19 april 2009

Borde dator/bredband vara en rättighet?

Läser ett svar (kommentar #9) från någon som säger sig vara socialsekreterare, zintha, i Jessica Ritzéns Fattigblogg.

Hon skriver bland annat:
Om man har hemtelefon,måste man ha mobil också.
Din bil,ja den ska säljas inom en vecka till rekommenderat pris av återförsäljare.
Bredband??Är det en livsnödvändighet? Knappas

Och det får mig att fundera.
För det första borde väl nästan mobil vara det som skulle vara i normen istället för fast telefon?

Dessa tre saker går liksom inte ihop med kraven på de som tar emot socialbidrag eller försörjningsstöd som det egentligen heter.

Som socialbidragstagare förväntas man söka jobb aktivt varje dag, massor med jobb skall sökas. De flesta ställen vill idag att man söker via e-post/formulär. Dvs man behöver tillgång till dator och nät. Visst det går ju att åka till något jobbcenterliknande och sitta där (på vissa orter verkar det dessutom vara krav att vara där ett visst antal timmar och kunna visa upp ett visst antal sökta jobb). Men om någon ringer på hemtelefonen medan man är där då? Man förväntas ju vara tillgänglig 24x7 för att kunna ta jobb.

Alla bor inte heller på orter med täta bussförbindelser eller cykel/gångavstånd till dessa center, alla har inte ens cykel. Hur skall man ta sig dit utan bil? Att tvingas sälja bilen inom en vecka tycker jag låter väldigt hårt. Visst om man äger värsta lyxbilen kan jag förstå men hur många som har en sådan hamnar på bar backe helt plötsligt?

Hur kommer det sig att man inte moderniserar reglerna så att de faktiskt harmonerar med de krav man ställer på bidragstagarna och hur man lever i dagens samhälle. Att ha dator och nät hemma är numer så gott som ett krav när man har barn i skolåldern. Det duger knappast att lämna in skolprojekten handskrivna. Och det är mer eller mindre ett krav för att kunna söka arbete och man inte vill lägga ut en förmögenhet på frimärken, varje ansökan skulle annars kosta 6 kr och om man har som krav på sig att söka 10 arbeten om dagen (som vissa enligt egen utsago i Fattigbloggen tvingas till) är det 60 spänn/dag, dvs 1200 i månaden i bara frimärken, ersätter bidragen det? Det är betydligt mer än vad ett billigt bredbandsabonnemang kostar .

Dessutom är den sociala biten viktig när man är arbetslös och den kan skötas via dator hemma, man kan få prata av sig, blogga, söka information osv. utan att det kostar en fika på stan eller avgifter på biblioteket där man bara får sitta vid datorn en kort stund. Jag vet själv att jag skulle bli skogstokig när jag går hemma om jag inte hade min dator och tillgång till nätet.

Ibland när jag läst Fattigbloggen har tårarna runnit, min egen rädsla för arbetslöshet och den maktlöshet man har över sitt eget liv, livegenskapen att inte själv få bestämma var man vill vara, vilka tider man skall vara tillgänglig, bristen på pengar mm sköljer över mig. Jag har det ändå bra som arbetslös, högsta a-kassan plus inkomstförsäkring och förhoppningsvis hittar jag ett jobb innan det upphör. Om jag känner panik över det, vilken känsla skall inte de som tvingas till socialbidrag ha då?

Vad anser du, borde dator/bredband ingå i i socialnormen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

missj sa...

Kloka tankar, resonemang och åsikter!

Erica sa...

Så klok du är! Du formulerar och visar på ett system som inte tänker på människan i en modern tid. Det blir ju helt knasigt!

Rolf sa...

http://www.socialstyrelsen.se/Amnesord/ekonomiskt_bistand/Fragor_svar/fraga_till_vad.htm

"Prenumeration av en dagstidning, avgift för TV-licens och kostnader för telefon inklusive en del kostnader för mobiltelefon. Kostnader för brevpapper, kuvert, vykort och frimärken ingår också. Kostnader för kabel-TV, Internet och dator ingår inte."

Har man misslyckats med att få jobb under hela tiden man haft a-kassa så är nog inte problemet att man har dator eller ej...

Béatrice Karjalainen sa...

@R vad har a-kassan med det hela att göra. Det jag skrev på slutet om a-kassa handlade om att jag har panik över min kommande situation, en som är väldigt mild jämfört med hur de på socialbidrag måste ha det/känna det.

De flesta som har ekonomiskt bistånd är nog inte utförsäkrade från a-kassan utan ex. inte haft a-kassa, kommer direkt från studier eller blivit utförsäkrade från FK.

Men själv har jag varit arbetslös så länge en gång att jag svar 10 dagar ifrån att bli utförsäkrad, sen fick jag en praktik och jobb. Jag var på den tiden berättigad till en period till, något man tagit bort idag. Jag skulle inte vilja påstå att jag är en lat, icke önskvärd person på arbetsmarknaden utan det var helt enkelt jävligt ont om jobb och många arbetslösa. Jag sökte flera hundra jobb över hela landet men kammade noll.

Förstår inte vad du ville säga med din kursivering av texten från Socialstyrelsen.

zintha sa...

Hej
Jag är Zitha.
Kostnader för tel,mobil,dator ingår inte i normen.
Ingenting vi på soc skapat utan reglerna om vad som ingår i "skälig levnadsnivår" bestäms av socialstyrelsen.
Likaså bilinnehav,oavsett bilens värde ej tillåtet.Finns reglerat i dom från regeringsrätten.
Finns ingen anledning att vara orolig om du skulle behöva besöka oss.
Den bild av "kränkningar" som fördes fram av flera är inte sann.
Noterade du att ingen kunde förklara HUR de hade blivit kränkta??
Med ett fåtal,som verkligen rejält missköter sin ekonomi.kan det uppstå ganska hetsiga diskussioner.,de känner sig kanske kränkta för att de inte får mer pengar än andra,vad tror du?
Men vi är skyldiga att följa lagar o förordningar vare sig vi vill eller inte.
Brukar be "de mina" att räkna ut hur mycket pengar de anser sig behöva ha för att leva hyfsat en månad,därefter kolla vilka arbeten de kan få som ger den nettolönen.stämmer detta så har de full koll på sin ekonomi.
Vad tycker du om den tankegången?

Béatrice Karjalainen sa...

@zintha Jag har inte sagt ett ljud om att det är socialkontoren som hittar på reglerna, jag vet att det är Socialstyrelsen som sätter regelverket och att olika domar påverkar besluten. Men ändå bedöms folk olika beroende på var de bor.

Mitt blogginlägg handlade om att politiker och Socialstyrelsen kanske skulle se till att modernisera sig lite. Att fundera på hur livet för den moderna människan ser ut, vilka krav som finns från andra håll. Förstår inte varför du skriver till mig om att bli kränkt mm. Jag nämner inte ett ord om bemötande, om att några känner sig kränkta osv. Så jag förstår ärligt talat inte varför du tar upp de sakerna i kommentaren. Bemöt istället det jag skriver om. Så otydlig var jag väl inte?

zintha sa...

Jag skrev till dig därför att du refererade till ett inlägg som jag hade gjort.
Om jag anser att dator/bredband borde ingå i normen?
Ja,det tycker jag under förutsättning att man redan har den sedan den tiden då inkomsten var stabil
.
Generellt sett nej,om den måste köpas under tiden man är soc beroende av det skälet att soc budgeten är så snålt tilltagen redan
.Skulle bidrag utbetalas till inköp av dator,alla behöver den inte,så skulle det troligen innebära att andra poster skulle utgå istället och många skulle få ännu mindre pengar att leva på.
T.ex sjukskrivna,,de som lever på sjukbidrag,pensionärer
,finns även andra grupper.

Du nämnde bil o när jag nu läser ditt inlägg igen ser jag att du tar upp om man bor avsides.Ja då kan en billig bil godkännas,säg t.ex att arbetstiderna inte passar ihop med de få bussturer som finns
eller bussturerna är så få att det är näst intill omöjligt att vara aktivt arbetssökande.

Har ännu inte träffat en politiker som annat än i ord varit intresserad av en förändring av normens konstruktion,någon handling har vi inte sett men förhoppningsvis kommer det en förändring.

Aktivt arbetssökande tar du också upp.Jag kräver inte 10 sökta arbeten/dag,jag kräver att man söker de arbeten som man har en möjlighet att få,antalet är därför oväsentligt.

Béatrice Karjalainen sa...

@zintha Nyfiken, gGäller samma sak för morgontidning, tv mm. Skall de enligt dig bara ingå i normen om man hade det innan man kom i ekonomiskt trångmål?

Att det finns de som har ännu mindre att leva på är ett ganska dåligt argument. Ex. våra studenter lever ofta långt under fattiggränsen och deras situation behöver också uppmärksammas. Men att en grupp har det sämre gör inte det bättre för en annan grupp.

Jag vet inte hur det ligger till med antalet jobb som skall sökas, hänvisade till ett inlägg i Fattigbloggen där Jessica återger vad en arbetssökande på Jobbtorget uppger. Sanningen i det hela vet jag inget om.

En mycket närstående person till mig var tvungen att söka ett 50-tal jobb i veckan när hen var arbetslös och fick socialbidrag. Hen skulle söka _allt_ trots att det inte fanns en sprtslig chans att hen skulle få jobbet. En dag berättade hen att hen sökt som hjärnkirurg och skrattade. Personen har inte ens gått ut 9:an med fullständiga betyg. Stackars de arbetsgivare som tvingas gå igenom alla tramsansökningar. Skulle inte förvåna mig om de tar halva bunten och stoppar i papperskorgen direkt för att halvera tramset. Ibland åker säkerligen vi som faktiskt skulle passa på tjänsten med i den halveringen. För vem fasiken ids läsa igenom över 700 ansökningar?

zintha sa...

Hej
Tidningar,Tv etc ingår redan i normen.

Jo,det är ett argument att vissa skulle få det sämre ekonomiskt !!!

Varför ska vissa få det ännu sämre och andra bättre när man lever på soc bidrag??,
För tro inte att kommunerna skulle öka budgeten till socbidragen,det sker inte, för nuvarande budget dras över varje år ändå.


När nu samhället är så oerhört klassindelat,fattig eller rik,ska man då även ha en ny klassklyfta inom soc?

Där om någonstans ska väl alla behandlas lika så gott det går.Jag är väl medveten om att det finns stora skillnader mellan kommunerna,främst mellan södra och norra delen av landet.

Du nämner studerande som en grupp som har det sämre,du glömde den grupp som har det allra sämst,pensionärena födda före -mitten av -40talet.

Men det tjänar ingenting till att jämföra fattiga,bättre att försöka påverka så att alla de får det bättre.

Tyvärr har jag ännu inte träffat en politiker som vill göra något konkret.De hänvisar bara till att kommunen också ska ha bibliotek,sporthallar,konstverk etc vilket jag tycker är ett dåligt argument.
Det är ju "döda" ting och vem ska använda dem om inte människorna?
Tänk tvärtom istället brukar jag svara,men får då nytt svar att så kan man inte som politiker tänka.Alla kommuninnevånare ska ha sitt.
Så då blir det åter:Till den som redan har ska ha mer och den som inget har får fortsätta vara utan.