12 mars 2009

Plättar eller pannkaka? 43 eller 48?

Svd.se rapporterar om att mannen dog efter att ha ätit 43 bananpannkakor men längre ner i texten står det "han åt alla sorters pannkakor som serverades och vann rättvist". Undra vilka sorters pannkakor man skall undvika i kombination.
Sydsvenskan rapporterar om samma händelse men väljer en bild på plättar. Är skåningar lika plätt/pannkaksförvirrade som Norrbottningar eller ligger det något annat bakom? Men här har antalet ökat till 48 st, kanske har de räknat om 43 pannkakor till samma massa i plättar (de har mindre diameter men är ofta tjockare) men det låter lite lite med en ökning på 5. Samma nyhet från samma källa Sky News. Där man kan läsa:
The winner of a pancake-eating contest has dropped dead while accepting his prize for gorging on 43 of the banana and cream stuffed desserts.
Jag rotar vidare, har lite svårt att tro att Sky News är originalkällan till artikeln, vad skulle de göre ute på vischan i Ryssland?

Engelska Pravda rapporterar att nyheten kommer från Komsomolskaya Pravda (tyvärr hittade jag inte artikeln där trots sökningar både på pannkaka, блин och tävling, конкурса):
Boris Isayev, 48, was the most active participant of the contest. He ate all of the pancakes that were offered to the contestants.
Plötsligt var det inte olika sorters pannkakor utan han åt bara alla som de fick.

Testade att översätta den engelska Pravdanyheten till ryska (hittade inte samma nyhet på pravda.ru) och kollade vad izvestia.ru skriver om saken och inser att ordet för pannkaka givetvis är blinin så Sydsvenskans bild på plättar är nog den korrekta ändå. Blinier är små men varför väljer Izvestia en bild på pannkakor. Förvirrat värre. Vad åt han egentligen, vilken storlek, med eller utan bananer och grädde, fanns det andra sorter och hur många åt han? I varken Pravda eller Izvestia nämns antalet. Fler rapporteringar hittas i news24.ru.

Alla verkar dock vara överens om att han mest troligt hade fått ägg och mjölbaserad stekt anrättning i luftstrupen och kvävts. Men en obduktion skall göras för att undersöka saken. Frågan är om han lika gärna kunde ha kvävts av sin första tugga, har antalet någon betydelse eller var det hetsen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Sarha sa...

hahaha, alltså jag vill inte vara sån, men jag tror att du har gått hemma lite för länge nu... ;)

Béatrice Karjalainen sa...

*tittar helt oförstående på Sarha*

Anonym sa...

Njae om du läser så står det att han ätit 43 pannkakor men att han var 48 år gammal.. ;)

Béatrice Karjalainen sa...

@flumski om jag läser var? I Sydsvenskan står det 48 st i ingressen. Möjligtvis kan det stå 43 i text i Izvestia kan inte räknetalen på ryska. I SvD står det att han ätit 43 och är 48 år gammal. Så var menar du att jag har fel i min text?

bstr sa...

Originalartikeln på kp.ru är http://kp.ru/daily/24253/451134/ och de gjorde en uppföljning dagen efter http://kp.ru/daily/24254/452088/. Artikeln på SkyNews verkar vara utbroderad med uppgifter som inte finns i de ryska artiklarna på någon sajt - varken antalet pannkakor, bananer eller grädde nämns utan det verkar ha lagts till. Kanske för att man hittade en fin bild och anpassade texten efter bilden?

Béatrice Karjalainen sa...

@bstr Tackar tackar. Då kommer vi till samma slutsats gällande SkyNews och de svenska artiklarna. Ingen koll. Och tack för originallänken. Den var svårhittad när min ryska är vääääälidgt begränsad.