27 mars 2009

Skolnedläggning

Igår beslutades det att barnens skola skall läggas ner. Vänsterpartiet yrkade på återremiss så att vi föräldrar skulle få vara aningen mer delaktiga i beslutet men man bestämde sig igår i BUN att det var menlöst. Så hösten 2010 skall alla Gärdeskolebarnen börja på Torpgärdsskolan istället. Vincent skulle gjort det vilket som eftersom de flyttar över till 3:an men Herman kommer inte få gå 2:an på Gärdes. Känns extra trist att få det här beskedet strax efter att skolan av Skolverkets inspektör fått högsta betyg för bra lärmiljö.

Vi har efterlyst vad besparingen blir att stänga skolan och i NSD kan man idag läsa:
Tomma lokaler
Anna-Karin Nylund (S) undrade hur stora besparingarna skulle bli vid en nedläggning och fick svaret att de skulle bli mellan 1,1-1,2 miljoner.
- Bun tjänar alltså nästan 1,2 miljoner, men för samtidigt över problemet till tekniska, som får stå med tomma lokaler. Vad tjänar kommunen på det?
För den stora frågan är ju vad skall dessa lokaler kunna användas till, det går ju knappast att sälja dem till något företag som vill starta tillverkning eller nåt sånt. Det enda jag kan tänka mig är att vår numer borgeliga allians (V och MP sparkades ut ur regnbågsalliansen) vill att en friskola skall ta över lokalerna, det vore väl i linje med deras politik. Fös över kommunskolebarnen i en storskola där en akut ombyggnation görs och stoppa in friskolebarn i den bra skolan istället. Vi har ingen aning om barnen kommer få behålla sina pedagoger och om man passar på att göra andra förändringar när barnen flyttas över. Kommer de kunna fortsätta med sitt arbete kring hållbar utveckling?

Den nya skolan skall byggas ut men inte är det med många kvadratmeter inte, vi har sett ritningarna och de smalnar av en redan nu mörk korridor och stoppar in små skrubbliknande rum. Vi får nästan hoppas att många barnfamiljer väljer att flytta eller byta skola så att det inte blir så trångt på Torpgärdsskolan. Boden säger sig vilja vara en barnfamiljsvänlig kommun men kortsiktig titt på födslotalen och neddragningar efter dem gör att man inte lockas till att skaffa barn i den här delen av stan i alla fall. Torpgärdan är just nu befolkad av ganska mycket äldre människor vilket gör att det snart torde bli en omflyttning, många äldre ut, yngre in. Men sådant verkar man inte räkna med alls.

Men det är väl ingen idé att gräva ner sig utan vi får hoppas att det blir bra. Barnen är oroliga oss ledsna just nu. de gillar sin skola och ställer en massa frågor vi inte har svar på men så småningom kanske vi får tillräckligt med info från rektor och BUN för att besvara frågorna. Kanske man kan förstå hur de tänkt och räknat också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: