18 november 2008

Ibland förstår jag inte hur de tänker

Denna xkcd dyker upp när man läser detta*. Skall man behöva tanka ner det man nyss köpt piratvägen för att kunna se det på den enhet man tänkt sig? När skall bolagen förstå att det enda som händer när de stoppar DRM på saker och ting är att icke-tekniskt/o-crackerfolk blir förbannade och väljer att tanka ner det istället. För några år sedan köpte jag en CD-skiva som hade DRM-skydd som gjorde att en medlagd mediaspelare (som var alldeles buggig) startade när jag tryckte i skivan i datorn. Det gick inte att bränna skivan så jag kunde lägga låtarna på MP3-spelaren och det gick inte att välja annan spelare då blev jag riktigt förbannad. Nu hade de dock inte tänkt på att vissa människor hade Macar hemma så en kompis dunkade in den i sin Mac och där startade inte den lilla spelaren och skivan gick att bränna så jag fick mina filer till MP3-spelaren tillslut.

Har verkligen DRM någonsin stoppat ett material från att bli kopierat och spritt? Eller är det bara i vägen för de som faktiskt skaffar sitt material lagligt?

*Sen kan man ju undra om läraren i fråga hade tänkt att visa filmen för sin klass eller inte, i så fall hade han ju mest troligt begått ett annat lagbrott. Men i texten står inget om att det var inför en klass, han kanske satt ensam eller med några kompisar i klassrummet och ville låna projektorn.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: