22 november 2008

Vissa människor är för korkade för sitt eget bästa

Idag var jag och Anders och såg bröderna Coens senaste Burn After Reading. Filmens tagline "Intelligence is relative" är passande. Vi får följa en mängd oerhört korkade människor vars liv binds samman av sex och en CD-skiva med delar av en fd CIA-agents memoarer på.

Flera av rollerna är specialskrivna för skådespelarna och det märks för de kommer till sin rätt här och spelar sina korkade roller väldigt bra. Brad Pitt spelar den veke och otroligt virrige personliga tränaren Chad (som DN säger i sin recension, han skulle nog kunna gå vilse på en trappmaskin), John Malkovich passar utmärkt som den ständigt fulla CIA-agenten Cox som nästan bara har en replik som upprepar ofta "Fuck" men jag skrattar lika mycket varje gång, vilket mimspel, han är bara för skön. George Clooney spelar givetvis casanovan Harry som varken är trogen mot frun eller älskarinnan. Tilda Swinton är bra som isdrottningen som försöker tina upp lite i Harrys famn då och då där även Linda spelad av Frances McDormand får komma till (nä inga trekanter, de är i famnen vid olika tillfällen). Linda som hatar sig själv men är dyrkad av sin chef utan att fatta det.

Det tar ett bra tag innan filmen tar sig, man får följa varje individ för sig själv hur Cox lämnar CIA och drömmer om att få skriva sina memoarer och röra om i grytan, Linda drömmer om att få pengar till en skönhetsoperation i 4 steg som skall göra henne representabel så hon slipper gå ensam genom resten av livet. Harry som svetsar hemliga presenter till frun (som han innerst inne älskar) i källaren när han inte är ute på nätet och dejtar eller träffar sin älskarinna. Tillslut fattar man hur de hänger ihop allihopa och man undrar vem fasiken det är som följer efter dem i bilar hela tiden. Är verkligen Linda och Chad något stort på spåren när de får tag på en hemlig CD på gymmet, kommer Lindas dröm gå i uppfyllelse? Vad är det Harry pysslar med i källaren?

I ett virrvarr av händelser benas det upp men man får ändå inte riktigt ihop allt tycker jag, mycket av det roliga i filmen är individuella prestationer. Skratten sitter där men som helhet är det inte en "måste se film". Men Pitts Chad som verkligen är totalt clueless men försöker spela så smart och världsvan är rolig.

Men som en CIA-agent säger mot slutet “What have we learned from this? Anything? If we have I don't know what it is.” Lite så kändes hela filmen. Nöje för stunden men inte mycket mer än så.

Filmen får 3 svaga fuck i ett kluster i betyg.

Ps. Inte ens Brad Pitt är snygg i cykelhjälm, men hans användning av den kanske kan få fler att fatta att man behöver skydda sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: