Dagen började sedan med en Twitterdiskussion om varför det är så få kvinnor i IT-branschen* (och måste alla jobba där, IT finns ju ute i företagen också). Den började förvisso innan läggdags igår. Starten var att IIS släppte en rapport om Unga kvinnor och IT (Undersökningen är gjord av Insight Intelligence på uppdrag av IIS, Unionen, Centric och Ericsson) och TV 4 gjorde en intervju med @donnahanafi om varför det är så få kvinnor. Jag kan reagera på att man ena stunden vill påpeka att det inte är skillnad mellan män och kvinnor men sen säger man som i reportaget att vår produkter skall tilltala både män och kvinnor och då måste båda delarna vara med och utveckla för att få båda perspektiven. Men om det inte är någon skillnad vad är det då för olika perspektiv. Vad kan jag som kvinna som har typiska "manliga" intressen, tankebanor osv tillföra i så fall? Jag får sällan ihop den där bilden.
@pauspling skrev ett tweet om främsta orsakerna till varför unga kvinnor väljer bort IT. Det var det jag såg först och började fundera. 51 % svarade att det inte passade deras personlighet. Undra hur många av männen som anser att ett jobb inom IT inte passar deras personlighet? Men man verkar inte ha ställt några kontrollfrågor för att se om det är typiska "kvinnliga svar". 15 % svarade att de kunde tänka sig att jobba inom IT, hur många är det jämfört med männen. Alla kan ju inte jobba inom IT eller vara intresserade. Självklart tycker jag att alla som har ett intresse skall våga och kunna utforska det och inte bli hindrade i fastställda normer om vad män och kvinnor skall/bör göra och det är där man måste jobba. Vad är det som stoppar vissa människor? Vi kvinnor som är i branschen vad fick oss att strunta i sådant och köra på?
Hur skulle svaren se ut om man frågar kvinnor samma sak när det gäller exempelvis vårdyrket? Varför man inte väljer det är det också en personlighetsfråga? Vad skulle män svara? Undersökningen väcker en rad frågor hos mig.
I summeringen kan man läsa:
Ur Unga kvinnor och IT |
Men vad säger graferna egentligen?
Undra hur den här kurvan skulle se ut i ex läraryrket eller ett omsorgsyrke.
Rent allmänt så tycker jag alla verkar ha rankat sig själva väldigt lågt inom det mesta. De som svarat skulle då inte passa in på min bild av exempelvis en person inom ett vårdbolag heller. Jag skulle säga att följande egenskaper är viktiga för det (egentligen är det väl alla eftersom vårdyrket är minst lika brett som jobba i IT-branschen som tydligen innefattar alla roller på ett IT-bolag och på företag som har IT-verksamhet av något slag enligt studien):
- Lätt att fatta beslut (du kan inte tveka med en döende patient framför dig)
- Teknisk kunnig (du måste ex veta hur man stoppar in en spruta i en arm på bästa sätt)
- Hög toleransnivå
- Tålmodig
- Matematisk förmåga (räkna medicindoser är inte plättlätt)
- Praktisk
- Omsorgsfull
- Ledaregenskaper
- Lyhörd för andras behov
- Serviceinriktad
- Omhändertagande
- Problemlösande
- Lyssnande
- Kreativ
- Förmåga att anpassa sig
- Självständig
- Noggrann
- Pålitlig
Jag kursiverade de områden jag tror att forskningen brukar klassa som kvinnliga (jag tar gärna emot rättning här, har inte tagit mig tiden att exakt läsa på) Om vi då tittar på hur de unga kvinnorna rankat sig själva inom detta. Det enda de är är tydligen Ambitiösa det är hela 41 %. Inte ens en fjärdedel anser sig vara Omhändertagande och Toleransnivå verkar vara en väldigt ovanlig förmåga och de verkar inte speciellt Serviceintriktade heller. Kan någon se vad dessa unga kvinnor egentligen skulle passa som om man tittar på dem som grupp. Går vi på det som i alla fall en tredjedel klassar sig som (man verkar ju titta på kollektivet i denna undersökning och inte på individerna) så har vi ambitiösa, pålitliga, noggranna, självständiga och hjälpsamma personer, vad får man får jobb då? Så vad får ändå så många kvinnor att välja ett yrke inom ett omsorgsyrke när det så uppenbarligen inte verkar passa deras personlighet?
Ur Unga kvinnor och IT |
Visst verkar de ha en skev bild av vad man gör inom IT-yrket, där har rapporten en poäng att man skall nog inte prata om IT-branschen, då tänker sig personer ett jobb som ren IT-konsult men IT kan ju vara så sjukt mycket mer. Att jobba med IT på ett "vanligt" bolag verkar vara mer attraktivt. Sen har vi ju alla dessa kvinnor som jobbar i IT-branchen men som inte håller på med IT alls (mer än som användare) exempelvis på mitt jobb har vi marknads/eventprojektledare, marknadsförare, controllers, ekonomer, sekreterare, koordinatorer osv som aldrig kommer i kontakt med det som jag klassar som IT-arbete. Men likväl jobbar de i IT-branschen och drar upp statistiken på antal kvinnor i bolaget/branschen. Däremot bidrar de givetvis till en bra mix på företaget. Men det hade ju en manlig ekonom/marknadsförare/controller osv.... också gjort gissar jag för personligheten sitter väl knappast i ens fysiska könsorgan eller? Även om vissa ledare verkar tro att kompetensen sitter där.
En sak i sammanfattningen gör mig beklämd är detta:
Ur Unga kvinnor och IT |
Hur kommer vi med rätta med det? Varför har de inte ett enda förslag utan bara en liten undran? Det är ju med de generationer som ännu inte har hunnit få barn vi måste påverka att få bort polariseringen mellan könen, vem får göra vad. De kan sen påverka sina barn, de kan bli bra vuxna förebilder och exempelvis lärare. Jag tror hela generationer redan är förstörda i detta konstiga tankesätt att kvinnor inte kan göra ditten och män inte kan göra datten och vi som skitit i de konventionerna kommer ses som UFO:n.
En sak som jag också kan uppfatta som mycket irriterande är att man pratar om IT-branschen som grabbig då säger man automatiskt att vi kvinnor som är där är "fel" vi har anpassat oss till männen och de kvinnor som väljer att stå utanför branschen är "rätt" men borde få komma in och vara som de är och vi andra skall anpassa oss så att de passar in. Men jag är som jag är, jag är teknikintresserad nörd, jag pratar faktiskt hellre om nya funktioner i Azure på en fikarast än om recept och blöjor (inte sagt att alla andra pratar om det men när jag jobbade inom vården höll jag på att dö av tristess på fikarasterna) och jag umgås hellre med andra människor som är likadana. De få kvinnor jag umgås med är som mig och skall vi då ändra på oss för att andra kvinnor skall känna sig välkomna.
Däremot finns det ett stort jävla problem och det är att som kvinna är det svårt att bli tagen på allvar, mina kompetens värderas oftast lägre än en mans och det problemet kommer vi inte komma runt förrän den där nästnästa generationen som än så länge är lallande troll på förskolan har växt upp och blivit chefer. De som förstår att snopp och snippa bara är kroppsdelar inte kompetenscentrum. De som aldrig kommer "lilla gumman" någon. Även rapporten verkar säga att hoppet står till de riktigt unga.
Kom att tänka på en sk till gällande att jobba inom IT punkten Ta risker har de nog undervärderat betydelsen av för det är inte helt ovanligt att man får "du får en ganska låg grundlön men om du jobbar bra så får du provision på indragna pengar (såvida du inte måste VABba eller annat sådant där) och vi har optionsprogram så om det går bra kan du få aktier så småningom och det kan ju ge ett fint tillskott i kassan när vi väl går skitbra för att du jobbar ihjäl dig"-erbjudande. Eller att man anställd på en tjänst som konsult med en sådan där semiprovisionsbaserad lön och vips har man hamnat i internt jobb som inte drar in faktiska pengar och så får man bara sin skitgrundlön. Sådana jobb brukar jag tacka nej till hur spännande än jobben är för tyvärr jag är en trygghetsnarkoman som behöver känna att jag kan vara sjuk, kan vara hemma om mitt barn är riktigt dåligt (fast nu är de ju så stora att jag inte får ta VAB längre) och ha en någorlunda stabil ekonomi.
Jag är väldigt nyfiken på hur sjutton man tänkte när man ställde vissa frågor. Som denna. Är inte att utveckla webbplatser programmering eller systemutveckling? Var har de gjort av projektledning, kravinsamling/kravanalys, test, dokumentation? Försäljning kan förvisso vara att arbeta inom IT men det finns säljare som inte vet ett smack om IT och Kommunikation/PR är ju samma sak, träffar ofta kommunikatörer/PR-folk som inte kan ett jota om det vi sysslar med. Nyfiken som annat på vad de där Annat, vad? svarade? 10 personer hade andra förslag tydligen.
Ur Unga kvinnor och IT |
Denna nästa fråga är ytterst märklig. Här skulle jag verkligen vilja veta vad män i motsvarande åldrar svarar.
Är att redigera bilder i ett digitalt bildredigeringsprogram att jämställa med att skapa egna appar när man pratar om använda IT? Sen att bara 37 % anser att de redigerar bilder i ett digitalt bildredigeringsprogram låter sjukt lite faktiskt. Med tanke på andelen smarta telefoner bland dagens unga och den enorma användningen av fotoappar och så lite SOOC-bilder man ser så borde det antalet vara högre, men man vill väl inte erkänna att man lägger på filter på allt ;-) Filmredigering är väl lite samma. Gillar att av 1012 svarande har de lyckats hitta igen 10 st som skapar egna tv- och datorspel och som kodar appar! Det är ju coolt! Särskilt med tanke på att IT-branschen bara har ca 20 % kvinnor enligt rapporten och bara 4 % (dvs ca 40 st av de som svarar) jobbar i IT-branschen att då hitta 10 st spelutvecklare bland dem.
Och Använder HTML borde väl varenda en av dem göra för enligt rapporten så är de utvalda från en webbpanel så uppenbarligen har de då surfat på webben minst 1 gång i sitt liv i alla fall. Och om vi då istälelt tänker på "använder" som i "jag nyttjar för att producera saker" så undrar jag ju varför i hela friden man valt just Java. Varför peka ut ett specifikt språk och varför utan helt referens till vad? Och hur många bygger egna bloggar idag? Visst kan man koda eget tema, modifiera funktioner mm men bygga egna bloggar (och i plural dessutom vad skall de med alla egna bloggar till)? Och varför egna appar, om jag bygger dem till någon annan då? I ett team?
Ur Unga kvinnor och IT |
Och varför är alla frågor så programmeringsinriktade om de vill veta hur man använder IT idag för att etablera om man använder det för att på så sätt bli intresserad, är det bara att hacka kod som är "att jobba med IT" sen i slutändan? Oj då jobbar jag ju inte med IT. Hoppsan, hmm jag kanske får säga att jag jobbar i IT-branschen framöver för jag hackar mest kod på min fritid på jobbet blir det i och för sig ett och annat Powershellscript i brist på tillgängliga Exchangekonsulter men annars fångar jag in krav, skissar på tekniska lösningar, gör arkitekturer för hur lösningar skall byggas upp med tjänster i olika plattformar, svarar på frågor om våra produkter från kunder och tekniker, testar och testleder, projektleder mm mm. Nä men nu ser jag jag skulle ju kunna falla in under jag skapar egna appar till dator, smartphone eller läsplatta för i skapa skulle ju kravbeskrivningar och design kunna falla in faktiskt,. Puh! Fast oftast hamnar jag på backendsidan hmm och det är ju inte egna appar, jag skapar ju dem till andra människor och i ett team med andra smartskallar... får nog fundera på det där lite till alltså.
Men mina vänner som är tekniker då, de som gör allt det där på bilderna i rapporten? De använder ju IT för att skapa kommunikationsmöjligheter för människor (eller för att själv kunna få igång datorn eller ex Skype). Varför frågar man inte om de exempel de själva tar upp i sin avslutande reflektion eller andra saker som de som svarade kan tänkas använda?
Förskolan som administrerar sina löner digitalt, reklambyrån som schemalägger sitt nyhetsutskick genom sitt CRM-verktyg, den statliga myndigheten som hanterar personuppgifter i databaser, den frilansande journalisten som redigerar sin artikel och sparar den i molnet inför publicering et cetera.
Här hade man ju ett ypperligt tillfälle att i frågorna till dessa unga kvinnor lyfta fram mångfacetteringen inom IT, allt jäkla spännande som verkligen kan göra skillnad som vi faktiskt gör (som förvisso deras egna exempel är rätt dåliga på). Jag kan bara ta Viva Omsorg som frigör tid för omsorgspersonal att nyttja med sina brukare istället för dubbelarbete med rapportering, Appva som ser till att gamla får rätt medicinering, logistiksystemet som vi byggt till en kund som ser till att de kör miljöbesparande mm mm... Vi alla använder ju IT varje dag och bakom varenda pryttel och tillämpning sitter det ett gäng människor som producerar sakerna. Att jobba med IT kan vara att vara sjuksköterskan i det team som bygger det nya vårdadministrativa systemet, sitta med domänkunskapen och vara experttestare likväl som den som designar den nya CPU:n i nästa version av Apples telefoner eller teknikern som ser till att en läkare i Australien kan operera i ett hjärta via fjärr i Sverige men att ingen annan kan ta sig igenom brandväggen till systemen och jävlas.
Det är ett galet brett område så koka inte ner det till bara programmering. Visst det vore säkerligen bra om fler kvinnor kodade (det sägs ju att historiskt sett var vi till och med bättre än männen på det). Men se till att alla män och kvinnor får insikten i vad det är vi gör i branschen oavsett om det är på ett IT-företag eller på en utvecklingsavdelning i en organisation.
Och kan jag få en karta tack samt antal respondenter i varje område med tanke på att det dras slutsatser om platser och sägs att studien är landsomfattande. Vad har man för belägg att just dessa geografiska indelningar skulle ha påverkan på intresset kring IT? Varför är det viktigt att särskilja just dessa områden?
Ur Unga kvinnor och IT |
Slutligen vad tänkte de när de bildsatte rapporten, till och med en nörd som jag får ju ångest va mitt val av bransch att se bilderna i rapporten. Vill man locka mer folk till branschen så är kanske inte koppling av patchkablar och petande på strömkablar i en dator de mest säljande? Och så verkar det vara ett obligatorium med stora svarta brillor. Mina är svarta i alla fall. Check!
Med all denna fundering i huvudet skrek jag idag inne hos en kollega. "NU SKITER JAG I DETTA OCH HÖR OM MAX BEHÖVER NÅGRA HAMBURGERVÄNDARE". Jag var så arg, frustrerad, trött, utarbetad och bara spyless på allt. Men jag vet hur avancerad IT Max har, tyvärr.
Kom mig i alla fall iväg hem i hyfsad tid, bara 1 timmes övertid idag för att åka på Vincents fotbollsmatch och sälja fika. Matchen gick uruselt och vädret var ännu sämre. Jag skulle gå ut och gå med sket i det så dagens foto fick bli på hängivna föräldrar sett inifrån fikaluckan där det var varmt men myggigt.
När jag kom hem lyckades jag bränna mig på kokande vatten. Bra dag det här.
På tal om kravlista och IT-jobb så har jag en annan grej som stör mig och det är alla jobb oavsett vad det rör sig om inom it och så står det typ "det är väldigt stor fördel om du kan programmera också för bland måste vi alla hjälpa till". Alltså jag förstår programmering men jag lovar ni vill inte att jag skall programmera, låt mig gör det jag faktiskt är jävligt bra på då kommer inte alla behöva hoppa in och koda sista dagarna för då har jag sett till att kraven är bra ställda, projektet är uppstyrt i tid och testarna vet redan innan vad de skall testa och utvecklarna kan koncentrera sig på att skriva sin kod så att testfall går igenom. Bra va!
*IT-branschen i Sverige består av företag som arbetar med programvaruproduktion, IT- och konsulttjänster, teleoperatörer samt tillverkning, återförsäljning och service av hårdvara. IT-branschen sysselsatte 2013 cirka 189 000 personer med en omsättning kring 379 miljarder. Källa: https://www.almega.se/politik-och-ekonomi/statistik/it-och-telekombranschen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar