28 november 2008

Hur mycket av dit liv vill du ha Googlifierat?

Anders skickade mig en länk till Google Health med orden "Nu vill de ha våra medicinska journaler också". För en sådan som mig som varit hos en drös läkare på olika vårdinrättningar vore det ju lysande att kunna ha mina journaler lagrade tillgängliga för mig själv och så att jag kan dela ut dem till nästa läkare eller skriva ut och ta med. Idag får jag dra min anemihistoria gång på gång eller själv administrera så att journaler flyttas mellan ex. Hermelinen (privatvård) och vårdcentralen/sjukhuset. Med all info tillgänglig för mig själv skulle jag mer kunna leka medicinsk detektiv, korrelera värden mm. för det har hänt ibland att jag varit mer påläst om olika värden än läkare jag träffat.

Men samtidigt känns det lite läskigt att lagra så privat information som mina läkarjournaler online. Nu finns det väl inte direkt något hemligt i just mina journaler jag är rätt öppen med min knasiga anemi och vad jag får genomgå för att få den utredd men andra kanske har mer känsliga sjukdomar/problem. Skall verkligen allt om oss lagras i "molnet"? Hur mycket är vi beredda att ge Google om oss själva. Vi har mailen där, bloggen, kuskapen (knol), kanske familjealbumet, RSS-feed, kalender, hälsojournaler, dokument (så som budget mm). Vad händer om Google skulle säljas, gå omkull hur mycket av ditt liv försvinner/hamnar i någon annans händer?

Nyfiken på Google Health, i Wikipedia kan man läsa mer om tjänsten. Än så länge verkar all integration med medicinsystem vara för USA bara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

(Bild från Stock.xchng)

Inga kommentarer: