kunna få napp på något "riktigt" via mitt småskrivande men det verkar inte reglerna tycka går. Jobb söker man via arbetsförmedlingen och andra rekryteringsställen och sina personliga kontakter. Men alla de trådar och kontakter man får genom sociala nätverk som inte sker med fysiska träffar räknas ännu inte i a-kassevärlden.

Prata i telefon flera timmar om dagen går bra med ve dig om du ägnar samma tid till ex. Facebook. En fundering, om jag skriver en insändare till en tidning medan jag är arbetslös och den blir utsedd till månadens insändare eller nåt sånt och jag får en liten gåva som tack måste jag då avstå från a-kassa den dagen jag hade skrivit insändaren?

Men medan jag sitter och skriver detta kom ett mail om att jag gått vidare i en rekrytering till ett jobb som jag jättegärna vill ha så vem vet jag kanske slipper bli arbetslös 1 juli och kan med gott samvete ta på mig lite småuppdrag vid sidan om för att få utlopp för flera av mina intressen.

Men nu måste jag äta frukost och sen ta tag i lite köksstädning, diskberget återuppstod igår tydligen och sen måste jag rensa undan så fönsterbytarkillarna kommer åt fönstren. Solen försvann bakom regnmoln så att gå ut lockar inte speciellt mycket idag. Kanske lite senare.

Inga kommentarer: