23 november 2008

Snubblar på orden av ilska och rädsla

Här bloggar jag om trivialiteter som om jag kommer få rabatt på skinka eller korv medan Moderateras Per Schlingmann säger saker som får mig att få andnöd, få mig att se rött på mer än ett sätt och jag blir rädd för var de politiska vindarna blåser så här i ekonomisk kristid. Jag gick igenom mina RSS-prenumerationer och hittade ett inlägg från Blogge Bloggelito (som vanligt skräder han inte på orden direkt) men hoppas liksom att Blogge tvinnat och vridit till det lite extra. Klickar på länkarna till SvD och DN som han länkar till och inser att det är precis lika oigenomtänkt som Blogge beskriver det.

Jag är nog beredd att säga som Andrea Doria, "kasta ut mig Schlingmann" för jag har uppenbarligen inte svenska värderingar om det du säger är ett uttryck för sådana. Vem bestämmer vad "svenskhet"/svenska värderingar skall vara? Att man skall följa lagar och regler är väl självklart, skall det skrivas kontrakt skall väl i så fall alla skriva sådana oavsett om man föds i Sverige, kommer som arbetskraftsinvandrare från ett EU-land (skall Norska arbetskraftsinvandrare skriva under?) eller som flykting från ett utomeuropeiskt land. Hur fan tänkte er arbetsgrupp när ni tog fram förslaget?
Exakt hur kontraktet ska se ut och vilka som ska tvingas skriva på är oklart, men Schlingmann säger att de som kommer från andra EU-länder för att arbeta kanske inte ska behöva underteckna papperet.
Schlingman säger :
- Syftet är att vi ser till att överföra viktiga svenska värderingar om jämställdhet och så vidare.
Jämställdhet ok, det lyckas ju inte ens ursvenskarna med men vad är "och så vidare"? Kanske är svenskars fina inställning till alkohol, att dricka är det mest naturliga en bra värdering att överföra till våra invandrande nyktra muslimer? Eller den tradition vi har att kvinnor skall vara lägre betalda än män? Eller som Johan Hellström skriver:
Varför ska en invandrare som klipper gräsmattan på söndagsmorgonen förlora till exempel barnbidraget medan svensken som gör det går säker?
För det vet ju alla svenskar, gräsmattan klipper man fan inte tidigt en söndagsmorgon.

Det är ju en sak att ha samhällskunskap när man anländer att få en inblick i vilka lagar och regler som gäller och hur Svenska samhället ser ut men börjar man prata kontrakt så kan det knappast handla om att de bara skall ha deltagit på denna undervisning utan att man på något sätt förbinder sig att uppfylla det man lärt sig. För annars hade väl skolk från undervisningen räckt som ursäkt för att dra in bidraget, eller? Men varför skall det inte gälla de som kommer från andra länder inom EU? Vet de redan vad det unika med Sverige är, kanske är det inte "svenskhet" Schlingmann är ute efter trots allt? Vilka är det han är rädd för, vilka är det som han tror skall komma hit med fel värderingar?

Mina Moderata Karameller försvarar sin partisekreterare och skriver:
Men om man tänker efter lite så kanske en hel del av de bekymmer vi har med olika kulturer kan bli färre om det fanns en uppförandekod som var gemensam för alla.
[...]
Jag tror att det är väldigt bra att klargöra vilka uppförandekoder, lagar och regler som finns när man kommer till en ny plats. Det underlättar livet för alla.
Så vilka är dessa uppförandekoder som alla svenskar (och invandrare från EU-länder) har gemensamt och känner till? Sådant som inte är svensk lag.

Själv är jag ju enligt statistiken invandrare. Som invandrare definieras nämligen den som har minst en förälder som är född utomlands. Min pappa kommer från Finland, kom hit när han var 18 år, 4 år senare föddes jag på BB i Vänersborg. Min pappa pratar svenska om än med en rolig finsk brytning och skojig meningsuppbyggnad ibland och min mor kan nog inget annat språk än svenska. Men lik väl är jag en invandrare kanske är det därför jag inte förstår vad "svenskhet" och specifika svenska uppförandekoder är.

Kanske är det så idag att man tagit bort samhällskunskapen som gavs för invandrarna i samband med SFI (fast jag lyssnade på en SFI-lärare på radio häromdagen och hon sa att de gick igenom en hel del sådant, som en del av svenskaundervisningen). I så fall tycker jag den skall återinföras men det skall inte vara mer krav på invandrare än vad som ställs på svenska skolungdomar om hur mycket de skall lära sig om svensk lagstiftning. Jag kommer aldrig tro på ett samhälle där man gör skillnad på människor baserat på diskriminerande kriterium. Skall invandrare tvingas skriva kontrakt om att följa svensk lag, regler och värderingar så skall även varendaste nu varande svensk oxå tvingas göra det och samma bestraffningar vid brott mot reglerna skall gälla. För vi kan inte ha lagar och regler som är baserade på diskriminering.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Många andra länder har liknande, bl.a Kanada som ju är väldigt positivt till invandring. Knappast ett rasistland.

Anonym sa...

Dubbelmoralen att acceptera orimlig diskriminering av svaga grupper som barn och kvinnor som kulturella yttringar, som dessutom ibland är utanför lagen tex diskriminering, barnäktenskap, grundar för extremistpartier. Äntligen ett första steg för hantera detta.

Personer/partier mot detta har inga ideer- och fortsätter skapa extremister i båda riktningar och företräder en elitistisk dubbelmoral utan förankring i samhället, förutom hos kvinnoförnedrare o de som inte vill ha krav på nåt.

De flesta inv. sköter sig, detta adresserar extremister som inte är accepterade bland inv själva. Invandrarvänner här i förorten tar bladet från munnen.
Flickorna i dessa grupper överpresterar, men får ingen chans. De killar detta adresserar kallar dem horor, begår brott, skiter i/misslyckas i skolan och skyller då på rasism.
Problemet är aktivt motstånd till att integreras- detta måste åtgärdas.

Mångkulturellt- utan genvägar genom kriminalitet, och möjlighet skylla allt på rasism. Först då kan områden adresseras effektivt där skötsama invandrare får sämre chans.

Under ytan.. sa...

Instämmer, Bea!

Realist sa...

Sverige har blivit ett rovdjur som lockar intet ont anande invandrare som hoppas på något bättre, lite som i sagan Hans och Greta där vilsna människor lockas av pepparkakshus, men som kommer att få sina själar sönderbakta i stormarknadernas ugnar om de inte flyr med huvudet före. De kommer kanske få högre materiell levnadsstandard här, men till ett högt pris. De inbillar sig nog att de kan få behålla sina kulturella grunder – och vi tror att vi kan behålla våra. Men i längden kommer kompromisserna att göra Mammon till vår gemensamma gud. Och det är detta som vi skriver under på om vi formulerar ett svensk-kontrakt.

Intressant analys av det hela: http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-11-24/Vi_behöver_inte_svensk-kontra