14 november 2008

Vad mer måste jag berätta för att inte vara ett kloakdjur?

Läste ett inlägg hos SSBD om Bo Rothsteins utspel om bloggsofären som en enda stor kloak och var på väg att skriva en lång kommentar till inlägget men väljer att posta det här istället och länka i kommentarsfältet hos SSBD.

Bo Rothstein blev inbjuden av SSBD att bemöta ett inlägg som Niclas skrev igår. Och en mailkonversation inleddes som visade på att Bo Rothstein drar slutsatsen att alla bloggare är rasistiska och antisemitiska bara för att de inte tyldigt tagit avstånd i sina bloggar från sådant.

Oj, shit jag visste inte att jag på lämpligt valt ställe i bloggen behövde tala om var jag står i fachism/rasismfrågan/antisemit. Finns det fler sådana där ämnen man måste tala om sin ståndpunkt i? Kanske borde man införa en lag (det är ju populärt med lagförsag kring nya medier just nu) där första postningen i en blogg måste ange vilken ställning man tar i en drös olika frågor för att bli tagen på allvar. Herrejösses vilken värld lever gubben i?

Om han kräver att vi alla bloggare måste tydligt ange våra intentioner och vad vi står för kanske han skall följa exemplet själv och skriva det han vill säga istället för att vräka ur sig sin egen åsikt och dra slutsatser utifrån några stickprov som råkar vara av den sämre sorten. Bara för att man skriver i GP så betyder inte det att man är ett dugg mer lyssningsvärd än bloggare som tar ett stort ansvar i den demokratiska debatten. Och bara för att ma nväljer att skriva i GP betyder inte det att man kommer stå oemotsagd

Visst är det trist att Bo Rothstein har hittat tillmälen om sin egen person efter egogooglingar (eller hur han nu ramlade över dem) men jag lovar de flesta människor gör det inte och oftast bemöts man som man själv beter sig (och det verkar ju stämma om man läser vad Sofia skriver om Niclas brevväxling med Bo Rothstein).

Ibland är det rätt skönt att bara vara en obetydlig dagboksbloggare vars inlägg i samhällsdebatten knappt uppmärksammas. Men likväl kan jag ta illa upp när personer som Bo Rothstein drar alla över samma kam. Om mormor läser hans artikel och hör att jag bloggar som är det väl inte osannoligt att hon kommer ifrågasätta vad jag pysslar med. Hon vet inte vad jag skriver om, hon vet knappt vad en blogg är men efter att ha läst Bo Rothsteins artikel så kan jag ge mig faiken på att hon tycker att sånt där hemskt skall jag nog inte pyssla med.

Bo Rothstein om du läser detta, ta en en dag i rent forsningssyfte, läs de seriösa samhällsdebattsbloggarna, de flesta förekommer any-given-day på Knuff.se, debatterandes ett aktuellt ämne med både fakta och sansad ton. De öppnar upp sina kommentarsfält för andra argument, bemöter kritik och för vår demokratiska röst framåt. Sen kan du ju alltid ägna kvällen till att läsa de mindre bloggarna, de som pratar om väder, vind, kärlek, relationer, mat, känslor, barn, foto och bara livet i största allmänhet kanske kan även de lära dig något nytt få dig att se världen med andra ögon.

Bo Rothstein du är statsvetare du borde rimligen intressera dig för hur dem demokratiska debatten förs nu för tiden och själv bli en del av den. Du kan knappast stänga in dig på ditt rum och låtsas att världen inte förändras. Fler och fler väljer att göra sin röst hörd och i det sorlet kommer det alltid finnas rötägg precis som att ex. Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna tagit sig in i svensk politik. Det är inte något nytt det är bara mediet som det förs fram i som är relativt nytt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Sd-väljare sa...

Varför är jag ett rötägg?

BéatriceBeaBeata sa...

Ser att jag skrev sverigedemokrater och nationaldemokrater det skulle vara -na på slutet så som i partierna (har ändrat). För enskilda individer kan jag inte uttala mig om. Men jag står för att jag tycker att politiken i sig är helt rutten i väldigt många frågor.

Jag kan väl sammanfatta med att som uppvuxen i Trollhättan (fram till 1993) så fick jag inte direkt en positiv syn på den politik de två partierna står för. Jag har dock ingen lust att debattera SDs politik i mitt kommentarsutrymme just nu. Mest för att jag inte har tid att läsa igenom pariprorammen och bemöta det som står där plus att jag av egen erfarenhet vet att mycket av det som skrivs inte är samma sak som det som sägs under ex. torgmöten, eller på lastkajer vid Trollhättans tågstation. Sen om du personligen står för allt det som spys ut i SDs namn kan jag inte veta.

Jämförelsen med SD/ND var gällande rasistiska/antisemitiska uttalanden bland bloggare, detä r ju inte helt ovanligt med SD/ND-företrädare med liknande uttalanden. Även om de blivit bättre de senare åren på att officiellt linda in det i ett mer publikvänligt språk.

Jimmy S. Windeskog sa...

Låter mest som om du inte KAN svara på följdfrågor.

Sedan undrar jag vad Trollhättan till 1993 har med saken att göra. Det var det första året SD fanns i stan och ND har aldrig funnits i Trollhättan. Du verkar mer förvirrad än försöker säga något...

Sd-väljare sa...

Så som det stod förut var mycket svepande och pekade ut alla sverigedemokrat, och nationaldemokrater, som rötägg, vilket fick mig att reagera. Men du har ändra det nu. Okej, du vill alltså inte diskutera sd:s politik, men samtidigt kallar du den för rutten? Hur får du ihop det? Det är som att säga "du är en idiot, men jag vill inte diskutera det". För det första skiljer sig sd och nd från varandra ganska mycket och har inte med varandra att göra. Det är tråkigt och felaktigt att nämna partierna i samma andetag och blanda ihop dem på så vis.

För det andra bildades nd först 2001, så om du bodde i Trollhättan fram till 1993 kan du omöjligen ha hört dem där. Dock är det riktigt att sd har funnits i Trollhättan tidigare och numera mer eller mindre försvunnit. Dock har ju kommunens och stadens invandrarproblem bara förvärrats, och senast uppmärksammades det ju till och med i riksmedier att ett äldreboende var hårt utsatt av kriminella invandrargäng. Nåväl.

För det tredje är det fullt möjligt att du och många andra tyvärr har en negativ uppfattning om sd utifrån tidigare sympatisörer, som i många fall helt enkelt var olämpliga och inte höll måttet. Det förstår jag, och det finns kanske inte så mycket att göra åt det. Men om vi ser på dagens sd och de personer som finns med idag är det ingen som fanns med på den tiden, och det är mer "vanligt folk" med idag än då. Vad enskilda personer har sagt vet jag inte, men de som beter sig olämpligt eller har extrema uppfattningar har uteslutits sedan 1995. Den incident som du syftar på vid lastkajen handlade om Nationalsocialistisk Front (NSF), alltså ett nazistiskt parti. Det hade ingenting med sd att göra.

Sd har aldrig fört en rasistisk eller antisemitisk politik och kommer aldrig att göra det. Tyvärr har det funnits ett fåtal olämpliga företrädare som har haft sådana åsikter eller som uttryckt sådant. Det är ingenting som sd förnekar, men det är också något som något tar mycket kraftigt avstånd från, vilket man även gjorde på den tiden i princip, och anser hör till det förflutna. Om man ser på sd:s fåtal av olämpliga företrädare kan man jämföra det med riksdagspartierna. Det är till exempel inte sd som samarbetade med nazister, startade världens första rasbiologiska institut eller som tvångssteriliserade människor ända in på sena 1970-talet. Och jag har inte sött på några rasistiska eller antisemitiska uttalanden bland sd-bloggare. Tvärtom är sd ett mycket Israelvänligt. Nd har jag ingen uppfattning om och bryr mig inte heller om.

Nåväl, kortfattat vill jag bara säga att sd är ett nytt parti och inte det parti som du såg eller hörde talas om i Trollhättan i början av 1990-talet. Och ser man till sd:s invandringspolitik är det bara samma invandringspolitik som Finland har eller som de danska socialdemokraterna har. Vad är det som är så fel med det? Vet du om att det finns många invandrare i och som röstar på sd?

BéatriceBeaBeata sa...

Som jag skrev så har jag inte tid att läsa in mig på partiprogrammen (lite felstavat innan) just nu för att bemöta argument för argument.

Bara för att jag flyttade från THN 1993 behöver ju inte betyda att jag inte har kontakt med den stan längre. SD-sympatisörer var en av anledningarna till att jag flyttade så pass långt bort som jag gjorde. Jag tror dock knappast att grundinställningen i politiken har ändras radikalt sen jag senast läste på en del (vilket inte var så längesedan).

Mitt inlägg handlade inte om ert parti och er politik, det blev ett exempel och jag förstår att ni vill att jag skall utveckla och någon dag kanske jag hittar lite tid till det. Men just nu får ni helt enkelt stå ut med att jag inte tycker som er och anser att stora delar av er politik är helt rutten.

BéatriceBeaBeata sa...

