24 mars 2009

Nytt?

Aftonbladet skriver idag "Nytt nätarkiv lagrar 85 miljarder sidor". Spännande tänkte jag, en konkurrent till www.archive.org och deras Wayback machine? Och om det är nytt så hur skall man då kunna göra den tidsresa Aftonbladet nämner?

Nä ingen konkurrent i sikte utan det är bara Aftonbladet som upptäckt Internet Archive och Wayback machine nu. Den har ju bara funnits sen 1996. Men Aftonbladet är ju inte direkt kända för att vara snabba och de mest uppdaterade.
Nu lanserar organisationen Internet Archive den nya söktjänsten Wayback machine – där hiskeliga 85 miljarder webbsidor finns lagrade. Internet Archive vill med tjänsten göra det möjligt att hitta alla sorters webbsidor från 1996 och framåt.
Hur kan de ha fått för sig att den är ny? De hade ju kunnat kolla här.

Uppdatering: 10 min efter jag skrivit detta inlägg har AB ändrat artikeln (utan att skriva en rad om att den är ändrad) och tagit bort stycket jag citerar ovan samt plockat bort ordet Nytt ur rubriken).

Uppdatering 2: 20 min efter jag gnällt på att de inte skrivit att de ändrat skrev det in det ("Rättelse: Vi skrev tidigare i kväll att tjänsten är ny, vilket är felaktigt."). *S*. @jonk var dock inte så nöjd med deras ändringstext att döma av inlägget på Bloggy.

Uppdatering 3: Och nu är artikeln borta helt :)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Är det inte bara så enkelt att de låtsas att den är ny, så att det går att skriva en nyhet om det. Skriva nyheter är ju deras jobb, eller hur? (-K

Unknown sa...

Hmm, artikeln borttagen? Är det det som kallas självcensur? (: