21 november 2008

Härmar Mymlan

Mymlan tänker inte hindra de som härmas så jag roar mig lite så här till morgonteet. Mymlan fanns utmaningen/memet hos Kristina af Knusselbo som hittade den hos Mia* som i sin tur hänvisar till Emma på Opassande som hittat den På spaning efter den sans som flytt som hittat vad som verkar varra original mem-postningen av Kevin Pease.

"Hugg närmsta bok intill dig.

Slå upp sidan 56.

Skriv ned den femte meningen på den sidan på din blogg tillsammans med instruktionerna."


"He made a noice is is throat that sounded lika a laugh." står det i Minette Walters The Chameleon's Shadow på sidan 56, femte meningen.

Eftersom vitsen med mem är efterapning är det väl bara att göra samma sak.

I den engelska wikipedian beskrivs en meme så här:
A meme (pronounced /miːm/)[1] consists of any idea or behavior that can pass from one person to another by learning or imitation. Examples include thoughts, ideas, theories, gestures, practices, fashions, habits, songs, and dances. Memes propagate themselves and can move through the cultural sociosphere in a manner similar to the contagious behavior of a virus.
Så vad är det som härmas, beteendet att slå upp sidan 56 i en bok och läsa 5:e meningen? Ett ganska menlöst beteende egentligen men det är kul att se hur det sprids och nu har jag dragit mitt strå till stacken. Undra vad man skulle få ihop av alla meningarna som publiceras i denna mem. Men vad fyller dessa för funktion egentligen? De flesta meningar kommer varken vara tankeställare eller roande.

Men det är klart Internet-mem verkar ha divegerat en aning från orginaltanken med begreppet mem. Kallas mer passande på svenska för Internetfenomen. Men kan detta att skriva mening 5 på sidan 56 någonsin bli ett Internetfenomen? Kommer det spridas som en löpeld i Bloggosfären och vidare till andra Internetkanaler? Vad krävs för att något skall bli så välspritt som exempelvis Hamsterdansen eller All Your Base Belong to Us (och ni som inte fattade zombietröjan jag visade för ett tag sedan fick här förklaringen) som i alla fall hade som syfte att roa oss en stund.

Äh varför funderar jag så mycket? Blev mest nyfiken på varför Kevin Pease satte meme som titel i originalposten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: