01 mars 2009

Vad gör man om man är överkvalificerad?

En stor nackdel när man söker jobb som kanske inte kräver en universitetsexamen eller anses ligga lägre kompetensmässigt än ens bakgrund är att man ses som överkvalificerad. Arbetsgivaren tror att man kommer vilja ha en hög lön eller att man drar så fort som man hittar ett annat jobb. Att göra karriär genom att hoppa mellan branscher eller inriktningar är inte det lättaste.

Jag har många gånger sökt jobb jag tror skulle passa mig och som jag skulle gilla men fått höra att jag tyvärr inte fått jobbet pga överkvalificering. Det är nästan värre att få höra det än nej tyvärr du har inte kvalifikationerna vi söker. För det man saknar kan man lägga till men det man har är svårare att dra bort. Det är också mycket svårare att skriva sitt CV när man riskerar att ses som överkvalificerad för arbetet. Men hittills har jag aldrig sökt ett jobb jag inte skulle kunna tänka mig att arbeta med. Nogge tyckte jag skulle säga "Jag kan glömma" men hur bra tror ni det funkar?

Min coach på Trygghetsrådet sa att jag har min fot i IT-branchen som en extra boja runt foten för många arbetsgivare tror att vi alla inom IT-branschen är vana vid snabba och stora pengar och därmed definitivt vill tillbaka till den världen. Men här uppe i Norrbotten har det aldrig varit några direkta jättepengar inom IT. Jag tjänar nästan 10000 mindre i månaden än vad Juseks lönebaromenter säger är medellönen för min utbildning, ålder och avgångsår. Till och med när man tittar utanför storstäderna.

Det ena jobbet jag har sökt nu är ett vikariat, det gör att man "sitter fast" tidsmässigt, det kanske gör det lite lättare att få jobbet även om man är överkvalificerad, de vet att man inte kan dra om annat dyker upp. Man kan få chansen att visa vad man går för.

Jag önskar att jag hade kunnat få någon form av utbildningspaket i min uppsägning men sådan tur hade jag ju inte. Synd för några månaders pluggande hade varit ganska trevligt. Finns en del jag skulle vilja fördjupa mig i.

Förövrigt måste jag säga att överkvalificerad är ett dåligt ord, låter som om man skulle vara proffs och lite till på det man söker men det kan ju vara relativt nytt för en.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Miss Baglady sa...

Hang in there, du hittar något snart!

Och det är konstigt att man kan vara överkvalificerad egentligen, det borde ju ses som bra att man kan tillföra saker som de "underkvalificerade" inte gör. Och det måste man ju vara beredd att betala för. Kan man tycka.

Jeanette sa...

Dessvärre är det många som söker något att ha i väntan på att "rätt" jobb ska dyka upp vilket skrämmer arbetsgivarna. Frustrerande för dem som är "överkvalificerade" men som verkligen VILL ha jobbet. Tyvärr lönar sig utbildning inte alltid :-(