20 november 2008

Synd att TV är inblandat

Ida skickade mig detta med tanke på att jag ofta brukar efterlysa Dr House som i inlägg som detta:
Du får gå till house!
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article3811824.ab
Önskar att jag kunde få en diagnos på min anemi utan att blanda in TV, vill inte vara med i TV.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller fullkomligt med, om jag hade en sjukdom som jag skulle vilja diagnosera skulle jag absolut inte vilja vara med i TV. Inte ens om jag fick pengar för det.

Key sa...

"Synd att TV är inblandat"

Ja, speciellt TV3

olga sa...

Ja, sjukvårds system i Svärige befinner sig på så låg och slarvig nivå att utan tv-cirkus finns ingen chans att få diagnos, behandling och rehabilitering i rimliga normer enligt Patientslagen osv. Jag själv är sjukskrivna över 3 år, besökte sitt hemland Ryssland för att få diagnos, men svenska läkare med sin sv. läkarlegitimation tyvärr ”vet ingenting”.
Det uppstår situation på gräns med absurd: en läkare frågade hur man skriver på svenska ”Systematiskt skleros”, annan reumatolog skrev att uteslutas ”Mb. Dercum (alt. udipositas dolorosa) pga pat är inte fet”, husläkare förklarar att ” RF<15 IE/ml betyder att alla alvarliga och bl.a. reumatologiska sjukdomar uteslutas”, annan påstår att ”man inte kan vara multisjuk innan 60 år ålder”, läkare på SöS säger att ”Interstitiell cystit är ovanlig för att misstänka den”osv.
När blev jag arg och ge dem råd att ”läsa medicinska böcker”, blev de arga och skickar mig till en psykiater med populärt ”svensk” diagnos ”maskerad depression m somatisering”. Allt det låtar som en komedi om det inte skulle vara så ett livsdrama… Jag står i kö till tre operation (akut flebit, tromboflebit och icke fungerande leder) och kirurger gång på gång vägrar operera mig utan en tydlig diagnos för mina besvär av en läkare med sv. legitimation… Inte konstigt att Sverige är sämst i Europa att ställa rätt diagnos på så kallade ”ovanliga sjukdomar”, ju hela sjukvårdsystem (och läkarutbildning) inriktad på bara ”folksjukdomar”.
”Diagnos: Okänd” sa i sin reklam att ”det krävs engagemang, tid, kunskap och fokus”. Ja, vill jag säga, men en patient måste ha rått att kunna få diagnos, behandling och rehabilitering oberoende av sin deltagande i tv-cirkus. Det kan kännas lidande och kränkande för många!
olga köhn

Key sa...

Jaa, du Olga. Vi skulle behöva en Dr House i det här landet.

Om du inte vet vem Dr. House är kan jag säga att det är populär TV-serie där House är en mästare på att ställa diagnoser. Men retar gallfeber på sina medarbetare.