11 november 2008

Funderingar i IPRED-tider

Läste tidigare idag i Aftonbladet om bublandet kring IPRED och fick lite egna funderingar när jag satt och läste på Covenants webbplats.
Många artister är extremt måna över att ha all kontroll över sitt material så då blir man glad när man läser sånt här (från Covenants nyhetssida):
If anyone had some live footage from our massive show at the Wave Gotik Treffen in Leipzig please upload it at YouTube and send us a message and a link at our guestbook. Engrave those moments on the net for us all so that they wont be lost like tears in rain.
Jean Michel Jarre är en annan som ser relationen med publiken som ett mervärde. Så här skriver han i sin blogg:

It seems videos of the tour keep getting removed from YouTube. I just sent them a note:

I, Jean Michel Jarre, hereby authorise anyone to broadcast on Youtube any videos filmed during my concerts on " Oxygene in concert" tour, as long as it is a fair excerpt with the right credits which has been the case so far.
I certify that the only person able to allow or forbid these videos on Youtube is myself, being the composer of all the music, being the sole producer of the live audio and visual version, the performer and the co-publisher. I think these videos are a fair tribute to my work and contribute in a positive way to the exposure of my music.
Yours truly,
Jean Michel Jarre
När det gäller nerladdning av material så är det något som extremt sällan förekommer i mitt fall. Det finns tillfällen då även jag laddar ner musik piratvägen. Det är när jag en gång redan har köpt musiken, ex. har den på vinyl. Ibland tipsar någon mig om en låt, den finns inte på last.fm eller Spotify då kan jag ta emot låten från den som tyckte jag skulle lyssna eller så tankar jag ner den. Gillar jag den inte raderas den, gillar jag låten ser jag till att skaffa den på laglig väg. En gång i tiden slängde Nogge så gott som all Kent och massa Winnerbäck i en katalog på min dator på jobbet. Jag hade lätt kunnat behålla de filerna och lyssna hur mycket jag ville och det gjorde jag oxå men det står även en hel drös Kentskivor osprättade i min skivhylla hemma. Är det då så hemskt att jag väljer den enkla vägen och lyssnar på just de filer som Nogge rippade?

Lite intressant är det att läsa på Kulturbloggen att AC/DCs senaste skiva snabb gick upp i försäljningstoppen trots att den fanns att ladda ner innan den kommit ut. Är det för att AC/DCs lyssnare är gamla stofiler som inte vet hur man tankar hem olagligt material. Skulle det sålts fler skivor än vad det gjordes om den inte funnits för nerladdning? Det är svårt att veta.

Ge oss som gärna lyssar på annan musik än den som skvalar i RIX FM hela dagarna en bra möjlighet att enkelt provlyssna så skulle vi slippa vara olagliga när vi vill veta om det är värt att lägga ut pengarna på en ny skiva.

En annan aspekt på det hela är att vi allt mer umgås digitalt, förr träffades man och någon hade köpt en ny skiva man lyssnade till. Gillade man det gick man och köpte skivan. Idag begår man ett lagbrott om man skickar en fil med en låt till kompisen som man chattar med. Tjänster som Spotify, last.fm och My Space mfl är till stor hjälp för medlyssnande/provlyssnande och allt fler artister lägger upp smakprov på nätet men det är ändå så att man nästan måste vara olaglig för att kunna avgöra om en skiva/låt är värd att köpa.

Med filmer är det väl lite svårare för mig att komma med samma argument, en film ser man ju oftast bara en gång. Jag gillade thepiratecity.org för den gjorde att jag slapp vara olaglig men det kändes ändå inte ok att kika på filmerna innerst inne så det har inte blivit någon mer är Sex and the City. Att ladda hem de 2 missade avsnitten av True Blood bröt dock inte mot min egen moral, de visas på TV men på tider som inte passar mig alls, jag väljer då att plocka hem materialet en annan väg för att få det på en tid som passar mig. Jag hade förvisso kunnat spela in det på något vis men just nu har jag inte teknik för det hemma. Saw V som jag vill se finns att se på thepiratecity.org och jag och Nogge hade kunnat välja att de den därifrån eller tanka hem den från lämpligt ställe men vi väljer att gå på bio för att få se den i närtid. Det känns bäst så.

Jag vet att många laddar ner musik och film och aldrig betalar för sig och enligt mig är det åt fanders men att skivbolagen skall få jaga folk själva på det sätt som föreslås är helt absurt. För mer läsning om IPRED så har beta alfa samlat lite länkar och Josh målar upp skräckscenario.

Jag är ingen ängel själv, se ovan och jag brukar inte försvara olaglig fildelning och det gör jag inte här heller det jag vänder mig emot är de scenario som målas upp av de som satt sig in i vad IPRED innebär.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

IPred är fan hemskt! usch o tvi!


http://formatc.se