Skatteverket skriver:
Avslag bör göras på anmälan om namn som enbart är kända som mans- respektive kvinnonamn om anmälan avser någon av "motsatt" kön. Om namnet inte har typisk könskaraktär bör tillämpningen däremot vara generös.Nyfiken på om en svensk man skulle få ta namnet Marie som är ett svenskt traditionellt kvinnokönsmarkerat namn men som i ex. Frankrike inte är helt ovanligt på män.
Nybildade förnamn torde sällan ha en utpräglad könskaraktär. Vid bedömningen bör även beaktas de internationella influenser som numera påverkar allmänhetens uppfattning i dessa frågor. Exempelvis bör Charlie och Bo kunna godkännas för både pojke och flicka.
Det finns enligt ST undantag. En kvinna heter Filip, en Boris, åtta kvinnor heter Sven och sju Anders. 16 män heter Barbro. Det klassiska exemplet med mansnamnet Annika kommer från en gård i Dalarna och alltså inte är ett förnamn utan ett gårdsnamn. Det finns 25 män som heter Annika. Om vi nu bortser från de som heter Annika hur fick de övriga dispens från Skatteverkets rigorösa behov av könsmarkörer?
Läs även andra bloggares åsikter om namn, kön, genus, Jan-Olov Ågren
1 kommentar:
Håller med. Låt folk själva välja vad de vill kallas. Jag känner f ö en Torgny Maria, det har han aldrig mått illa av att heta så vitt jag förstått!
Skicka en kommentar