04 november 2008

Svårsmält godis eller "man skall aldrig dricka något som någon annan blandar"

Nu har jag sett Hard Candy och som många säger så sätter den sig på psyket man vet inte riktigt vad man skall känna. Varför ser jag så många filmer där man inte alls vill avslöja vad filmen handlar om? Ju mindre man vet om denna film desto bättre. Den ställer en del frågor på sin spets och vågar utmana gängse filmer man sett tidigare. Hur gör man en film om pedofili utan att folk vägrar att titta, utan att tvingas visa hur ett barn utnyttjas? I filmen visas egentligen inget hemskt alls, vi får själva gissa och ana vad som händer/har hänt.

Hayley 14 år, alias "Thonggrrrrl14", spelad av Ellen Page, stämmer träff via en chatt med den 18 år äldre fotografen "Lensman319" som är Jeff Kohlver, spelad av Patrick Wilson. Vem är Jeff som raggar på så unga flickor och vad är hans avsikter. De träffas ute på ett café där Jeff inmponerar på Hayley genom att bjuda henne samt införskaffa henne en t-shirt hon vill ha mot att hon visar upp den för henne. Hayley spelar på sin oskuldsfulla vuxenhet och lockar och pockar på hans uppmärksamhet.

Jeff lyckas med att få Hayley att vilja följa med honom hem till hans hus. Väl där pratar de om fotografering och Hayley vill bli fotad, är Jeff en av de där som nyttjar sin profession för att få småflickor att klä av sig och posera utmanande, varför har han massor med bilder på lättklädda tonåringar på sina väggar?

Den snabba, rappa och stundvis roliga dialogen från caféet fortsätter och det är en stor behållning med filmen. Att bara 2 skådespelare kan vara så i fokus utan att det någonsin blir tråkigt. Plötsligt tar filmen en vändning det oskuldsfulla är inte så oskuldsfullt och är Jeff verkligen en vidrig pedofil? Eller har han bara inte kunnat släppa sin ungdomskärlek och försöker återfinna henne i varje tonåring han fotograferar? Är tonåriga flickor alltid offer i sådana här situationer? När är ansvaret vems? Alltid den vuxnas (ja enligt mig)?

Filmen är fylld av sköna on-liners och jag skuller vilja räkna upp dem här allihop men ni som inte sett filmen ännu skall inte få den förstörd. Det har så många andra som recencerat filmen gjort redan. Läs inget om den, se den bara. En sak kan jag lova ni kommer sitta och skratta åt det vidriga och oförutsägbara utan att man för den skull tappar spänningen.

Både Ellen Page och Jeff Kohlver gör strålande insatser som skådespelare, lite problem har jag att tro på att Hayley är 14 år bara men det framgår heller inte av filmen om hon verkligen är det eller bara utger sig för att vara det.

Det är en psykologisk thriller och säkerligen en riktig skräckupplevelse för män som håller av sina juveler.

Filmen får 3,5 meter starkt rep i betyg (den var nära att få 4 testiklar men ibland kändes det som det saknade något, kanske hade jag velat ha lite mer blod :-)

Jag säger det igen, se den, den är väl värd sina 104 minuter, du kommer gå därifrån med en del funderingar helt klart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ps. Jag skulle kunna döda för den mage Ellen Page har på bilden ovan.

1 kommentar:

Mysla sa...

Du fick mig att vilja se en film jag tidigare har dissat. Hmm... Får se den så snart jag kan då. =)