02 april 2009

Kommer de matcha och chansa?

Både SvD och Expressen berättar idag om att Antipiratbyrån tror att de kommer kunna få hundratal fildelare på fall i år. I Expressen kan man idag läsa angående ipred:
Eftersom Datainspektionen gjort undantag som tillåtit Antipiratbyrån och Ifpi att registrera IP-adresser har branschen kunnat samla bevis i två och ett halvt år. Men före den första april kunde de inte få ut personnumren bakom adresserna.
och
- Naturligtvis kommer vi inte att använda uppgifter från den spaning som gjorts innan lagen trädde i kraft. Det får man inte, säger Johanna Boström Stone, presskontakt på skivbranschens intresseorganisation Ifpi.

- När vi går till rätten för att få ut personuppgifterna bakom en IP-adress använder vi bara det material som vi fått fram efter den 1 april.
Expressen och SvD väljer ingressen:
Musikbranschen har samlat bevis i flera år och räknar med minst 100 anmälningar mot olagliga fildelare bara i år.
Vad har då uppgiften om att de haft tillstånd att lagra IP-adresser i 2,5 år med saken att göra? Kommer de att när de fått ut namnet på en person bakom ett IP-nummer från 1 april sitta och matcha det IP-numret mot gamla data och anta att det är samma person som alltid haft det? Det kan ju inte vara olagligt men lite svårare för dem att bevisa att det verkligen var person X men men hot om domstol kanske någon väljer att betala trots att hen inte var nerladdaren/uppladdaren på det IP:t då. Om inte så är väl infon om deras 2,5 års lagring rätt meningslös eller?

Sen hur kan de redan nu veta att de kommer komma in med minst 100 fall? Fångade de så många under gårdagen, statistiskt underlag baserat på gårdagen eller på gammalt data?

Undra hur länge "nedgången" i internettrafik håller i sig?

Uppdatering: Läs om sanningen bakom nedgångssiffrorna hos Second Opinion.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Martin sa...

"Sen hur kan de redan nu veta att de kommer komma in med minst 100 fall? Fångade de så många under gårdagen, statistiskt underlag baserat på gårdagen eller på gammalt data?"

Precis vad jag tänkte! Det är skrämmande alltihopa det här tycker jag.

Mattias Pantzare sa...

Det är nog inget problem att hitta 100 att anmäla, däremot så kostar det att göra det. Dvs dom har väl budget för 100 anmälningar.

Aryan sa...

Hej! hur kan man kolla hur många gånger ett visst ipnummer har besökt ens blogg? svara till min blogg.

www.aryanm.blogg.se