20 november 2008

På Frasses har de hon-, han- och hen-leksaker

Barnen ville ha middag på Frasses igår efter skoinköp till Herman. Jag gick med på det för det var ett lätt sätt att slippa stressa hem och laga middag, något jag gärna slipper när jag mår illa (mensvärk är inte att leka med).

Inne på Frasses stod en kvinna och beställde 3 Barnboxar. Biträdet frågade om det var till pojkar ellre flickor, 2 pojkar och 1 flicka var svaret. 2 grå saker (kan ha varit något transformersaktigt) och en rosa sak med något som såg ut att vara ett pysselkit togs fram.

Jag och Herman (iförd orange jacka och vit mössa som det långa ljusa håret stack fram ur) stod vid kassan och beställde. Vincent tog ett Frassemål men Herman ville ha en Barnbox. Hon frågade inte oss vilket kön det var till. Jag sa till Herman "Herman gå och sätt dig borta vid Vincent" (hon borde ha hör namnet) vilket han gjorde och klädde av sig jacka och mössa, han hade på sig en grön Gneismunkjacka och såg plötsligt mycket pojkigare ut. Jag betalade och satte mig vid bordet för att vänta på maten. Såg hur biträdet sneglade bort mot oss flera gånger innan hon stoppade ner leksaken i Hermans påse. bakom oss hade det stått en familj med 2 rosaklädda, kjolsprydda, långhåriga flickor och en svartklädd kille med fotbollsmössa. De fick heller inga frågor om kön och tjejerna fick pysselkit och killarna den där grå plastgrejen.

Vi hämtade vår mat och jag var nyfiken på vad hon hade tagit för beslut om Herman. Lite besviket fiskade han upp en nyckelring med en grå mus på. Tydligen den grej de ger om de inte kan bestämma kön. Hade det varit så hemskt att ge en kille ett pysselkit eller en tjej en grå plastleksak? Herman hade blivit glad över vilket som, mest glad över pysselkit tror jag för han älskar att pyssla.

Jag blir beklämd, hur fasiken skall vi få barnen att inse att det är ok att leka med det man vill om inte ens vuxna kan se förbi könstillhörigheten.

En annan som låtit sina barn vara de de vill vara är Mymlan som skriver ett bra inlägg här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

mymlan sa...

Jag blir bara så trött.
Ibland känns det som om allt är statiskt och alltid kommer att vara det...

Anna sa...

Ja, beklämmande är vad det är... :( Min snart-6-åring har nu iom skolstarten börjat bry sig väldigt om vad han ska ha på sig och inte. Är det minsta blomma på går det fetbort. Det kommer nånstans ifrån, men inte är det hemifrån i hans fall. Sorgligt att de känner att de måste anpassa sig efter mallen så tidigt!

Niklas sa...

Det där är ju bara sjukt. Att det ska vara så stort behov att hela tiden kategorisera människor efter kön :/