Jag skrev inte att jag inte vill diskutera, bara att jag inte har tid just nu. Att SD/ND är två olika partier vet jag men det är likväl 2 partier jag inte tycker om (jag riktiade inte mitt blogginlägg till er heller men som alltid ser ni en möjlighet att få synas om än i en yttepytteblogg osm läses om ca 30 pers regelbundet).

Och visst det var NFS som höll kajdemonstrationen men mig veterligen var det en hel del av de jag känner som stod med där som senare var med och röstade på SD i kommunalval. Huruvida de alla var med i SD och politiskt aktiva vet jag inte. Men flera av dem var det (och jag kände flera av dem, delar av mitt paintball-lag bla).

Som jag skrev i kommentar innan så betyder inte min flytt 120 mil att jag efter det inte varit i THN, min familj bor fortfarande kvar där nere.

Jag tycker varken om Finlands eller Danmarks flyktingpolitik. Jag står helt enkelt för andra värden än de och det är vi rätt många som gör.

Som sagt någon dag jag har lite tid över kan jag ta mig igenom ert material igen och bemöta det jag tycker är galet. Men det blir inte idag och inte i veckan heller för då är jag ensam med barnen.

Men visst det kan ju ha skett en smärre revolution inom ert parti som jag missat men jag tror knappast att vi ens är i närheten av samma syn på lika rättigheter mm. Men eftersom jag tror på demokrati så har ni ju precis lika rätt att framföra er åsikt som jag har att framföra min. Men båda har vi oxå rätt att påpeka att vi tycker den andra har fel.

Tyvärr har jag rätt dålig erfarenhet av att diskutera med SD-folk men det var ju senast för 2 år sedan eller nåt sånt.

Sd-väljare sa...

Själv tycker jag att det är ganska ruttet att kalla något för ruttet utan att ange ett endaste argument för detta. Det är fegt och ynkligt i mina ögon. Du flyttade alltså på grund av sd:are, som i själva verket verkar ha varit NSF:are? Jaha, okej. Och att det smälldes upp en stor fullskalig moské i Trollhättan och att staden har invaderats av kriminella invandrargäng störde dig tydligen inte. Det vore nog nyttigt för dig att återvända någon gång till Trollhättan och resten av södra Sverige för att se exakt vilken bananrepublik som väntar även er där uppe i Boden. Fast ni har ju redan fått en föraning:

http://www.nsd.se/nyheter/boden/artikel.aspx?ArticleId=4126671

BéatriceBeaBeata sa...

SD-väljare: Det är just svar som ditt som gör att jag drar mig att debattera. Ibland har man inte tid och man vill inte utveckla något som inte hade med saken direkt att göra (i själva blogginlägget).

En av anledningarna till att jag flyttade var att jag fick höra hot av den mindre trevliga sorter av folk som var medlemmar i SD (för mina egna åsikter) och ja de personernas åsikter har färgat min syn på SDs politik.

Vad har NSD-artikeln med min syn på SDs politik att göra?

Som svar på din fråga nej det stör mig inte att det finns en moské i Trollhättan, en av mina klasskamraters pappa var iman i mosken när jag gick i högstadiet. Moskén stör mig lika lite som att det finns en Pingstkyrka, Svenska kyrkan-kyrkor, Rikets sal mm. Jag är för mångfald och fritt val av religion. Vad gäller våld så är jag lika emot det oavsett vem som begår det. Jag skulle kunna räkna upp hur många brott som helst som begåtts av svenskar (och då syftar jag inte på invandrare som fått svenskt medborgarskap). Men i mina ögon har det inget med saken att göra vilken ursprungsnationalitet man har.

Det jag ville säga i mitt blogginlägg att döma ut alla bloggare som rasister/idiotar bara för att BR läst 1 kommentar i en blogg är lika idiotiskt som att dömma ut alla sveriges politiska partier/politiker utifrån att ha lyssnat på argument från företrädare för 2 partier som jag personligen anser inte hör hemma i svenska riksdagen (något många i Sverige verkar hålla med om).

Jag kommer inte hur mycket det än gnälls här gå i politisk diskussion med er nu för det var inte det mitt blogginlägg handlade om. Den diskussionen kaan vi föra en dag när jag hittar något ni skriver som jag tycker är åt fanders, när jag får för mig att skriva ett blogginlägg där jag bemöter era förslag eller när ni kampanjar på stan.

Fram tills dess kan ni ju slipa på argumenten som bevisar att ni anser att alla människor är lika mycket värda oavsett var man kommer ifrån, personlig historia, sexuell läggning, civilstånd mm. (Obs läs nu inte detta som att jag anser att ni inte står för det, jag ber er bara slipa på argumenten så ni kan övertyga mig att ni verkligen står för det).

Hade jag vetat att SD-anhängare var så stingsliga och inte klarade av att man inte tycker om dem så hade jag valt ett annat exempel.

Antiism sa...

Bea, jag bor även jag i Boden. Och jag kan säga dig att ni norrlänningar har inte en uns om hur situationen är tex i Skåne och andra delar utav sydligaste delen utav landet. För att ge dig en hint så kan jag säga dig att Bodens hela kommun har 75 personer mer i befolkning än Landskrona...i Bodens kommun bodde det 2006 823 invandrare och utav dessa var 471 st finländare...jämför detta med Landskrona som hade 2006 mer än 6000 invandrare i huvudsak ifrån kosovo och mellanöstern. Samma år hade Boden strax över 24 miljoner+ i kommunkassan efter alla utgifter och inkomster var räknade...jämför detta med Landskrona som hade endast 1 miljon+!!! En sak är säker och det är att hade "frasses" legat i Landskrona så hade du inte kunnat gå dit pga ditt etniska svenska ursprung, tyvärr är sanningen så. Själv brukar jag reta mig på er norrlänningar ibland och önskar att även då att en stad som Boden tvingas ta emot i sydliga förhållande så många som 6-8000 invandrare för att bli jämbördig med valfri skånsk eller sydsvensk stad i samma storlek! Sen kan vi se hur kul det blir här uppe...vet vilka rubriker det var för nåt år sedan när ett tidningsbud blev våldtagen utav en somal...f´låt svensk...det var den största händelsen någonsin här i Boden sedan början på 1900 talet då självaste Lenin besökte staden haha..

Visst har man det senaste året ökat invandrarantalet med ca 300% i kommunen...men likväl så har tex enbart en liten ynklig kommun som Hultsfred i Småland mer än 3ggr så många invandrare bara för att ta ett exempel. Många Bodensare gnäller över hur Jakobsgatan och Sveafältet idag har många invandrare....ändå ser dessa två områden ut som vilket område som helst i södra Sverige där man kallar dessa för mer eller mindre som etniskt svenska!!! Tänk på det innan du yttrar dig så kraftigt när du sitter här uppe i denna norrländska skyddade verkstad.

Förövrigt har jag lyckats öka SD sympatitörerna ifrån nästan noll till ett resultat som kommer ge ett kraftigt eko i NSD efter valet 2010....och varje dag så får SD nya sympatisörer här i Stan. Socialdemokraterna häruppe är rätt så fula utav sig....själv känner jag flertalet personligen likaså de inom vänsterpartiet. På Prästholmen rev man flertalet hus som invandrare bodde i innan...en ide som man fick utav sossarna i Luleå, har man inga bostäder så kan man ju hävda att vi inte kanta emot invandrare var iden från socialdemokraterna...något som fru Ståhlnacke (s) i Luleå själv erkände till sist. Vänsterpartiet i Boden styrs bla utav en person som flertalet ggr suttit i fängelse både för narkotika och minst 2 ggr för kvinnomisshandel...inga namn nämda inget ont gjort!

Nej Bea...åk ner till Rosengård...Lindängen...Landskrona...Helsingborg...Hultsfred...Linköping osv osv osv...så får du en ny syn på det "nya" Sverige och dess mångkulturella inslag...föressten..hur ska ni norrlänningar kunna dra sams med mellanösternbor som nu kräver att Bodens kommun skall bygga en kommunalt finansierad moske? Taofuik kräver ju det så han kan gå ifrån jobbet 5 ggr per dag och be :-)

Hur ni ska kunna tackla detta när ni inte kan hantera samefrågan som varit erant dilemma i 350 år är en gåta för mig som är ifrån södra sverige. Så många rasistiska utspel som jag hör dagligen ifrån både sossar och vänsterpartister här uppe har jag aldrig någonsin hört utav en Sverigedemokrat...och jag känner många många många Sverigedeokrater från Landskrona till gällivare *lol*

mvh Antiism

BéatriceBeaBeata sa...

Antiism: om du hade orkat läsa kommentarerna här hade du sett att jag är uppvuxen på Kronogården i Trollhättan. Flyttade till Norrbotten 1993 (så jag känner mig inte direkt jätteinsatt i Samefrågan fast det borde vara hela Sveriges angelägenhet). Jag har all min släkt kvar där nere så jag vet mycket väl hur det ser ut i kulturellt blandade områden men likväl står jag fast vid att jag inte sympatiserar det minsta med SDs politik och det är inte bara deras invandrarpolitik jag vänder mig emot utan även deras syn på ex. adoptioner av samkönade par mm.

Detta blogginlägg stängs nu för fler kommentarer eftersom ingen verkar ett smack intresserad av att kommentera det inlägget faktiskt handlade om.