08 november 2008

Stackars Eduard

Igår kväll satt jag och sambon och såg på Gothika på TV3. Hade absolut inga förväntningar på filmen alls. tv.nu gav den 2+ och på IMDb har den 5,7 (och allt under 6 brukar vara mindre bra). Den var väldigt förutsägbar, sambon sa ganska tidigt i filmen "hur tror du det går" eller något sådant och jag sa att jag försöker att inte sitta och gissa allt för mycket för det kan förstöra en film helt. Men i denna behövde man inte gissa vad som gjorde vad. Det var övertydligt emellanåt så man får inte förvänta sig en mystisk film full av överaskningar och vändningar.

Men de hade lyckats bra med hoppa-till-momenten och varje gång det var något som ploppade fram och man skulle bli skrämd så trasslade jag in min hand i Eduards päls. Stackars katt, han tittade lika förvånat på mig varje gång. Gillade även fotot i filmen, färgerna inne på mentalsjukhuset var verkligen deprimerande och grå man kände hur det osade desperation och uppgivenhet på samma gång. Specialeffekterna hade de lyckats bra med och tempot i filmen, den tappar inte i spänning.

Halle Berry som spelar huvudrollskaraktären Miranda gör ett hyfsat jobb, men hon ser mer livrädd ut än någon som ger sig fan på att lösa hur sjutton hon den framgångsrika psykiatikern Miranda Grey helt plötsligt hittar sig själv inspärrad i ett observationsrum på kliniken hon jobbar på. Varför tror alla att hon är galen? Kanske för att hon ser galen ut hela tiden ;-) Miranda blir anklagad för mordet på sin man, men hon har själv inget minne av händelsen. Det sista hon minns är flickan hon försökte låta bli att köra på och avåkningen av vägen.

Penelope Cruz gör en liten roll i filmen, man kan nog lätt tycka att vad tillförde hon mer än ett känt namn i rollistan men jag tycker hon spelar den förtvivlade missförstådda mentalpatienten mycket bra, hon ser så sårbar ut, så bräcklig och visst för även hennes roll filmen framåt. Robert Downey Jr. spelar sin roll hyfsat, men mest snygg att se på :-)

Har du tråkigt en kväll kan du se den och förhoppningsvis hoppa till lite men hur allt nystats upp och hur det kommer att sluta vet du ganska tidigt.

Filmen får 2 psykofarmakatatabletter i betyg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: