04 mars 2009

"Hen" ÄR ett bra ord


Såg att Aftonbladet idag använde "hen" ett ord jag använt här i bloggen och dagligdags i tal istället för att skriva/säga han/hon, hon/han eller när jag skriver/pratar om en person jag inte vet könet på, könet är inte av intresse eller personen har valt att vara en "hen". Fick upp öronen för ordet en gång i bilen när vi lyssnade på ring P1 och en inringare tyckte att det borde införas i svenskan. Finns redan i finskan tydligen men då som "hän". Sen dess har jag använt det här i bloggen när det passat sig. Malin Wollin verkar inte gilla ordet. Hon skriver:
Ska vi inte säga han och hon? Hen? Över min avlidna kvinnokropp med vulva att jag säger hen, höna, till mina barn.
Varför Malin är kön så viktigt att få veta, hur gör vi med de som känner att de inte hör hemma i endera (pga påtvingade könsmönster mm)? Varför skall inte de kunna få ett tilltal i form av "hen"? Undra hur mycket som skulle vara annorlunda om ordet "man", som i en generell betydelse av individer eller jag själv, hade haft en genusneutralt ord istället eller om alla "han" i ex. lagtexter hade varit "hen" då hade inte halva befolkningen blivit utesluten textmässigt. Nu måste man förklara att "han" innefattar alla människor oavsett sexuellt kön, kromosomuppställning mm.

Jag tycker tanken på könsneutrala namn är bra, man sätter inte längre kön som främsta attributet. Låt en individ mötas för den den är inte vilket kön hen tillhör. Men givetvis skall flickor fortfarande få heta ex. Malin (du tar som exempel), för det handlar om att ge fler möjligheter, inte att begränsa. Något som många tror så fort man lyfter genusfrågor.

Så Malin Wollin, våga vidga vyerna, se bortom de könsföreställningar som finns. När du möter en person som heter Lo, Kim, Eli, Annika, Anna, Bo se individen, försök inte att ställa "könstillhörighetsdiagnos" det första du gör. Bemöt människan/individen, könstillhörigheten skall inte spela någon roll hur du beter dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Uppdatering: WitchBitch har hunnit före och skrivit så mycket bättre, läs!

7 kommentarer:

Anonym sa...

De som inte känner sig hemma i något av könen måste botas snarast av psykiatrivården!

BeatriceBeaBeata sa...

Har inte trollmor nattat alla barnen?

Studiomannen sa...

Du har förvisso inte svarat på hennes motiverade fråga: vad det gör för jämlikheten.

Håller med Malin W fullt och fast och tycker att det helt enkelt är skitlöjligt. Folk får döpa sina barn till vad de vill, men om de tror att de gör något för jämlikheten tror de fel. Dessutom gör det inte gott för barnet att parera alla elaka kommentarer som kommer direkt. Jag har inga barn, men hade tveklöst tänkt mig in i barnets framtida situation innan jag slänger upp alfapetbrickor och slumpar fram ett namn.

BeatriceBeaBeata sa...

@Studiomannen Jag tog inte upp frågan om jämställdhet därför att jag inte tycker det är relevant. det handlar om att man skall få slippa få en könsrollsstämpel på sig bara för att någon har kategoriserat in en som han/hon baserat på namnet. Jämställdhet får vi inte av att använda ordet hen men däremot kanske det är en bit på vägen för att sluta dela upp mänskligheten i kvinnligt och manligt. Precis som vi försöker undvika att dela upp människor efter hudfärg och applicera egenskaper efter det.

Vissa namn är redan nu accepterade som könsneutrala så som Kim, Charlie, Robin mfl. varför funkar de men inte nya?

Du skriver "Dessutom gör det inte gott för barnet att parera alla elaka kommentarer som kommer direkt." Det är väl upp till oss vuxna att parera detta att diskutera och förklara. Min numer korthåriga rosaälskande son har haft skinn nog på näsan att fräsa ifrån på egen hand när någon sagt att långt hår eller rosa är för tjejer. Skulle jag ha klippt honom bara för att barnen retat honom skulle han ha fått låta alla favoritkläder ligga kvar i garderoben. Nä jag hoppas innerligt att jag, skol- och fritidspersonal kunnat ta tag i saken och diskutera med barnen.

Om ingen vågar kommer vi aldrig komma någon vart i det som förhoppningsvis slutar i att vi inte lägger könsstereotypa egenskaper på folk, färger, saker mm.

Om inte vi vågar, hur skall nästa generation våga?

Anonym sa...

Egendomligt korkat rent ut sagt.Vad blir det nästa gång ... "hossa"för all korkade nya ideer på nätet.

Tobbe

trulpen sa...

Ett väldigt bra blogginlägg!

Den som inte förstår saknar nog inte hjärna, men vilja.

Ord som "korkat" och "skitlöjligt" upplever jag snarare har en boomerangeffekt. Det säger mer om den som sagt det än något annat.

Att trollmor har nattat alla barnen är ju inte hugget i sten. Jag har barn som jag sjunger för på det här viset:

När trollet har lagt sina elva små barn
ömt tillrätta vid svansen
Då sjunger hen sakta för elva små troll
de vackraste ord hen känner
O aj aj aj aj buff
O aj aj aj aj buff
O aj aj aj aj buff buff
O aj aj aj aj buff
(Text: Margit Holmberg/Jo Pihlstrand-Trulp)

Kommentar: Det går alldeles fantastiskt utmärkt! :-)

Och mitt barn heter Artíga. De flesta verkar ha någon slags tvångsmässig drift att veta vad hen har för kön, så då brukar jag låta folk gissa. Nå, vad har hen för kön? ;-)

Anonym sa...

Trams! Ordet hen skapar bara ett tredje kön. Typ androgyn. Mer humanism och vi kan fortsätta med hon och han utan problem. Man får vara nöjd med att vi inte har genusformer av substantiv och verb.