04 mars 2009

5 låtar att begravas till

Hos Mymlan kan man läsa att hennes vän Morris vill att hon ska samla listor på begravningsmusik. Det behöver inte vara musik skriven för begravningar, däremot de fem låtar du vill att dina efterlevande ska lyssna till på just din begravning. Kanske en sådan lista säger mer om dig än de tolv låtarna om ditt liv.

Mina 12 låtar var inte så svårt men min begravning är än svårare. Jag är av den övertygelsen att när jag är död, då upphör min rätt att bestämma. Min begravning är inte till för mig, den är till för de efterlevande och deras minne av mig. Men här kommer 5 låtar jag skulle kunna tänka mig gå till sista vilan till. De symboliserar väl mig på var sitt sätt men det är inte säkert att mina anhöriga skulle välja det samma. För mig symboliserar döden den tid jag äntligen kommit till ro, inga mer grubblerier, inget ledset hjärta, ingen ensamhet, ingen sjukdom. Så därför speglar även låtarna det samma plus att jag hoppas att någon kommer ihåg mig i alla fall.

Amazing Grace, instrumental och gärna med säckpipa som i denna. En av de finaste melodierna jag vet. Nynnar på den ganska ofta, den lugnar mig men får mig även väldigt tårögd. Den spelades på min älskade morfars begravning men då på trumpet.

Our Farewell - Within Temptation. Hörde den för första gången rätt nyligen och tänkte, det skulle vara en fin begravningslåt. Vet inte varför det var den första tanke som for genom huvudet när jag hörde den.

Kom ihåg mig - Lars Winnerbäck, den långsamma versionen (fanns tyvärr inte på Winnerbäcks version på Spotify så det fick bli Elin Ruth Sigvardsson). Den sjöngs av en kille som heter Aron på en arbetskamrats begravning och tårarna sprutade, greppade handen på bästa vännen bredvid och såg att hans tårar rann lika mycket. Fram tills dess hade vi klarat oss. Den låten gillar jag i snabba versionen men den får en helt annan innebörd i ett lugnt tempo på begravning. Aron får gärna sjunga på min begravning också. Eller varför inte spela den snabba versionen och liva upp lite?

In the arms of an angel
- Phil Coulter. Instrumental som här. Den påminner mig om vandringar, det lugn jag känner när jag sätter ena foten framför den andra. De som känner mig vet hur jag älskar att gå gå och gå. Finns många liknande låtar men just nu föll jag för denna.

Alone in Kyoto - Air. Instrumental låt jag lyssnar på när jag inte kan sova. Den får mig att slappna av.

Kanske väljer mina anhöriga någon av dem den dag jag går till andra sidan.

Listan (tog med båda versionerna av Kom ihåg mig).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: