25 november 2008

Jag vet vad jag letar efter

Förr gav Google bra träffar, den letade på det man faktiskt efterfrågade ex. skrev jag Willys reklamfilm så fick jag bara träffar som innehöll de två orden precis som de skriver på sin sökhjälpssida "Google söker efter de sökord du väljer" men idag skrev jag precis den sökningen och överst hamnar mitt eget blogginlägg fast ordet reklamfilm inte ens finns med i inlägget. Ordet reklam blir fetmarkerat i träfflistan.

Läser vidare på Googles sökhjälpsidor och hittar "När det är lämpligt söker Google inte bara efter dina sökord utan också efter ord som liknar vissa eller alla ord du sökte på. Om du söker efter [ husdjur katt kaloribehov] kommer Google även söka efter [ husdjur katt kaloriförbrukning ] och liknande varianter av dina sökord. " Vem bestämmer när det är lämpligt? Utifrån vilka kriterier?

Men sen står det:
"Om du vill veta mer om hur du förfinar dina sökningar kan du gå in på http://www.google.com/help/basics.html och http://www.google.com/help/refinesearch.html" Jupps precis så, inga länkar. Men jag tar mig till den första rekommenderade sidan och där står det bland annat "Google söker efter exakt det ord som skrivs in i sökfältet." (det står oxå att Google inte går att använda med wildcards något det står på förra sidan att det går att göra).

Nu för tiden måste man sätta + framför de ord man inte vill få förvanskade, skitirriterande. När jag gjorde bytet från Altavista till Google var det just för att Google sökte på det man skrev in och inte tog med alla ändelser odl. man behövde ha lite egen hjärna för att söka. Dessutom var det skönt att slippa alla styrtecken så som plus.

Men nu verkar Google försöka använda en svensk ordbok och synonymlista (problemet började ungefär i samma tid som Google fixade översättning till Svenska med sin översättningstjänst) och det är inte uppskattat hos fröken Karjalainen, visst gillar jag när jag får förlag på alternativa stavningar (jag är ju rätt kass på att stava när jag har bråttom) reklam och reklamfilm är inte samma sak.

De verkar jobba hela tiden med att utöka sina svenska ordlistor hela tiden vilket för att det blir svårare och svårare att faktiskt hitta det man letar efter. Och på bara de sista veckorna måste de gjort en rejäl uppdatering eller nåt för översta träffarna är sällan det jag letar efter. Men väldigt ofta hamnar min egen blogg överst och det är ju trevligt (eller är det för att jag är inloggad med mitt Googlekonto och Google tror att jag letar hos mig själv?). Plötsligt har jag oxå fått en förklaring till hur vissa väldigt underliga sökningar fått träff hos mig, Google har bytt ut deras konstiga ord mot något mer normalt ur synonymlistan.

Vill jag ha synonymer så funkade det alldeles utmärkt med ~ förut. Jag kan tänka mig att få orden i bestämd/obestämd singular/plural men mer än så skall inte Google modifiera min sökning.

Ge mig en sökmotor som funkar tack! Måste kanske ta tillbaka det jag skrev igår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: