13 februari 2009

Man lär sig något nytt varje vecka - 1

365 saker du kan göra tipsade de för några dagar sedan om att man skulle faktiskt ta reda på sådant man inte förtår. Skriv ner ord du stöter på och slå upp dem.

Jag är inte så organiserad att jag kan hålla reda på en anteckningsbok så jag försöker spara det i huvudet eller klottrar ner det i mobilen eller påbörjar en bloggpost som sparas som utkast.

Denna vecka har jagi alla fall lärt mig 2 språkrelaterade saker:

oomkullrunkelig, ordet dök upp som ett av de ord Morris skulle nämna enligt bubblan på BloggyDaytona Session Vol. 2. Jag hade aldrig hört/läst ordet förut men anade dess betydelse men för att vara säker kollade jag upp saken.

Snor texten från Backend Media som hade en så fin förklaring:
"Påstående som inte kan bestridas eller motbevisas. “Han har en oomkullrunkelig logik.”

Den här klassikern till ord kommer som du säkert kan lista ut från orden runka och omkull. Runka betyder, förutom att onanera, att långsamt skaka eller vaja av och an. Omkull är att dra ned något till marken eller golvet. Genom att sätta bokstaven o framför har vi en negation, det vill säga ett tvärt om-ord. Det var en oomkullrunkelig förklaring.

Runka betydde förr att skaka på huvudet. “Runka på huvudet.”

Även om det är ett gammalt ord har det i dagens ordalag sannerligen en skämtsam närvaro. Dubbla o i början och fem stavelser gör ordet väldigt unikt.
"

Det är skillnad mellan juste/just och schyst/sjyst har nog alltid tagit dem som samma ord men se det hävdar Mymlan att så är inte fallet. Var tvungen att gräva lite i det och kom fram till detta ifrån min SAOL :
just riktig, som sig bör, oklanderlig, korrekt
schyst korrekt, rättvis; bra, hygglig jmf. just

Ingen direkt distinktion där så jag Googlar lite och hamnar hos DN som skriver:
"Det finns en liten betydelsenyans mellan schyst/sjyst och juste: Schyst betonar mera hyggligheten, juste rättvisan. En schyst lärare kan vara trevligare än en juste domare."

Så i skrift finns det alltså en skillnad men hur gör man den skillnaden i tal?


Vad har du lärt dig denna vecka?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha - great minds think alike!

Men hallå - schysst stavas väl ändå med två S??

:o)

Béatrice Karjalainen sa...

@Jenny Kolla DN-länken ovan där står det "Däremot har ordlistan inte med schysst, och det på goda grunder. Vi har inte dubbelskrivning av s före t annat än när t läggs till grundformen, som i viss _ visst, kyssa _ kysst. Men vi skriver tyst, byst, hast, kast, mest, bäst, häst, pest, moster, plåster."